Sahel
Sahel, Sahil veya Sahil Kuşağı (Arapça ساحل, sāḥil), yarı kurak Sahra sınır veya sahanlığında tropik ve alttropik otlaklar ve çalılıklardan oluşan savanalardır.
Kuzeyde Sahra'dan güneyde daha az kurak olan Sudan bölgesine (aynı ismi taşıyan Sudan ülkesi ile karıştırılmamalıdır) geçişi oluşturan steplik ekobölgedir.
Sahil batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Kızıldeniz'e uzanan genişliği birkaç yüz kilometreden bin kilometreye kadar değişen ve 3,053,200 kilometrekare alanı kaplayan 3862 km uzunluğundaki bir şerit halinde devam eder.
Yarı kurak çayırlardan, savanalardan, steplerden ve dikenli çalılıklardan güneyde ormanlık Sudan savanası ve kuzeyde Sahra arasındaki geçiş ekobölgesidir.[1]
Günümüzde Sahil'in geçerli olan çeşitli tanımları vardır. Bu tanımlar, Sahil'in sınırlarını belirlerken örneğin metrekareye düşen yıllık yağış oranını, belli bir bitki (örneğin Akasya ağacı) örtüsünü veya coğrafi olarak farklılık gösteren doğal türler ve karakteristik toplulukları (ekobölgeyi) temel alırlar.
Günümüzde Sahil ülkeleri Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Eritredir.
Resimler
değiştir-
Sahildeki bitki örtüsü mevsimlik yağışı takip eder. Mart'ta, kuru mevsimde, yağış ve sıkı bitki örtüsü Gine körfezinden öteye geçmez. Eylül yağmuru ve bitki örtüsünü kuzeyde Çad Gölüne kadar getirir.
-
Senegal'den bu fotoğraflar kuru (sol) ve yağışlı (sag) mevsimlerdeki bitki örtüsündeki farkı göstermektedir.
-
Develer Çad'da bulunan bu örnekte olduğu gibi şu kuyularına giderken Sahel'deki yarı kurak toprağı ayaklarıyla parçalıyorlar.
-
Sığırları ve azawakh köpekleri ile Sahel insanları
Kaynakça
değiştir- ^ "Sahelian Acacia savanna" WWF Scientific Report [1] 15 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed December 29, 2007.
Afrika coğrafyası ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |