Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Statlige høyskoler er utdanningsinstitusjoner som tilbyr høyere utdanning på lavere og høyere grads nivå og er eid og finansiert av staten.

Høyskoler i Norge

I dag er det fire høyskoler som kalles statlige høyskoler.

I tillegg til de statlige høyskolene har Norge 11 universiteter og seks vitenskapelige høyskoler.

Endringer i høyere utdanning

Statlige høyskoler ble opprettet i 1994 ved omorganisering av 98 regionale høyskoler. Omorganiseringen var i første rekke en administrativ sammenslåing som resulterte i 26 høyskoleenheter. Høyskolene fikk i den nye strukturen større fagmiljø og bredere studieporteføljer. Høyere utdanning i Norge har blitt omorganisert i flere omganger, blant annet gjennom Høyskolereformen i 1994, Strukturreformen i 2015 og påfølgende fusjoner.

Antallet universiteter har økt, mens antallet høyskoler har gått ned. Behovet for høyere utdanningsinstitusjoner er en del av forklaringen på det økende antallet universiteter. Endringer i samfunn og arbeidsmarked har gjort at stadig flere søker høyere utdanning og oppnår en høyere grad. I 1970 var det i underkant av 50 000 studenter ved norske universitet og høyskoler, og i 2023 er det mer enn 300 000. Opptak til høyskolene gjøres som hovedregel gjennom samordna opptak. I 2023 var det 42 918 studenter ved de statlige høyskolene.

Regulering av høyskolene

Høyskolene reguleres av universitets- og høgskoleloven. Akkreditering av høyskolene gjøres av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). NOKUT følger også tilsyn med høyskolenes studietilbud og kvalitetsarbeid.

Høyskoleutdanning bygger normalt på bestått treårig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse. Visse høyskolestudier har spesielle opptakskrav i form av bestemte delprøver fra videregående opplæring som kommer i tillegg til studiekompetansen. Man kan også få opptak basert på realkompetansevurdering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg