Framveksten av ungdomsromanen henger sammen med «oppfinnelsen av ungdomsgenerasjonen» og knyttes gjerne til etterkrigstida i USA. Maureen Dalys Seventeenth Summer (1942, norsk utgave 1949) er ofte nevnt som den første ungdomsboka. J.D. Salingers The Catcher in the Rye (1951) ble utgitt for voksne, men fanger også opp en rastløs fremmedfølelse som er typisk for ungdomsroman.
Utviklingen av niårig grunnskole i Norge på 1960-tallet (og tilsvarende skolereformer i Sverige og Danmark) kan være en del av forklaringen på at det oppsto en egen ungdomslitteratur omkring 1970, rettet mot elevene i den nye ungdomsskolen. Det tematiske innholdet i disse bøkene er knyttet til den seksuelle revolusjonen, opprør mot autoriteter hjemme og i samfunnet, drøfting av rusmidler og oppløsningen av kjernefamilien – emner som kan oppsummeres som problemrealisme, samfunnskritikk og politisk engasjement.
Det bruddet med foreldrenes autoritet som man så i 1970-åras ungdomsbøker, ble fulgt av en slags ensomhet som understreket fraværet av far/autoriteter i 1980- og 1990-åra. Ragnar Hovland skriver i boka Ei motorsykkel i natta (1992): «Folk blir liksom ikkje vaksne lenger … Før så hadde ein iallfall det å sjå fram til, at ein skulle bli vaksen, og da gjekk alt tullet over».
I ungdomsbøker fra 2000-tallet er forholdet til autoritetene ytterligere utviklet, dels til et fullstendig fravær av foreldre og normsendere, dels erstattet av overbærenhet med foreldre eller foreldre som selv er avhengige av omsorg fra sine barn. Hovedpersonene er dermed ikke bare lenger selvstendige, men også ansvarlige personer.
Ungdomslitteraturen har skrevet seg gjennom og bearbeidet alle tenkelige tabu. Barnelitteraturens normative forventning om en lykkelig slutt er forlatt. I Tormod Haugens Vinterstedet (1984) går den 17 år gamle hovedpersonen rundt i et tomt hus mens han vurderer å ta sitt eget liv. I Janne Tellers Ingenting (2000) ofres både dyd og integritet i et destruktivt gruppepress.
Ungdomsromanen slik den oppleves fra et norsk ståsted, er i noen grad et nord-europeisk fenomen, basert på samfunnsutviklingen i Nord-Europa og Nord-Amerika.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.