Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Verwijzen naar afbeeldingen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

De APA-bronvermelding voor een afbeelding bevat onder andere de naam van de maker, het jaartal, de titel van de afbeelding, het format (bijvoorbeeld schilderij, foto), en de locatie waar je de afbeelding hebt geraadpleegd of bekeken.

Format Achternaam Maker, Initialen. (Jaar). Titel afbeelding [Format]. Naam Website. of Museum, Locatie. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Van Gogh, V. (1888). Zelfportret als schilder [Schilderij]. Van Gogh Museum, Amsterdam. Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://www.vangoghmuseum.nl/nl/collectie/s0022V1962
Verwijzing in de tekst (Van Gogh, 1888)

Als je een afbeelding of foto toevoegt aan je tekst, verwijs je niet alleen naar de bron, maar moet je deze ook weergeven als een figuur. Hierbij voeg je alle copyright-informatie toe.

Je kunt automatisch correcte bronvermeldingen genereren met Scribbrs gratis APA Generator.

Genereer een APA-bronvermelding

Verwijzen naar online afbeeldingen

Voor online afbeeldingen voeg je de naam van de website, de raadpleegdatum en een URL toe. Probeer hierbij altijd een directe link naar de afbeelding toe te voegen, omdat het moeilijk kan zijn om de afbeelding op basis van de overige informatie te vinden.

Format Achternaam Maker, Initialen. (Jaar). Titel afbeelding [Format]. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) De Wit, R. (2013). Tilburg University Campus [Foto]. Flickr. Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://www.flickr.com/photos/tilburguniversity/8674364263/
Verwijzing in de tekst (De Wit, 2013)

Ontbrekende informatie

Het is vaak moeilijk om goede informatie te vinden over online afbeeldingen. Probeer dezelfde afbeelding via een andere bron te zoeken, waarbij je bijvoorbeeld specifiek op websites voor afbeeldingen kijkt (zoals Flickr). Deze websites geven vaak betrouwbare informatie over de afbeeldingen. Je kunt ook voor een andere afbeelding kiezen als je geen betrouwbare informatie kunt vinden over je oorspronkelijke afbeelding.

Toch is het mogelijk om te verwijzen naar een afbeelding zonder auteur, datum of titel als dit nodig is.

Voor afbeeldingen zonder titel voeg je een beschrijving van de afbeelding toe tussen blokhaken. Deze beschrijving komt op de plek van de titel te staan. Als je geen publicatiedatum kunt vinden, voeg je “z.d.” (zonder datum) toe op de plaats waar normaal de datum staat. Ook voeg je de datum toe waarop je de afbeelding hebt geraadpleegd (retrieved in het Engels).

Bronvermelding (literatuurlijst) Google. (z.d.). [Google Maps-kaart van het stadscentrum van Utrecht]. Geraadpleegd op 10 januari 2020, van https://goo.gl/maps/keKNQZHZTS7ticwb8
Verwijzing in de tekst (Google, z.d.)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, is de bronvermelding nagenoeg hetzelfde, maar je draait de dag en maand om. Ook krijgt de maand een hoofdletter.

Voor afbeeldingen waarvan de maker onbekend is, kun je de titel of beschrijving gebruiken op de positie van de auteursnaam.

Bronvermelding (literatuurlijst) [Foto van een gewelddadige confrontatie tijdens de Hong Kong-protesten]. (2019). Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://twitter.com/xyz11111112
Verwijzing in de tekst ([Confrontatie tijdens Hong Kong-protesten], 2019)

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Verwijzen naar afbeeldingen die je in persoon hebt gezien

Als je een afbeelding in persoon hebt gezien in plaats van online, bijvoorbeeld in een museum, kunstgalerie of andere tekst, geef je de lezer andere informatie over de bron.

Voor afbeeldingen die je in een museum of kunstgalerie hebt gezien, geef je de naam en locatie van de instelling waar je de afbeelding hebt gezien.

Format Achternaam Maker, Initialen. (Jaar). Titel afbeelding [Format]. Museum, Locatie.
Bronvermelding (literatuurlijst) Goya, F. (1819–1823). Saturnus verslindt zijn zoon [Schilderij]. Museo del Prado, Madrid, Spanje.
Verwijzing in de tekst (Goya, 1819–1823)

Je geeft informatie over de locatie door de stad, staat of provincie, en het land te noemen. Een voorbeeld hiervan is Atlanta, GA, Verenigde Staten. Je laat de staat of provincie weg als dat aspect niet van toepassing is.

Bronvermeldingen van afbeeldingen die je hebt gevonden in een gedrukte publicatie, zoals een boek, wetenschappelijk tijdschrift of krant, bevatten informatie over de gedrukte bron waarin de afbeelding oorspronkelijk voorkwam.

American Psychological Association. (2020). Sample conceptual model [Infographic]. In Publication manual of the American Psychological Association (7de ed., p. 238). https://doi.org/10.1037/0000165-000

Afbeeldingen toevoegen als figuren

Als je de afbeelding zelf toevoegt aan je tekst, kun je deze opmaken als een APA-figuur, waarbij je figuur een nummer en beschrijvende titel krijgt. Ook voeg je je figuur dan toe aan je lijst met figuren als je die hebt.

Echter, hogescholen en universiteiten in Nederland gebruiken de APA-richtlijnen voornamelijk voor de bronvermelding en minder vaak voor de opmaak van je tekst. Afhankelijk van de richtlijnen van je onderwijsinstelling kun je er dus voor kiezen om je figuren anders op te maken dan APA aangeeft.

Bij de APA-opmaak staat de titel van een figuur direct boven de afbeelding zelf. Deze titel is afhankelijk van het type afbeelding waarnaar je verwijst. Bij een kunstwerk hanteer je de titel van het kunstwerk zelf als titel van je figuur.

Een noot onder je figuur kan meer details bevatten over de maker en het medium, copyright-informatie, extra verklarende opmerkingen of overige elementen.

APA figuur (7de editie)

Onthoud dat alle figuren die je niet zelf hebt gemaakt (uit andere bronnen) niet alleen in je lijst met figuren komen te staan (als je deze hebt), maar dat ze ook worden opgenomen in je literatuurlijst. Figuren die je zelf hebt gemaakt, komen alleen in je lijst met figuren te staan.

Veelgestelde vragen

Copyright-informatie kan meestal worden gevonden op de plek waar de tabellen of figuren zijn gepubliceerd. Stel dat je een diagram uit een wetenschappelijk tijdschrift wilt citeren, dan kun je op de website van het tijdschrift kijken of in de database waar je het artikel hebt gevonden. Afbeeldingen die je vindt op websites zoals Flickr worden gepubliceerd met duidelijke copyright-informatie.

Waar in de tekst worden bijlagen toegevoegd?

Bijlagen voor een tekst in APA-stijl komen op het eind, direct na de literatuurlijst en de tabellen en figuren (als je deze ook op het eind hebt toegevoegd).

Moet ik een lijst van mijn tabellen en figuren toevoegen?

APA schrijft niet voor dat je een lijst van tabellen en figuren moet opnemen. Het kan toch handig zijn om deze toe te voegen als je tekst veel tabellen en/of figuren bevat en lang genoeg is voor een inhoudsopgave.

Een lijst van tabellen en figuren (in die volgorde) komt na je inhoudsopgave en wordt op eenzelfde manier vormgegeven.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Verwijzen naar afbeeldingen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 11 november 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/afbeelding/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.