Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Omdat lezen loont

Nederland leest steeds minder en steeds minder graag. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Ter gelegenheid van de verschijning van de bundel Omdat lezen loont (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks), gaan beleidsmakers, leraren, studenten, politici en journalisten in debat.

Na twintig jaar kwakkelen staat het leesonderwijs weer bovenaan de agenda. Iedereen is er inmiddels van doordrongen dat het hele onderwijsniveau daalt als kinderen niet meer goed kunnen lezen. Kansenongelijkheid neemt juist toe. De oorzaken van het slechte lezen zijn inmiddels bekend. De vraag is waarom we de leescrisis accepteren, en wat we eraan kunnen doen. De één roept om meer ‘eigenaarschap’ van de leerlingen, de ander om dunnere boeken, liefst thrillers, om zo het leesplezier te vergroten. Maak alle lerarenopleidingen gratis, is een derde advies. Een ultieme oplossing is er nog niet.

De bundel Omdat lezen loont (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks) eindigt met 25 aanbevelingen op allerlei niveaus. Van leerling tot minister, iedereen moet aan de slag. Over deze aanbevelingen gaan politici, beleidsmakers en leraren vanmiddag met elkaar in debat. Wat is zinvol, wat is mogelijk, wat moet er nú gebeuren?

Over de sprekers

Aleid Truijens is schrijver en columnist, recensent en interviewer voor de Volkskrant. Zij publiceerde twee romans en behalve de biografie van Hella S. Haasse, Leven in de verbeelding, schreef ze de biografie van F.B. Hotz, Geluk kun je alleen schilderen. Daarnaast is ze mede-initiatiefnemer van de Joost Zwagerman Essayprijs.

Gerlien van Dalen is neerlandicus en directeur-bestuurder van de Stichting Lezen. Ze is tevens de voorzitter van de Leescoalitie.

Thijs Overpelt is student Nederlands, stemacteur en bookstagrammer (@boekenjongen).

Niels ’t Hooft is ontwikkelaar van games en apps. Met zijn bedrijf en app Immer richt hij zich op de toekomst van het lezen.

Yra van Dijk is hoogleraar, modern letterkundige en lerarenopleider. Ze publiceert in onder andere NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer over literatuur en lezen.

Merel van Vroonhoven (o.v.b.) is juf op een school voor speciaal onderwijs. Tweewekelijks schrijft zij over haar ervaringen en maatschappelijke ontwikkelingen voor de Volkskrant. Voordat zij het onderwijs in ging, bekleedde ze meer dan twintig jaar lang verschillende bestuursfuncties bij Nationale-Nederlanden, ING, Nederlandse Spoorwegen en de Autoriteit Financiële Markten.

Gerelateerde programma’s
24 11 22
Over haar schrijverschap en de hele mikmak
Dola de Jong

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Wie was deze vrouwelijke auteur? Een avond over het schrijverschap en bewogen leven van Dola de Jong.

Datum
Donderdag 24 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 04 22
Nieuwe wegen in de Nederlandse letterkunde
Lyriek, lyrics en literatuurlessen

In de Nederlandstalige literaire cultuur van nu lijken duizend bloemen te bloeien: van spoken word en graphic novels tot creatieve podcasts. Tegelijkertijd zijn er steeds meer zorgen over de literaire geletterdheid van jongeren: voelen zij zich nog wel aangesproken door al die literatuur? Ook zet het toegenomen inzicht in het belang van inclusiviteit aan op een herwaardering van canonieke, soms heel omstreden teksten en schrijvers. Het landschap van de Nederlandse letterkunde, kortom, verandert in hoog tempo. Drie letterkundigen gaan met elkaar in gesprek.

Datum
Maandag 11 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25