Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Trakya: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
MrXenoquaten (mesaj | katkılar)
k Yunanca ve Bulgarca olarak yazılmış telaffuzlar doğruları ile değiştirildi.
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Post Roman Balkans.jpg|thumb|270px|Alexander G. Findlay ''Classical Atlas to Illustrate Ancient Geography,'' New York, 1849]]
[[Dosya:Post Roman Balkans.jpg|thumb|270px|Alexander G. Findlay ''Classical Atlas to Illustrate Ancient Geography,'' New York, 1849]]


'''Trakya''' ([[Yunanca]]: Θράκη ''Traki'', [[Bulgarca]]: Тракия ''Trakija''), [[Güneydoğu Avrupa]]'da yer alan güney [[Bulgaristan]], kuzeydoğu [[Yunanistan]] ve [[Türkiye]]'nin [[Avrupa]] kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir. [[Türkiye]] sınırları içindeki yüzölçümü 23.764&nbsp;km<sup>2</sup> olan bu bölgenin [[Karadeniz]], [[Marmara Denizi]] ve [[Ege Denizi]] ile sınırı vardır.
'''Trakya''' ([[Yunanca]]: Θράκη ''Thraki'', [[Bulgarca]]: Тракия ''Trakiya''), [[Güneydoğu Avrupa]]'da yer alan güney [[Bulgaristan]], kuzeydoğu [[Yunanistan]] ve [[Türkiye]]'nin [[Avrupa]] kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir. [[Türkiye]] sınırları içindeki yüz ölçümü 23.764&nbsp;km<sup>2</sup> olan bu bölgenin [[Karadeniz]], [[Marmara Denizi]] ve [[Ege Denizi]] ile sınırı vardır.
== Köken bilimi (etimoloji) ==
== Köken bilimi (etimoloji) ==

Sayfanın 20.47, 30 Ocak 2017 tarihindeki hâli

Alexander G. Findlay Classical Atlas to Illustrate Ancient Geography, New York, 1849

Trakya (Yunanca: Θράκη Thraki, Bulgarca: Тракия Trakiya), Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüz ölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

Köken bilimi (etimoloji)

Trakya kelimesi Eski Yunanca'daki Thrāikē (Θρᾴκη)[1] kelimesinden türemiştir ve Trak kavimine dayanır. Kökenini Yunan mitolojisinden alan Trak ismine ise ilk olarak Homeros'un İlyada destanında rastlanır.

Trakya'nın bölünmüşlüğü

Trakya'nın toprakları, Türkiye Trakyası[2], Bulgaristan Trakyası ve Yunanistan Trakyası olmak üzere farklı üç siyasi üniteye ayrılmıştır. Türkiye Trakyası'na Doğu Trakya, Bulgaristan Trakyası'na Kuzey Trakya, Yunanistan Trakyasına ise Batı Trakya adı verilir.[3] Türk medyasında Batı Trakya[4][5][6][7] kelimesinin Yunanistan'ın Trakya (Doğu Makedonya ve Trakya) bölgesi için kullanıldığı görülmektedir.

Bulgaristan

Türkiye

Yunanistan

Coğrafya

Balkan Yarımadasının güneydoğusunda yer alan Trakya'nın başlıca yüzey şekilleri, Rodop Dağları, Yıldız Dağları ve bölgenin kuzey sınırını oluşturan Balkan Dağlarıdır. Balkan Dağlarının sadece güney tarafları bölgeye dahil edilebilir. Batı Trakya'daki, dar kıyı ovalarının dışında, bölgenin en geniş açık alanları, Kuzey Trakya Ovası (Yukarı Trakya Ovası) ve Doğu Trakya'nın büyük bölümünü oluşturan düzlüklerdir. Trakya'nın başlıca akarsuları, Meriç Nehri ve kollarıdır. Bunlar;

Doğu Trakya'da kalan Gelibolu Yarımadası ve Çatalca Yarımadalarıda Trakya'nın parçalarıdır. Trakya, Makedonya'dan Mesta Karasu Nehri ile ayrılır. Nehir bölgenin batı sınırını oluşturur. Trakya bölgesi aynı zamanda Ege Denizi' nin kuzeydoğusu bölümüne adını vermiştir. Denizin bu kısmına "Trakya Denizi" denir.

Kaynakça

  1. ^ Θρᾴκη. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project
  2. ^ Türkiye Trakyası, Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarının tamamını oluşturur.
  3. ^ Ramazan Özey, 'Türk Yurdu Balkanların Coğrafyası', Yeni Türkiye, Sayı. 43: Türkoloji ve Türk tarihi araştırmaları özel sayısı I, Ocak/Şubat 2002, s. 229.
  4. ^ Başkanlar Batı Trakya’da, Hürriyet Gazetesi.
  5. ^ Yunanistan ırkçılıkla mücadelede yetersiz, Milliyet Gazetesi.
  6. ^ Yunanistan'da, Batı Trakya'dan 2 Türk milletvekili seçildi, Milliyet Gazetesi.
  7. ^ Batı Trakya’nın Füsun Suka’lara ihtiyacı var, Yorgo Kirbaki, Hürriyet Gazetesi.

Ayrıca bakınız