Carina Ståhl Herrstedt blir Sverigedemokraternas första landshövding. Detta efter att regeringen utsett henne till landshövding och chef för Länsstyrelsen i Gävleborgs län under perioden 1 mars 2025–28 februari 2031.
TT
Text
Foto: Lars Schröder/TT
Carina Ståhl Herrstedt har varit riksdagsledamot sedan 2010 och bland annat varit ledamot i socialutskottet.
Innehåll från SEBAnnons
Därför satsar banken på koldioxidinfångning
Olle Billinger, Senior Advisor inom Climate and Sustainable Finance på SEB.
Koldioxidinfångning är inte bara en teknologi som kan neutralisera svårreducerade utsläpp och hjälpa företag att nå ambitiösa klimatmål. Det är också en växande marknad med stor potential, menar SEB som erbjuder certifikat på området.
Klimatförändringarna utmanar vår tids politiska, ekonomiska och teknologiska system på ett sätt vi inte tidigare har sett. Att stävja ökningen och därefter minska koncentrationen av koldioxid i atmosfären står i fokus för internationella klimatmål. FN:s klimatpanel (IPCC) har understrukit att infångning och lagring av koldioxid är avgörande för att nå Parisavtalets mål om att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader Celsius.
För att nå nettonollutsläpp krävs inte bara minskade koldioxidutsläpp, utan också en hantering av de utsläpp som är svårast att reducera.
– Många bolag arbetar med att sätta nettonollmål utifrån en åtgärdshierarki där de först minskar så mycket som möjligt av sina egna utsläpp. De utsläpp som sedan är kvar måste neutraliseras genom koldioxidinfångning, säger Olle Billinger, Senior Advisor inom Climate and Sustainable Finance på SEB.
Här spelar teknologier som bioenergi med koldioxidinfångning och lagring (BECCS), biokol samt direkt luftavskiljning (DAC) en viktig roll. Genom att kombinera teknisk innovation med långsiktiga nettonoll strategier möjliggör dessa lösningar permanent lagring av koldioxid.
SEB:s satsning på koldioxidinfångning
Som en del av sitt hållbarhetsarbete erbjuder SEB certifikat från projekt som använder sig av dessa teknologier. Trots att marknaden ännu befinner sig i en tidig fas ser SEB detta som en långsiktig möjlighet.
– Vi vill hjälpa våra kunder i deras långsiktiga klimatstrategi. Det här är per idag en liten del av vår verksamhet, men det blir viktigt och vi tror det kommer att generera positiva resultat för våra kunder, säger Maximilian Brodin, Head of Commodities på SEB.
Maximilian Brodin, Head of Commodities på SEB.
Med över 3 600 företag som har åtagit sig nettonollmål genom Science Based Targets-initiativet (SBTi) kan efterfrågan på koldioxidinfångning nå flera miljarder ton koldioxid till 2050. Samtidigt är utbudet av teknologibaserade lösningar begränsat och marknadsutmaningar som pris- och teknologirisker kvarstår.
Genom att bidra till att skapa en marknad för certifikat gör SEB det möjligt för företag att stödja utvecklingen av högkvalitativa koldioxidinfångningsprojekt.
– Det är en hel sektor som ska byggas upp, där det kommer att krävas stora investeringar i infrastruktur i allt från frakt av flytande koldioxid till lagringsanläggningar. Statligt stöd och företagsengagemang är avgörande för att bygga upp den här typen av infrastruktur, säger Maximilian Brodin.
En växande marknad med stor potential
Koldioxidinfångning är en nyckelkomponent i klimatarbetet. Genom att agera idag kan företag inte bara säkra sina klimatmål utan också positionera sig på en snabbt växande marknad. SEB ser detta som en möjlighet att skapa långsiktigt värde för både sina kunder och klimatet genom hållbara finansiella lösningar.
Denna artikel har förberetts av Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (”SEB”) enbart för informationsändamål och ska inte tolkas som ett erbjudande om investering.