Beyaz kaplan
Beyaz kaplan, genellikle "Beyaz Bengal Kaplanı" olarak da bilinir. Farklı bir tür sanılan bu kaplan, 10000 doğumda bir kez denk gelen olağan dışı genin, her iki kaplanda da olmasıyla doğal olarak gerçekleşebilir. Kaplanın Beyaz olabilmesi için resesif gene sahip olması ya da albino olması gerekir.[1]
Açık renk bir pigmentasyonun sebebi, yavrunun her iki taraftan da resesif geni almasıdır. Pembe burun, pembe patiler, gri beyaz alacalı surat, buz mavisi gözler, beyaz-krem rengi arası bir kürk ve üzerindeki siyah-gri-kahverengi şeritler. beyaz kaplanlar, turuncu olanlarla çiftleşebilir ancak yavrular resesif gen açısından heterozigot olacak ve tuyleri turuncu olacaktır... bunu tek istisnası, çiftleşilen turuncu kaplan da bir heterozigot ise, bu durumda yavru, %50 ihtimalle çift resesif gene sahip olup beyaz olabilecektir. Turuncu renkli normal pigmantasyonu kaplanlarla karşılaştırıldığında, beyaz kaplanların hem doğumda hem de ileriki devrelerde turuncu kaplanlardan daha iri oldukları gözlemlenmiş.
Beyaz kaplanlar çok büyük bir ihtimalle bengal kaplanlarından çıkmaktadır. Hatta hindistanda bu kaplanlara, royal bengal veya hint kaplanı panthera tigris tigris denmektedir. Beyaz pigmentasyon, az da olsa esaret altındaki sibirya kaplanlarında panthera tigris altaica da görülebilir. Yalnızca bu kaplanlar her ne kadar resesif gene sahip olsalar da bazilarinin dusundugu gibi albino değildirler.
Çizgileri olmayan Beyaz Kaplanlarda vardır. Sahne sihirbazları Siegfried & Roy, kaplanları şeritsizlik için seçici olarak yetiştirmeye çalışan ilk kişilerdi;[2] Cincinnati Hayvanat Bahçesi'nden (Tsumura, Mantra, Mirage ve Akbar-Kabul) ve Meksika Guadalajara'dan (Vishnu ve Jahan) alınan kar beyazı Bengal kaplanlarının yanı sıra Apollo adlı şeritsiz bir Sibirya kaplanına sahiptiler. Bu kaplanlara Hindistanda Kar Kaplanı da denir. Bunun sebebi ise şeritlerinin opaklığının düşük olması sebebiyle doğru ışıkta şeritlerinin olmadığı sanılmasıdır.
Doğal olarak resesif gen ve albinizme sahip kaplanlar farklı bir tür değildir. Eğlence sektörü için seçici olarak üretilen kaplanlar vardır ya da farklı türlerden karışım yapılarak seçici olarak üretilmeye çalışılan mutasyonlar vardır.
Kaynakça
değiştir- ^ "White Bengal Tiger". 1 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2008.
- ^ Fischbacher, Siegfried; Horn, Roy Uwe Ludwig; Tapert, Annette; Siegfried and Roy (1992). Siegfried and Roy : mastering the impossible. Internet Archive. New York : W. Morrow. ISBN 978-0-688-10551-8.