Almanya hükûmeti
Almanya Federal Hükûmeti (Almanca: Bundesregierung) veya kısaca Almanya hükûmeti, Almanya'yı yöneten kuruluştur. Hükûmet, Federal Şansölye ve bakanlarından oluşur. Kabinenin örgütlenmesinin temelleri, seçim ve atama yöntemi ile görevden alınma prosedürü Almanya Federal Cumhuriyeti için Temel Yasa'da (Grundgesetz) 62. ila 69. maddelerinde belirtilmiştir.
Weimar Cumhuriyeti'ndeki sistemin aksine, Federal Meclis şansölyeyi yalnızca yapıcı bir güvensizlik oyu ile görevden alabilir (aynı zamanda yeni bir şansölye seçerek) ve bu nedenle şansölyeyi yalnızca tüm kabinesiyle birlikte görevden almayı seçebilir. Bu usul ve mekanizmalar, hem yeni bir diktatörlüğü önlemek hem de şansölyenin güvenoyu ile görevden alınması ve yeni bir diktatörün seçilmemesi ile siyasi bir boşluk kalmamasını sağlamak için Temel Yasa'yı hazırlayanlar tarafından uygulamaya konulmuştur. Weimar döneminde Reichstag'ın şansölyeleri görevden alması, ancak yenisinin seçilmesi konusunda anlaşmaya varamaması gibi sorunların önüne geçilmiştir.
Şansölye basit bir güven önergesini kaybederse (Bundestag tarafından yeni bir şansölye seçilmeden), bu onları görevden almaya zorlamaz, ancak şansölye isterse, Almanya cumhurbaşkanından Federal Meclis'in feshedilmesini talep edebilir ve 60 gün içinde bir erken seçime gidilmesi veya cumhurbaşkanından kabinenin basitleştirilmiş bir yasama prosedürünü kullanmasına izin veren bir yasama olağanüstü hali ilan etmesini isteyebilir. Bu, kabinenin basitleştirilmiş bir yasama prosedürünü kullanmasına izin veriyor, bu da kabine tarafından önerilen yasa tasarılarının yalnızca Federal Meclis'in onayına ihtiyacı bulunmaktadır (henüz bu hiç uygulanmadı). Ancak cumhurbaşkanı, her iki durumda da şansölyenin talebine uymak zorunda değildir.
Şansölye ve kabinenin diğer üyelerinin de Federal Meclis üyesi olmalarına izin verilmektedir.