Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Ruj, dudağa renk vermesi için kullanılan ve içinde pigmentler, yağlar, balmumu ve yumuşatıcı maddeler içeren bir kozmetik ürünüdür. Çeşitli renklerde, ışıltılı, simli olabilir. Makyaj ürünlerinin en çok tercih edilen ürünüdür. Dudak kalemi, dudak parlatıcısı ve dudak renklendiricisi ile beraber kullanılır. Ruj kelimesi Fransızcada "kırmızı" anlamına gelen "rouge" kelimesinden gelmektedir.[1][2] Rujun içinde ozokerit, lanolin ve ceserin mumları, balmumu, kastor yağı, beyaz mineral yağı, lanolin yağı, hidrolenmiş bitkisel yağlar, oleil alkol ve bromo asitler bulunmaktadır.[3] Dünyada her üç kadından biri ruj kullanmaktadır ve hayatı boyunca bir kadın ortalama altı gram ruj yutmaktadır.[3]

Ruj

Antik Mezopotamyalı kadınlar, büyük ihtimalle ruju icat eden ve kullanan ilk kişilerdi. Yarı değerli mücevherleri öğüterek dudaklarını boyamak için bunları kullandılar.[4] Antik İndus Vadisi Uygarlığı, yüz boyamada ruju dudaklarına sürdüler.[5] Antik Mısırlılar, karıştırdıkları çeşitli bitki ve hayvan yağlarını kızıl kurşun ve demir oksitle renklendirip dudaklarına sürdüler. Karışımdaki pas kokusunu gidermek için kullandıkları malzemeyse doğal malzemelerdi.[3]

Ruj, balmumu, yağlar, antioksidanlar ve yumuşatıcılar içerir. Balmumu katı ruja yapı sağlar. Rujlar, bal mumu, ozokerit ve kandelilla mumu gibi çeşitli mumlardan yapılabilir. Karnauba mumu, yüksek erime noktası nedeniyle rujun güçlenmesi açısından önemli bir bileşendir. Rujlarda zeytinyağı, mineral yağ, kakao yağı, lanolin ve petrolatum gibi çeşitli sıvı ve katı yağlar kullanılır.

Rujlar renklerini bromo asit, D&C Red No. 21, D&C Red 7 ve D&C Red 34 ve D&C Orange No. 17 gibi çeşitli pigmentlerden ve boyalardan alır. Hem organik hem de inorganik pigmentler kullanılır.

İslam'ın Altın Çağı'nda Arap Endülüs kozmetikçisi Abu al-Qasim al-Zahrawi, katı rujları buldu. Orta Çağ Avrupasında, ruj kilise tarafından yasaklandı ve "şeytanın cisimlenmiş hali" olarak düşünüldü,[6] kozmetikler fahişeler için ayrıldı. 18. yüzyılda ruj erkekler arasında da yaygınlaştı ve Fransız mahkemelerinde yüzlerini öne çıkarmak isteyen görevliler dudaklarını boyarlardı.[3]

19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde ruj, kırmızı boya ile renklendirildi.

Kaynakça

değiştir
  1. ^ "TDK". 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 
  2. ^ "Rouge". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 
  3. ^ a b c d Tüzüner, Perihan Özcan (8-14 Kasım 2005). "Ruj, asla ruj değil...". Yeni Aktüel. Cilt 17. ss. sayfa 9. 
  4. ^ "The Slightly Gross Origins of Lipstick". InventorSpot. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2010. 
  5. ^ Yona Williams. Ancient Indus Valley: Food, Clothing & Transportation 13 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  6. ^ Harvard Law School:Reading Our Lips: The History of Lipstick Regulation in Western Seats of Power 5 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız

değiştir