Hildischs Lærfabrikk var et garveri og lærfabrikk, etablert i 1959 av tyskeren Carl Friedrich Hildisch. Virksomheten startet opp i Horten, men flyttet til Sandaker i Oslo i 1869. Fabrikken ble et av hovedstadens største garverier og var i drift frem til nedleggelsen i 1936.
Hildischs Lærfabrikk
Faktaboks
- Forretningsadresse
-
Amtmann Meinichs gate 15, Oslo
- Stiftet
- 1859
- Nedlagt
- 1936
Opprettelse
1859 kom tyskeren Carl Friedrich Hildisch til Horten og startet et garveri. På grunn av vannmangel i byen flyttet han virksomheten til Sandaker i Oslo ti år senere. Garveriet utviklet seg raskt til å bli et av hovedstadens største, med 22 ansatte i 1890. På dette tidspunktet hadde sønnen Dietrich overtatt driften og modernisert bedriften.
I 1898 ble selskapet omdannet til aksjeselskap. De gamle produksjonsbygningene, som var preget av håndverksproduksjon, ble revet. En ny og stor fabrikkbygning ble oppført, hvor det ble startet produksjon av både sålelær og vachelær (kuskinn til skoindustrien). I tillegg ble det installert dampkjeler til produksjonsdamp så vel som dampmaskin.
Rettsstrid
Fabrikken satset også på utvikling av nye garvingsmetoder, med bruk av mangrove som garvestoff. Hildisch ansatte en tysk kjemiker som ledet utviklingen av det som ble et solid lær. Senere havnet de to i rettssak fordi kjemikeren delte metoden med konkurrenter. Hildisch hevdet patent på metoden, men han vant ikke frem i rettssaken.
I 1931 tapte Hildischs Lærfabrikk en merkevaresak i dansk høyesterett. Saken gjaldt selskapets varemerke, som viste en hvalross på et isfalk. Varemerket ble utfordret av en dansk landbruksorganisasjon som forvaltet et lignende varemerke for lær.
Nedgang og avvikling
Disponent Otto Ludvig Kjølstad døde i 1933. På dette tidspunkt var bedriften i økonomiske vanskeligheter. Norske garverier hadde økt i antall og produksjon under første verdenskrig, og opprettholdt produksjonsvolumet gjennom 1920-årene, til tross for at etterspørselen hadde sunket. Dette førte til sterkt prisfall. Hildischs Lærfabrikk var en av flere store garverier som meldte oppbud, og gikk inn i 1936.
På 1940- og 1950-tallet ble lokalene på Sandaker benyttet av den danske iskremprodusenten Premier Iskremfabrikk. Senere tok Norske Siemens/Proton over bruken av bygget, som fungerte som industrilokale frem til 1970. Etter dette ble eiendommen solgt og benyttet som lager for ulike bedrifter. I 1980 ble bygningen totalrehabilitert og brukt som kontorlokaler for staten. I 2004 gjennomgikk bygget en ny ombygging, hvor det ble tilrettelagt for boliger.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.