Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Subnotebook

küçük dizüstü bilgisayarlar için kullanılan eski bir terim

Bir subnotebook (ultra taşınabilir, süper taşınabilir veya mini dizüstü bilgisayar olarak da bilinir), tipik bir dizüstü bilgisayardan daha küçük ve daha hafif olan bir laptop (veya “dizüstü bilgisayar”) sınıfıdır.

Bu bilgisayarlar bazen küçük form faktörlü tablet PC'lerin bir platformunun adı olan Ultra Taşınabilir Bilgisayar kategorisi ile karıştırılmaktadır. UMPC'ler subnotebooklardan daha küçüktür, ancak her ikisi de genellikle Windows CE, Palm OS veya Internet Tablet OS (Maemo) gibi özel yazılımlar yerine Windows veya Linux gibi tam masaüstü işletim sistemlerini çalıştırır.[1] Alt not defterleri bazen mini dizüstü bilgisayarlardan genel olarak ayrılan farklı bir cihaz kategorisi olan netbook'larla da karıştırılır. Netbook'lar, çoğu kez, taşınabilir İnternet özellikli cihazlar olarak kullanılmak üzere optimize edildiğinden ve genellikle bir iş istasyonunun işlem gücünden yoksun olduğundan, subnotebooklardan daha ucuzdur. Netbook'lar genellikle 9W TDP CPU'larına sahiptir, güç verimliliği için performanstan ödün verirken, subnotebooklar genellikle 18W TDF (Isıl Tasarım Enerjisi) işlemcileri kullanır.[2]

Subnotebooklar, tam boyutlu dizüstü bilgisayarlardan daha küçük, ancak Palmtop PC, Mobil Internet cihazı, smartbook, el bilgisayarılarından daha büyüktür. Genellikle 14 inçten daha küçük boyutlu ekranlara sahiptirler ve tipik dizüstü bilgisayarlardan daha düşüktürler, genellikle 2 kg'dan (4.4 lbs) daha azdırlar.[3] Boyut ve ağırlıktaki tasarruflar genellikle, kısmen port noktalarının ve optik disk sürücüsünün atlanmasıyla başarılır. Birçoğu telafi etmek için Dock İstasyonu ile eşleştirilebilir.

Kaynakça

değiştir
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2018. 
  2. ^ . https://www.notebookcheck.net/Notebookcheck-s-Top-10-Subnotebooks.98632.0.html 21 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2018.