Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
1989, Eğitim Teknolojisi ve Yaygın Eğitim Vakfı Yayını
…
130 pages
1 file
Büker, Seçil. (1989). Film ve Gerçek. Eskişehir: Eğitim Teknolojisi ve Yaygın Eğitim Vakfı Yayını.
Sinemada Hayat Var, 2012
Büker, S. ve Öztürk, S.R. (Der) (2012). Sinemada Hayat Var: Oğuz Onaran İçin. Ankara: Deki.
FİLM BİÇİMİ VE GERÇEKLİK, 2006
SUMMARY FİLM FORM AND REALIZM Every branch of art has its own components. Each branch of art takes its codes with the help of these components. For solving what and how things have been done, we have to know and understand every components and analize these components. When we see a film, though, we do not engage only with its form. We experience a filmnot a painting or a novel. Analiyzing a painting demads a knowledge of color, shape, and composition: analizing a novel demands knowledge of language. To understand form in any art, we must familiar with the medium which that art utilizes. Consequently, our understanding of a film must also include features of the film medium which are miseenscene,cinematography, editing and sound of the film. Particularly while we are examine the relatioship between cinema and realizm, we should look carefully the elements of film form, we should also examine how these elements have been brought into application. To study “The connection of Film Art to Reality” through cinematography, editing, miseenscene and sound; will carry us absract results Key words: reality, film form, cınematography, mıseenscene,edıtıng, sound, lıghtıng, actıng, set,documentary, naturel
Göç dergisi, 2021
Göç, sinemanın her zaman ilgilendiği konulardan biri olagelmiştir. Dünyanın içinden geçtiği tüm toplumsal meselelerde olduğu gibi, yaşanan göçlerin yol açtığı toplumsal değişimler de bireysel hikâyelerle birlikte sinemaya yansımaya devam etmektedir. Göç olgusu; iç göç, ulusötesi göçmenlik, mültecilik, işçi göçü, mübadele, vatan hasreti, gurbet, eve dönüş gibi konularla kurmaca ve belgesel sinemada geniş yer bulmuştur. Yeni kıtaların keşfiyle birlikte göç etmeye başlayan toplulukların hikayeleri sinemaya konu olmaya başlamıştır. Sanayi Devrimi sonrasındaki kentleşme hareketleriyle birlikte artık anlatının ayrılmaz bir parçası haline gelen göç olgusu, bu toplumsal değişimlerin yanı sıra savaşlar, politik veya etnik çatışmalar, iş-geçim kaynağı, yeni yaşam arayışları, iklim değişiklikleri-kuraklık-kıtlık gibi doğa kaynaklı yoksunluklar, eğitim ya da günümüzde küreselleşme ile birlikte önemli sayılara ulaşan nitelikli göçmenlik sinemanın ilgilendiği alanlardır.
Göç Dergisi, 2021
Ulusal sınırlar içinde yaşanan ortak kültürün homojenleşmesiyle oluşan ulusal sinemanın sınırları dışında açılan yeni bir alandaki harekete dayalı olan göç sineması, merkezine genellikle kültürel karşılaşmaların yarattığı etkileşimi almaktadır. Çıkılan anavatan ve ulaşılan yeni ülke arasındaki geçiş ve karşılaşmalar temelinden hareket edildiğinde öncelikli ülke sınırına, ardından kültürel etkileşime dayandırılan göç sinemasını kuramlaştırma çalışmaları da bu iki kavrama dayanarak çeşitlendirilmiştir. Ulus-aşırı, ulus-ötesi, kültürler-arası, çok-kültürlü, çok-dilli ya da aksanlı, melez, hibrit şeklinde nitelendirmelerle genişleyen bu alanı, temellindeki sosyolojik olguya dayanarak toplumsal anlamda göç, bireysel anlamda da göçmen sineması altında toplamak mümkündür. Günümüzün küresel sisteminde kökeni ve gelişim sürecinden bağımsızlaşarak, teknolojik gelişmelerin de etkisiyle sinema endüstrisinin üretim, dağıtım, gösterim aşamalarını da içerir hale dönüşen bir anlamlandırmayı rağmen; ulusötesi (transnational) sinema kavramı göç ve göçmen sinemasını nitelemektedir.
Kitap, 2023
Sinema, 1890’lı yılların sonunda ortaya çıkmış ve kısa sürede tüm dünyada ilgi ile karşılanmış, kitle iletişim aracı olarak kabul görmesinin yanında bir sanat formu olarak da tanımlanmıştır. Yeni bir gerçeklik evreni oluşturan bu sanat formuna felsefe kayıtsız kalmamıştır. Çünkü sinema, felsefenin merkezinde yer alan düşünme etkinliğini yansıtan ve harekete geçiren, yeni görme ve düşünme biçimleri üreten bir sistemdir. Hugo Münsterberg tarafından da ilk kez dillendirilen bu sistem, Rudolf Arnheim, André Bazin ve Deleuze gibi birçok düşünür tarafından da incelenmiştir. 1970’li yıllardan itibaren Batı felsefe geleneği, sinema felsefesini akademik bir disiplin olarak kabul etmiş, sinema ile ilgilenen araştırmacılar da filmsel anlatıları farklı çözümleme yöntemleri ile bulgulamışlardır. Buna rağmen sinema felsefesi çoğu zaman ihmal edilmiş bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Prof. Dr. Enderhan KARAKOÇ ve Doç. Dr. Onur TAYDAŞ’ın editörlüğünü yaptığı bu kitap; filmsel anlatıların felsefi arka planı sorgulanmakta, akademik araştırmaların öznesi olma konusunda hak ettiği değer çoğu zaman göz ardı edilen sinema felsefesini farklı bakış açıları ile ele alan bir grup seçkin akademisyenin çözümlemelerini içermektedir.
Psikiyatri, Psikoloji,Psikofarmokoloji Dergisi Şiddet Özel Sayısı Cilt:1 Ek Sayı:4, 1993. , 1993
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
isara solutions, 2023
SN Applied Sciences
Los indicadores de impacto de los proyectos locales, destacando la utilidad práctico-social, 2022
Revista de la Academia Colombiana de ciencias exactas, físicas y naturales, 2023
tripleC-Cognition, Communication, Co-operation, 2007
sistemas de informacion, 2020
History of Science in South Asia
Archives of Disease in Childhood, 2014
Health Affairs, 1992
Biophysical Journal, 2012
Acta Crystallographica Section E Structure Reports Online, 2012
Tecnologia e Ambiente, 2018
Jurnal Filsafat Indonesia, 2021
Journal of Theoretical Biology, 2013
Workshop on Formal Aspects of Virtual Organisations, Helsinki, Finland, May 2008. Submitted to the Workshop on Software Engineering and Databases, 14th Argentinian Conference on Computer Science, October, 2008