Skythere, (gr. skythai), folkeslag, som ca. 700-200 f.Kr. levede i egnene nord for Sortehavet. Det skythiske kerneområde lå mellem floderne Donau og Don; landskabet bestod af steppe og skovsteppe i det sydlige Ukraine og Rusland med en nordlig grænse på højde med det nuværende Kyjiv. Skytherne levede fortrinsvis som nomader med store dyreflokke af især heste, der blev brugt som ridedyr, mens hoppemælken var et vigtigt næringsmiddel. Skythernes kultur kendes fra arkæologiske fund, først og fremmest fra gravhøje, kurganer, og fra især oldgræske forfattere, bl.a. Herodot.
skythere
Kunst
Skythernes kunst kendes fra meget rige fund, især af gravgods, i et område fra Østeuropa til Mongoliet, bl.a. Pazyryk i Altajbjergene. Fundene omfatter især mindre genstande som drikkebægre og beholdere, våben, smykker og tilbehør til seletøj. Meget er fremstillet af metal, en del i guld, som formentlig stammede fra Kasakhstan. Udformning og ornamentik er præget af stiliserede dyreskildringer; dyrekampe eller enkelte dyr, især hjorte, er almindelige. Den såkaldte graeco-skythiske kunst må tilskrives græske kunstnere fra byerne langs Sortehavskysten, men er udført specielt til det skythiske marked.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.