Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau
Mirabeau Kontu, Honoré Gabriel Riqueti (ok. "mirabo kontu, onore gabriel rikti"), (9 Mart 1749 Nemours (ok. "nömur") - Le Bignon (ok. "lö binyon") - 2 Nisan 1791). Ünlü Fransız iktisatçı Mirabeau Markisi Victor Riqueti'nin büyük oğluydu. Katı bir eğitim gördü. 1767'de orduya girdi ancak disipline karşı çıktığından hapsedildi. Çıktıktan sonra bir süre asteğmen olarak görev yaptı.
Evliliği
[değiştir | kaynağı değiştir]1772'de varlıklı bir aileden gelen Emilie de Marignane (ok. "emili dö marinyan") ile evlendi,ancak Montarlier Markizi Marie-Therese Richard'la kaçarak evliliğini bozdu. Fransız mahkemeleri tarafından idam cezasına çarptırıldı, ancak babasının girişimleriyle cezası hapse çevrildi ve 1782'ye değin Vincennes Şatosu'nda hapis yattı (ok. "vensan").
Hapis yaşamı ve sonraki yıllar
[değiştir | kaynağı değiştir]Hapisteyken Montarlier Markizi adına Lettres à Sophie (Sophie'ye Mektuplar) adlı eserini, aynı zamanda Des lettres de cachet et de prisons d'etat (Lettre de Cachet'ler ve Hapishaneleri) adlı eserini yazdı. Hapisten çıkınca geçimini broşürler yazarak ve gizli ajanlık yaparak sağladı. Sık sık gezerek çeşitli bakanlarla tanıştı. 1786'da gizli bir görevle Berlin'e giden Mirabeau, Prusya'da gördüklerini De la monarchie prussienne sous Frederic le Grand (Büyük Fredrik Döneminde Prusya Monarşisi) ve Histoire secrète de la cour de Berlin (Berlin Sarayı'nın Gizli Tarihi) adlı eserleriyle anlattı.
Siyasal kariyeri
[değiştir | kaynağı değiştir]Bu arada Fransa'da devrimi hazırlayan gelişmeler hızlanmıştı. Mirabeau, Millet Meclisine Provence soylularının temsilcisi olarak girmeye çalışsa da başaramadı. Bunun üzerine Aix-en-Provence'dan Tiers Etat üyeliğine seçildi. Temmuz başında yaptığı ateşli konuşmalarla Paris'teki ordunun dağıtılmasını istedi. Bastille Hapishanesi Baskını'ndan (14 Temmuz 1789) sonra meclisin Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni ilan etmesine karşı çıktı ve kralın veto hakkını savundu. 1790'da kral ve kraliçeyle gizlice işbirliği yaparak karşılığında borçlarının silinmesini şart koştu. Mayıs 1790'da kralın savaş ve barış ilan etme hakkı tartışılırken kralı savundu. Ancak yavaş yavaş halkın desteğini yitirmeye başlayan Mirabeau, ihanetle suçlanmaya başladı. 28 Ocak 1791'de 15 günlüğüne meclis başkanı oldu. Gazetelerde hakkındaki ihanet iddiaları arttı.
Ölümü
[değiştir | kaynağı değiştir]Mirabeau, hakkındaki ihanet suçlamaları sürerken 27 Mart 1791'de hastalandı ve 2 Nisan'da öldü. Arkasından halk yas tuttu. Cenazesi sonradan Pantheon'a dönüştürülen Sainte-Genevieve Kilisesi'ne defnedildi. Ancak 1794'te kral ve kraliçeyle olan ilişkisi ortaya çıkınca Pantheon'dan alındı.