Prosjektgruppen bak Nasjonal database for grunnundersøkelser (NADAG) inviterer eksisterende og nye brukere til tettere dialog for å videreutvikle dagens database. Målet er å sikre best mulig oversikt over grunnforholdene i Norge med utgangspunkt i brukernes behov.
Klimaendringer, ekstremvær og økt utbygging av boliger og infrastruktur byr på nye utfordringer. Kvikkleireskredet i Gjerdrum i 2020 er et av flere skred i nyere tid som viser hvor viktig det er med en samlet, tverrfaglig og detaljert oversikt over grunnforholdene. Også utfordringer knyttet til stabilitet og kostnadsoverskridelser i infrastrukturprosjekter vitner om et stort behov for en felles database.
Fra januar 2025 er det lovpålagt å melde inn data fra grunnundersøkelser og naturfareutredninger. Dette vil sikre en bedre oversikt over grunnforholdene der det bygges, og gjøre det lettere å vurdere risiko for naturfarer som flom og skred.
Les også: NADAG viktigere enn noen gang.
NADAG har sikret deling og gjenbruk av samfunnskritiske data fra grunnundersøkelser i Norge i over 10 år, og har i dag to innmeldingsløsninger: en for opplasting av komplette, detaljerte data gjennom prosjekteringsverktøyet GeoSuite Toolbox, og en for opplasting av forenklede datasett i det nettbaserte systemet WebReg. Med innmeldingsplikten vil nye behov melde seg, og det er NADAG forberedt på.
- Vi vet det er et sterkt ønske om en ny innmeldingsløsning, et API, for geotekniske data i åpent format. Vi har nå startet utviklingen av dette og ønsker å involvere våre brukere i testingen underveis for å sikre at løsningen møter deres behov, forteller Inger-Lise Solberg, prosjektleder for NADAG.
Nasjonal database for grunnundersøkelser (NADAG) sikrer deling og gjenbruk av samfunnsviktige data fra grunnundersøkelser i Norge. NADAGs kartinnsyn viser geotekniske data kombinert med andre typer grunnundersøkelser, noe som gir et godt grunnlag for å vurdere grunnforhold. Gjenbruk av data er viktig ved beredskap og krisehåndtering i forbindelse med naturfare, og bidrar til store besparelser for samfunnet.
Tettere dialog med brukerne
Blant brukerne av NADAG finner du både geotekniske ingeniører, forskere, arealplanleggere, myndigheter, konsulenter og entreprenører, alle med ulike behov for detaljeringsgrad og kompleksitet i datasettene.
Med løpende dialog og tilbakemelding på løsningene, håper Solberg å legge til rette for en mer brukerdrevet utviklingsprosess som ivaretar de sammensatte behovene og bruksområdene.
- Vi ønsker å invitere brukerne til å komme med innspill for den videre utviklingen av NADAG, og etablere et forum for diskusjon og utveksling av ideer og muligheter. Derfor tester vi nå LinkedIns gruppefunksjon; vi håper det kan være en nyttig plattform for å dele produktnyheter og starte samtaler om erfaringen med de ulike delene av NADAG, forklarer Solberg.
Slik blir du testbruker av den nye innmeldingsløsningen
Prosjektgruppen som står bak den nye innmeldingsløsningen i NADAG ønsker både testere til APIet, og til det nye administrasjonsverktøyet hvor man får oversikt over hvilke datasett som er sendt inn.
- Jeg vil oppfordre alle som sender inn komplette data til NADAG om å melde seg som testbruker. I tillegg ønsker vi at alle som kan ha nytte av NADAG i sitt daglige arbeid om å bli en del av det nye brukerforumet på LinkedIn. Dette er en gylden mulighet til å bidra til utformingen av NADAG som verdifullt verktøy for trygg samfunnsplanlegging, sier Solberg.
Send en e-post til nadag@ngu.no og skriv i emnefeltet: Testing av NADAG innmeldingsAPI.
Delta i LinkedIn-gruppen for eksklusiv tilgang til produktnyheter, diskusjoner med fagpersoner, og muligheten til å påvirke utviklingen av NADAG: https://www.linkedin.com/groups/10017234/