Zorgen om marktkracht van big tech en edtech in het onderwijs
- Trend
- Leermiddelen
- po
- vo
Kennisnet helpt scholen met kennis over wat werkt met ict en het onderwijs. Nu en in de toekomst. Daarom kijken we naar maatschappelijke ontwikkelingen die nu spelen, naar trends die eraan komen en helpen we je begrijpen wat dat betekent voor hoe je omgaat met onderwijs en ict.
Marco Snoek, lector leren en innoveren aan de Hogeschool van Amsterdam, deed veel onderzoek naar professionele ontwikkeling, innovatie en teacher leadership. Op welke manieren kunnen scholen teacher leadership versterken? Wat vraagt teacher leadership van leraren? En wat betekent teacher leadership voor vraagstukken op gebied van ict-bekwaamheid?
De virtuele en fysieke wereld lopen steeds meer in elkaar over en dat heeft ook invloed op het onderwijs. Het is niet meer mogelijk deze werelden strikt van elkaar te scheiden: fysiek en virtueel beïnvloeden elkaar en ze versmelten tot één realiteit. Wat merken we nu al van deze trend en hoe kan de onderwijssector sturing geven aan deze ontwikkeling?
De mens is in het dagelijks leven omringd door machines en apparaten. De gevolgen van deze trend voor het onderwijs zijn enorm.
In dit uitgebreide artikel plaatsen we de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie in perspectief en doen we een oproep aan de onderwijssector om deze trend niet afwachtend te bekijken.
Hoe ga je er als schoolorganisatie mee om en hoe houd je de regie? Die behoefte aan regie is er, want soms lijkt het alsof er iedere dag iets nieuws op de markt komt met AI-technologie.
Kennisnet stimuleert het gebruik van open digitaal leermateriaal al meer dan 10 jaar. Het is tijd voor een flinke stap vooruit, vindt Larissa Zegveld, directeur van Kennisnet.
Het gevoel dat ‘het onderwijs’ niets te zeggen heeft op de leermiddelenmarkt is niet terecht. Scholen moeten hun eigen invloed niet onderschatten, vindt Kennisnet-adviseur Willem-Jan van Elk. In dit artikel geeft hij zijn kijk op de leermiddelenmarkt.
Artificial intelligence biedt veel kansen voor het onderwijs, maar heeft ook zijn keerzijden. Wij spraken prof. dr. Eric Postma, hoogleraar Artificial Intelligence (AI) aan Tilburg University
“De leraar moet meer betrokken worden in het vormgeven van digitale onderwijsomgevingen.” Dat zegt wijsgerig pedagoog Joris Vlieghe in deze podcast met Kennisnet-adviseur Remco Pijpers over wat een leraar tot leraar maakt in een digitale context.
Digitaal burgerschap in het mbo: een podcast van Tjip de Jong over hoe studenten kritisch leren denken in een digitale wereld.
Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Alle leraren zullen digitaal geletterd moeten worden.
Technologie biedt tal van mogelijkheden om burgers bij de democratie te betrekken. Daarbij kunnen we leren van jongeren en hoe zij met technologie omgaan.