Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Karakum: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
SieBot (Diskussion | Bidrag)
m robot Lägger till: tr:Karakum Çölü
LarskeBot (Diskussion | Bidrag)
m top: undviker radbrytning mitt i sifferuppgift, replaced: 0 000 km² → 0 000 km², 5 km² → 5 km² (2) med AWB
 
(38 mellanliggande sidversioner av 25 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
:''Denna artikel behandlar öknen söder om Aralsjön. För öknen Karakum norr om Aralsjön, se [[Aralkarakum]].''
:''Denna artikel behandlar öknen söder om Aralsjön. För öknen Karakum norr om Aralsjön, se [[Aralkarakum]].''
[[Fil:Takirs of Karakum Desert.jpg|thumb|Karakum]]
[[Fil:Darvasa gas crater panorama crop.jpg|miniatyr|brinnande gas i en krater i [[Derweze]]]]
'''Karakum''' ("svart sand"<ref name=":0">{{Webbref|url=https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/karakum|titel=Karakum|hämtdatum=2018-11-04|verk=ne.se}}</ref> på [[turkspråk]]; [[turkmeniska]]: ''Garagum''; [[ryska]]: Каракумы) är en öken i sydvästra [[Centralasien]], med [[Kaspiska havet]] i väst, [[Aralsjön]] i norr, och floden [[Amu-Darja]] och öknen [[Kyzylkum]] i nordöst. Den upptar 350&nbsp;000&nbsp;km² och täcker nästan hela [[Turkmenistan]];<ref name=":0" /> den utgör mellan 70 och 90 procent av landets yta. Befolkningen är gles, med i genomsnitt en invånare per 6,5&nbsp;km².


Floderna [[Morghab (flod)|Morghab]] och [[Tedzjen]] ([[Hari Rud]]) utlöper från bergsmassivet [[Hindu Kush]] i syd och rinner ut i öknen, där de förser konstbevattningen med vatten. Öknen korsas av den största bevattningskanalen i världen, [[Karakumkanalen]], som påbörjades 1954. Den är 1375 kilometer lång och transporterar 13-20&nbsp;km³ vatten årligen. Läckor från kanalen har skapat sjöar och dammar längs med den varför stigande [[grundvatten]] har förorsakat vittspridd [[försaltning]].
'''Karakum''' ("svart sand" på [[turkspråk]]; [[turkmeniska]]: ''Garagum''; [[ryska]]: Каракумы) är en öken i sydvästra [[Centralasien]], med [[Kaspiska havet]] i väst, [[Aralsjön]] i norr, och floden [[Amu-Darja]] och öknen [[Kyzylkum]] i nordöst. Den upptar 350 000 km² och är belägen inom [[Turkmenistan]], där den utgör 70 procent av landets yta (andra siffror talar om uppemot 90 procent). Befolkningen är gles, med i genomsnitt en invånare per 6,5 km².


Oaserna [[Mary (stad)|Mary]] och [[Tedzjen (stad)|Tedzjen]] är kända för sin [[bomull]]stillverkning. Området har viktiga [[petroleum|olje]]- och [[naturgas|gastillg]]ångar.
Floderna [[Morghab]] och [[Tedzjen]] ([[Hari Rud]]) utlöper från bergsmassivet [[Hindu Kush]] i syd och rinner ut i öknen, där de förser konstbevattningen med vatten. Öknen korsas av den största bevattningskanalen i världen, [[Karakumkanalen]], som påbörjades 1954. Den är 1375 kilometer lång och transporterar 13-20 km³ vatten årligen. Läckor från kanalen har skapat sjöar och dammar längs med den varför stigande [[grundvatten]] har förorsakat vittspridd [[försaltning]].

Oaserna [[Mary (stad)|Mary]] och [[Tedzjen (stad)|Tedzjen]] är kända för sin [[bomull]]stillverkning. Området har viktiga [[petroleum|olje]]- och [[naturgas|gas]]tillgångar.


Genom Karakum går [[Transkaspiska järnvägen]].
Genom Karakum går [[Transkaspiska järnvägen]].


== Referenser ==
[[Kategori:Turkmenistans geografi]]
<references></references>{{öknar}}

[[Kategori:Öknar i Turkmenistan]]
[[bg:Каракум]]
[[de:Karakum]]
[[en:Karakum Desert]]
[[es:Desierto de Karakum]]
[[et:Karakum (Türkmenistan)]]
[[fi:Karakum]]
[[fr:Désert du Karakoum]]
[[he:קארה קום]]
[[it:Deserto del Karakum]]
[[ja:カラクム砂漠]]
[[nl:Karakum]]
[[pl:Kara-kum]]
[[qu:Karakum]]
[[ru:Каракумы]]
[[sk:Karakum]]
[[sr:Каракум]]
[[tr:Karakum Çölü]]
[[uk:Каракуми]]
[[ur:کاراکم]]

Nuvarande version från 17 maj 2020 kl. 08.19

Denna artikel behandlar öknen söder om Aralsjön. För öknen Karakum norr om Aralsjön, se Aralkarakum.
Karakum
brinnande gas i en krater i Derweze

Karakum ("svart sand"[1]turkspråk; turkmeniska: Garagum; ryska: Каракумы) är en öken i sydvästra Centralasien, med Kaspiska havet i väst, Aralsjön i norr, och floden Amu-Darja och öknen Kyzylkum i nordöst. Den upptar 350 000 km² och täcker nästan hela Turkmenistan;[1] den utgör mellan 70 och 90 procent av landets yta. Befolkningen är gles, med i genomsnitt en invånare per 6,5 km².

Floderna Morghab och Tedzjen (Hari Rud) utlöper från bergsmassivet Hindu Kush i syd och rinner ut i öknen, där de förser konstbevattningen med vatten. Öknen korsas av den största bevattningskanalen i världen, Karakumkanalen, som påbörjades 1954. Den är 1375 kilometer lång och transporterar 13-20 km³ vatten årligen. Läckor från kanalen har skapat sjöar och dammar längs med den varför stigande grundvatten har förorsakat vittspridd försaltning.

Oaserna Mary och Tedzjen är kända för sin bomullstillverkning. Området har viktiga olje- och gastillgångar.

Genom Karakum går Transkaspiska järnvägen.