Markedet for barne- og ungdomsbøker var stort sett kjønnsdelt fra 1850 til 1960-tallet. Den første perioden guttebøker var dominert av eksotiske eventyr.
Det store volumet av det sene 1800-tallets guttebøker var hefteserier med dramatiske hendelser. I Bernt Lies bok Sorte Ørn (1894) nevnes flere slike:
«Med skrikende fargeglade omslag lå de og lyste og lokket i det vesle lurvete butikkvinduet til [bokhandler] Mæland, og titlene var nok til å gjøre en kriger selv av den spakeste: 'Wicondera, den hvite ørn', 'Bloddrikkeren på Tonga Tabu', 'Urskogens snikende slange', 'På liv og død' o.s.v., o.s.v.»
Mange av de bøkene fra 1800-tallet som huskes og fremdeles gjenutgis, er varianter av eksotiske eventyr. Dette er bøker som Tsarens kurer, Kong Salomos miner, Huckleberry Finn, Skatten på sjørøverøya og En verdensomseiling under havet. Av de 25 titlene som ble gjenutgitt i serien Gyldendals Ungdomsklassikere (1993–1996), var 64 prosent opprinnelig utgitt i perioden 1852–1900. De har et ukomplisert verdensbilde, hvor verden er åpen, delvis uutforsket, delvis uutnyttet, med dramatiske element og med et rikt utbytte for den dristige eventyrer. Slik europeiske imperialister så verden den gang: som den hvite manns lekegrind. Blant forfattere som for det meste er glemt i dag, kan nevnes britene Robert M. Ballantyne (1825–1894) og G.A. Henty (1832–1902).
Etter århundreskiftet endret bøkene karakter. Eventyr i imperiets fjerne farvann ble til dels erstattet av sommerferieeventyr, en situasjon som både var mer realistisk og mer oppnåelig. Kristian Elster den yngres Den ensomme øy (1921) var det første norske «ferie-eventyret».
Moderne teknikk var hele tiden et tema i guttebøkene, enten det gjaldt Jules Vernes luftballong og undervannsbåter, eller flyvemaskinene i W.E. Johns’ Biggles-bøker.
I norske barnebokhistorie fantes det også et element av «kartlegging av landet», etter hvert som vi fikk guttebøker med handling fra ulike landsdeler: Bernt Lie fra Tromsø, Håkon Evjenth fra Finnmark, Emil Herje fra Trøndelagskysten, Bernhard Stokke fra Østerdalen, Sverre S. Amundsen fra Tjøme i Vestfold og Gabriel Scott fra Sørlandet. Dette kan kalles barnelitteraturens versjon av heimstaddiktinga ved århundreskiftet 1900.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.