Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Normalhöhennull

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brocken yolu üzerinde Almanya'nın Harz dağlarında NHN yükseklik işareti

AlmancaNormalhöhennull ("standart yükseklik sıfır") veya NHN, Almanya'da kullanılan dikey bir veridir.

Coğrafi açıdan NHN, 1932 Alman Ortalama Yükseklik Referans Sisteminde (AlmancaDeutsches Haupthöhennetz kullanılan Ortalama deniz seviyesinden yükseklik için referans düzlemi.)[1] Düzlem yarı geoit şeklindedir. Referans yüksekliği, Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Wallenhorst'taki Yeni St. Alexander Kilisesi üzerindeki jeodezik, sabit bir noktadır. Bu noktanın jeopotansiyel yüksekliği 1986 yılında Birleşik Avrupa Tesviye Ağı'nın (UELN) bir parçası olarak Amsterdam Mühimmat Verisine dayanarak hesaplanmıştır.

Kavisli mavi çizgi yarı jeoid AlmancaNormalhöhennull referans düzlemi.
Anahtar: AlmancaErdoberfläche - yeryüzü
AlmancaNormalhöhe = normal yükseklik
Almancaellipsoidische Höhe - elipsoidal yükseklik
AlmancaQuasigeoidhöhe - yarı jeoit yüksekliği.

NHN düzlemi teorik bir referans düzlemidir. Normal çekül hattından normal yüksekliklerin çıkarılmasıyla elde edilir. Ortaya çıkan yarı jeoit ile referans elipsoid arasındaki farka yükseklik anomalisi veya yarı jeoit yüksekliği denilir.

NN'den NHN'ye geçiş

[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 2000'den bu yana tüm Almanya, Alman Ortalama Yükseklik Referans Sistemi DHHN92 olarak bilinen Amsterdam Ordnance Datum'un verilerine dayanarak yükseklik sistemini normal yüksekliklere dönüştürdü. Aynı zamanda yeni NHN, daha önce FransızcaReseau Européen Unifié de Nivellement olarak bilinen Birleşik Avrupa Dengeleme Ağı'nın (UELN) temelini oluşturuyor. veya FransızcaREUN Avrupa ülkelerinin yükseklik sistemlerini standartlaştıran. Bu sistemde yükseklikler NHN veya m (NHN) üzerinde metre cinsinden verilmektedir.

AlmancaNormalnull üzerindeki yükseklikler için Dünyanın gerçek yerçekimi alanı dikkate alınmadığı için NHN kullanıma girmiştir. Sonuç olarak, hem eski Batı Almanya normal ortometrik yüksekliklerinde (yeni hesaplama yöntemleri) hem de Doğu Almanya'nın normal yüksekliklerinde (Amsterdam Verisine göre) değişiklikler olmuştur. Yükseklikler, konuma bağlı olarak 0,06 ila 0,16 m arasında farklılık gösteriyordu. Ancak geçişin bir parçası olarak yapılan yeni ölçümler sonucunda 0,59 m'lik farklılıklar ortaya çıkmıştır (AlmancaZugspitze).[2]

Daha eski kabartma haritalar genellikle eski referans düzlemlerinin üzerindeki yükseklikleri gösterir. Federal araştırma otoritelerinin güncel haritaları NHN'ye dayanmaktadır.[3] 2013'ün başında federal eyaletlerin çoğu (Berlin, Thüringen ve Saksonya-Anhalt hariç) 1:25.000 ölçekli (DTK) yeni dijital topografik haritalamayla tam kapsama sahipti. Haritaların tümü henüz basılı olarak yayınlanmamıştır. DTK25 haritalarında yükseklikler için NHN kullanılır; ancak DTK25-V'de taranan topografik haritalarda AlmancaHöhennull (HN) ve AlmancaNormalnull</link> (NN) halen kullanılmaktadır.[4]

Eski Doğu Alman yükseklik sistemi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Almanya'da normal yüksekliklere AlmancaHöhennormal üzerindeki yükseklikler denirdi veya HN'dir . 1958 Kronstadt Gelgit Ölçer (AlmancaKronstädter Pegel) veri olarak kullanıldı. Yeni NHN yükseklikleri genellikle 12–15 cm. daha yüksektir. Birinci dereceden su terazisi noktalarındaki maksimum sapmalar 7 ila 16 cm. arasındadır.[5]

  1. ^ The German Height Reference System 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at www.bkg.bund.de. Retrieved on 14 February 2010.
  2. ^ "Kundeninformationn 3/2009" (PDF) (Almanca). Landesamt für Vermessung und Geoinformation Bayern. September 2009. s. 2. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2013. 
  3. ^ Response by the Federal Office for Cartography and Geodesy of 13 November 2012 to this specific question.
  4. ^ "adv-online.de". 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2024. 
  5. ^ "Höhenreferenzsysteme". Bundesamt für Kartographie und Geodäsie. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]