Wim Veen
Gisteren hadden we op school een studiedag. ‘s Middags was Wim Veen uitgenodigd om te praten over de Homo Zappiens. De meeste van ons hebben wel werl van Wim gelezen.
De presentatie was heel goed en gaf een aantal van de aanwezigen stof tot nadenken. Waarom vond ik het zo goed? Hij praatte ‘ from inside out’. dat betekent dat hij veel voorbeelden gaf van leersituaties waar zowel hij als leerlingen / studenten inzaten. En liet zien hoe anders jongeren leren, hoe goed jongeren in communities kunnen werken, in games kunnen plannen en leiding geven en dat zij nooit meer informatie lineair / sequentieel tot zich nemen. En hij maakte heel duidelijk dat bijvoorbeeld gamen niet niets doen is maar hard leren. Ook liet hij zien dat hij veel gebruik maakt van virtual worlds om te overleggen, zich te professionaliseren etc.
Dit gaf te denken over de inrichting van ons onderwijs. Het goede gevolg is dat mijn afdelingsleider heel gemotiveerd is om veel te gaan doen aan ‘ virtual learning’. Dat is voor mij als ICT coördinator van de afdeling weer handig.
De andere kant is dat in een gesprek vanmorgen er toch weer teveel collega’s waren die mopperden van ‘ Ik ben niet geïnteresseerd hoe hij zijn tijd doorbrengt’, tot ‘ dit waait wel weer over’.
Lachen en huilen dus.
2 thoughts on “Wim Veen”
Wat interessant, jouw verslag! Ik kan met je meevoelen over leren vandaag. Shift happens hier, op jouw blog. Geen gewanhoop dus. Lachen, niet (meer) huilen, Jeroen.
Wat leuk dat jij het als positief hebt ervaren Jeroen. Ik ben ooit bijna 3 jaar geleden zeer geinspireerd geraakt door Wim Veen. Intussen is er wel wat, maar zeker nog niet genoeg gebeurd, dus ik denk dat het OK is dat hij en wij met z’n allen doorgaan. Maar, intussen hoor ik wel eens meer wat negatieve geluiden, over Wim Veen en over wat hij vertegenwoordigt. En of de zappgeneratie echt bestaat enzo. Los van of ik het met elk woord van hem eens ben, het blijft in mijn ogen iemand die iets wil en kan betekenen in het veranderen en vernieuwen van het onderwijs.