SDR Charcot Marie Tooth
SDR Charcot Marie Tooth
SDR Charcot Marie Tooth
Aspecte genetice:
Sindromul CMT reprezinta un grup heterogen de afectiuni distincte genetic,dar cu o prezentare clinica similara.
Astfel, exista mai multe forme genetice ale acestui sindrom reprezentate de : CMT 1 cu subtipurile CMT1A-CMT1F - , CMT2 , CMT 3, CMT 4 si CMTX .
CMT1E CMT1F
<5% <5%
PMP22 NEFL
17p11.2 8p21
Semne si Simptome :
Pacientii prezinta de obicei istoric familial de boala Charcot-Marie-Tooth, care variaza in functie de ereditate si penetranta. Slabiciunea musculara progresiva in muschii distali ai membrelor, mai ales cele inferioare este primul semn. Debutul intervine in decada a doua de viata. Pacientul acuza initial mers dificil si clatinare datorita slabiciunii. Caderile si luxatiile gleznei sunt frecvente. Mersul stepat este de asemenea foarte frecvent. Slabiciunea musculaturii profunde a piciorului determina deformare pev cavus. Anomaliile structurale se asociaza cu ulcere,limfangita,celulita si calusuri.
SEMNE si SIMPTOME
Slabiciunea miinii determina control slab al degetelor, imposibilitatea scrisului, incapacitatea de a se incheia la nasturi si neindeminarea in manevrarea obiectelor mici. Pacientii nu acuza parestezii, deoarece acestia nu au experimentat niciodata senzatii in membru si nu pot sa le recunoasca prezenta. Tipurile musculoscheletice si neuropatice de durere sunt prezente. Crampele musculare sunt acuze frecvente. Unii pacienti acuza impotenta.
Examen fizic :
-slabiciunea musculara determina caracteristicul "picior de barza" sau in sticla de sampanie -anomaliile soaselor se observa in boala de lunga durata -la 25% dintre cazuri pes cavus-piciorul cu arcada plantara inalta -deformarile spinale-scolioza toracica apar la 50% dintre pacienti -reflexele tendinoase profunde sunt diminuate sau absente -senzatia vibratorie si proprioceptia sunt scazute -pacientii pot prezenta ataxie senzoriala, semn Romberg pozitiv -senzatia de durere si temperatura sunt intacte -este prezent un tremor esential la 50% dintre pacienti -se descrie surditatea neuronala senzoriala la 5% dintre cazuri -nervii periferici mari si palpabili sunt comuni -afectarea nervului frenic cu slabiciune diafragmatica este rara -afectarea corzilor vocale si surditatea apar in forme rare.
Semne si Simptome :
Metode de diagnostic :
- initial, diagnosticul se concepe pe baza semnelor si simptomelor decelate de catre medicul examinator in cursul examenului fizic, acestea fiind corelate cu existenta unui astfel de sindrom in familie , fapt ce este consemnat de catre odata cu efectuare anamnezei. - cand exista suspiciunea unui astfel de sindrom, pacientul va fi indrumat catre un medic specialist neurolog ce va continua prin efectuarea unei serii de teste precum :
1. testarea conducerii nervoase ; 2. electromiografia ; 3. biopsia nervilor periferici ; 4. testare genetica este posibil ca
testul sa fie neconcludent deoarece nu au fost identificate toate genele care determina mutatii raspunzatoare de declansarea sindromului CMT!
Sfatul genetic :
Se indica cu precadere cuplurilor in care unul dintre parteneri a fost diagnosticat cu o forma a sindromului CMT. In functie de tipul de sindrom CMT si a modului de trasmitere autosomal dominanta/autosomal recesiva/x-linkata se va urmari probabilitatea si ponderea de a avea urmasi sanatosi/bolnavi/purtatori. Ambele sexe sunt afectate in egala masura. Cazurile de novo sunt foarte rare !
TRATAMENT :
In functie de simptomele prezente si de severitatea acestora, tratamentul consta din una sau mai multe metode de terapie.
TRATAMEN :
B. Terapia ocupationala. Este utila bolnavilor care
prezinta slabiciune musculara la nivelul bratelor si mainilor, care ingreuneaza efectuarea activitatilor zilnice. Terapia ocupationala instrueste pacientul in folosirea unor mijloace adaptative pentru a compensa dificultatile (de exemplu, haine care prezinta capse in loc de nasturi sau obiecte magnetice care sa ajute la ridicarea obiectelor).
TRATAMENT :
C.Tratamentul durerii. Exista doua tipuri de durere asociate
cu boala Charcot-Marie-Tooth: 1. durere musculara si articulara cauzata de stresul la care este supus organismul 2. durere neuropatica cauzata de lezarea nervilor Durerea musculara si articulara poate fi tratata cu succes prin administrare de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, precum ibuprofen. In unele cazuri aceste medicamente ajuta si la reducerea durerii neuropatice. Daca durerea persista, se recomanda administrarea de antidepresanti triciclici. Aceste medicamente sunt utilizate in tratamentul depresiei, insa s-au dovedit utile in tratarea anumitor cazuri de durere neuropata. Efectele secundare ale antidepresantilor triciclici includ: uscaciunea gurii, constipatie, transpiratie, afectarea vederii, ameteala, si tulburari urinare. Efectele secundare se reduc dupa 7-10 zile termen in care organismul se obisnuieste cu medicamentele.
TRATAMENT :
D.Tratamentul chirurgical. Daca boala Charcot-Marie-
Tooth cauzeaza malformatii semnificative ale picioarelor ce determina durere severa pot fi necesare interventii chirurgicale pentru corectarea lor. Exista 3 tipuri principale de tehnici chirurgicale utilizate in corectarea malformatiilor: 1. osteotomia ; 2. artrodeza ; 3. eliberarea (desprinderea) fasciei plantare.
Bibliografie :
1.http://www.ninds.nih.gov/disorders/charcot_marie_tooth/det ail_charcot_marie_tooth.htm 2. http://www.medwob.com/ro/923.html 3. http://www.medicinenet.com/charcot-marie-toothdisease/article.htm l 4.http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pag es/Charcot-Marie-Tooth_disorder 5. http://www.medicalnewstoday.com/articles/172056.php 6. http://www.cmt.org.au/index.php 7.http://medicine.yale.edu/neurology/divisions/neuromuscular/ cmt.aspx