Fallujah er en by i Irak som ligger omkring 60 kilometer vest for Bagdad ved elven Eufrat i Anbar-provinsen sentralt i landet. Befolkningstallet er vanskelig å fastslå ettersom mange ble fordrevet som resultat av stridighetene i området siden 2003. Ett anslag ligger på rundt 300 000 innbyggere (2016). Fallujah er en industriby, har omkring 200 moskeer, og er i Irak kjent som «moskeenes by».
Fallujah
Faktaboks
al-Fallujah
- Uttale
- fallˈujah
Bybeskrivelse
Fallujah er preget av trange gater og tett bebyggelse sammen med sine mange moskeer. To store broer vest for byen går over Eufrat, og knytter Fallujah til Hamid Kanna. Vest i byen ligger et markedsområde, og i sørøst en industripark.
Eldre historie
Fallujah har en lang historie, og har vært befolket siden babylonske tider. Byen har i stor grad hatt liten befolkning historisk sett, men grunnet sin nærhet til Bagdad har byen vært et naturlig stoppested for handelsreisende på vei til eller fra Bagdad.
Nyere historie
Fallujah ble en del av kongeriket Irak etter dets opprettelse i 1932. Byen var et kjernepunkt i opprøret mot det britiske overherredømmet over Irak. Dette gjaldt særlig de sunnimuslimske innbyggerne. Befolkningen økte i tiårene som fulgte, også i denne perioden som følge av dets geografiske plassering ved hovedveien i retning vest fra Bagdad. Byen ble sted for økt industrialisering i etterkant av at Baathpartiet kom til makten i landet. Baathregimet ga fordeler til irakiske sunnimuslimer, og ettersom Fallujah hadde en stor sunnimuslimsk befolkning ble svært mange av Fallujahs innbyggere ansatt i offentlig sektor. Fallujah ble hardt rammet under Gulfkrigen 1990–1991. Flere bombinger utført av koalisjonsstyrkene ledet av USA førte til at sivile ble drept.
Irak-krigen
Etter den amerikanskledede invasjonen i 2003 har Fallujah vært et viktig støttepunkt for sunnimuslimske opprørere, og byen har vært kjent som tilholdssted for flere grupper som har kidnappet utlendinger. Store deler av byen ble ødelagt og en stor del av befolkningen flyktet som resultat av krigen. Byen ble først inntatt av amerikanskledede styrker våren 2003. Mange sivile ble drept etter å ha brutt portforbud innført av amerikanerne i slutten av april det året.
I slutten av mars 2004 ble en konvoi angrepet av lokale opprørere, noe som førte til at fire personer i konvoien ble drept. De som ble drept var ansatte i det private sikkerhetsselskapet Blackwater. Disse ble hengt på en av broene som krysser Eufrat, en hendelse som fikk stor mediedekning i USA. Dette førte til en større militær operasjon for å få kontroll over byen høsten 2004, hvor blant annet hvit fosfor ble tatt i bruk fra amerikansk side. Fra vinteren 2006 ble kontrollen over byen gradvis overgitt til det irakiske militæret.
I etterkant av Irak-krigen ble byen i økende grad kontrollert av forskjellige opprørsgrupper. Flere grupper gjorde væpnet motstand mot myndighetene, og stridigheter blusset opp i flere perioder, særlig i årene 2013–2016. Enkelte av de væpnede gruppene var tilknyttet al-Qaida i Irak, og senere Den islamske stat (IS). Denne gruppen hadde fått økende innflytelse i byen siden våren 2014, og ble til slutt drevet ut av irakiske militære etter flere operasjoner våren og sommeren 2016.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.