Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Avrupa Ekonomik Alanı

Avrupa Ekonomik Alanı ya da kısaca AEA (İngilizce: European Economic Area), 1 Ocak 1994 tarihinde, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında yapılan bir anlaşma sonucunda oluşturulmuştur.[1] Bu kurum Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülkelerin, Avrupa Birliği'ne girmeden, Avrupa tek pazarına katılmalarına olanak sağlar.

AEA şu ülkelerden oluşur;

 Avusturya
 Belçika
 Bulgaristan
 Almanya
 Çekya
 Danimarka
 Estonya
 Finlandiya
 Fransa
 Kıbrıs Cumhuriyeti
 Yunanistan
 Macaristan
 İzlanda
 İrlanda
 İtalya
 Lihtenştayn
 Letonya
 Litvanya
 Malta
 Lüksemburg
 Hollanda
 Norveç
 Polonya
 Portekiz
 Romanya
 Slovakya
 Slovenya
 İspanya
 İsveç
EFTA Logosu

Avrupa Ekonomik Alanı, Avrupa Birliği'nin yirmi yedi üyesi ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi dört ülkeden üçü olan Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'ın katılımlarıyla oluşur.

Diğer Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi İsviçre, Avrupa Ekonomik Alanı dışında kalmıştır. Zira İsviçre Anayasasının öngördüğü bir halk oylaması sonucunda İsviçre halkı bu kuruma katılmayı reddetmiştir. Ancak İsviçre, Avrupa Ekonomik Alanı'nın dışında bazı karşılıklı anlaşmalarla Avrupa Birliği ile iş birliği yürütmektedir.

Özgürlükler ve kısıtlamalar

değiştir

Avrupa Ekonomik Alanı, Avrupa Topluluğu gibi, dört özgürlük ilkesi üzerine kurulmuştur: insan, mal, hizmet ve anapara. Bu nedenle Avrupa Ekonomik Alanı'na üye olan Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyeleri Avrupa Birliği üyesi ülkelerde sanki birlik üyesiymiş gibi özgürce ticaret yapmaktadırlar.

Buna karşılık olarak bu ülkeler Avrupa Birliği hukukunun bir bölümünü de olsa kabul etmek durumundadırlar. Bu ülkeler Brüksel'deki karar alma sürecindeyse çok etkiye sahip değildir.

Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülkeler, Avrupa Birliği ile ilgili finansal harcamalara katılmazlar ancak malî olarak Avrupa tek pazarına katkıda bulunurlar. 2004 yılında Avrupa Birliği'ne ve dolaylı olarak Avrupa Ticaret Alanına giren on yeni ülkeyle birlikte kurumun finansman hisselerinde 10 kat artış gözlenmiştir. Bu kurumda Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler Avrupa Birliği'nin politika ve kalkındırma fonlarından ödenek alamazlar.

Ayrıca bakınız

değiştir

Kaynakça

değiştir
  1. ^ "EEA Agreement" (PDF). 29 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2008.