Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Davos

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:34, 27 gen 2018 amb l'última edició de Mcapdevila (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Davos (Davos en alemany, Tavau en romanx i Tavate en italià) és un municipi de l'est de Suïssa, al cantó dels Grisons, situat al districte de Prättigau-Davos, cercle de Davos. Afronta al nord amb Klosters-Serneus, a l'est amb Susch, el sud amb Schanf i Bergün/Bravuogn, i a l'oest amb Wiesen, Arosa i Langwies. L'1 de gener de 2009 Davos va annexionar el municipi de Wiesen, del veí districte d'Albula. Esdevingué així un dels municipis suïssos més extensos.

Plantilla:Infotaula geografia políticaDavos
Davos (fr)
Davos (it) Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusmunicipi de Suïssa i ciutat de Suïssa Modifica el valor a Wikidata

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 46° 48′ 33″ N, 9° 50′ 23″ E / 46.80906°N,9.83983°E / 46.80906; 9.83983
Estat federatSuïssa
CantóGrisons
DistricteDistricte de Prättigau/Davos Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població10.862 (2019) Modifica el valor a Wikidata (38,25 hab./km²)
Idioma oficialalemany
Geografia
Superfície284 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perLandwasser Modifica el valor a Wikidata
Altitud1560
Limita amb
Organització política
• Cap de governTarzisius Caviezel (2013–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal7260 i 7270
Fus horari
Prefix telefònic081 Modifica el valor a Wikidata
Codi BFS3851 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webgemeindedavos.ch Modifica el valor a Wikidata
Vista aèria de Davos a l'hivern.

És la ciutat d'Europa de major altitud (1.560 - 2.844 m). Es troba a la part sud-oriental de Suïssa, al cantó dels Grisons. L'idioma oficial és l'alemany i pràcticament tothom es pot entendre en anglès, francès o italià.

Davos és famós per tenir-hi lloc la trobada mundial del Fòrum Econòmic Mundial, en el qual es reuneixen les elits econòmiques del món. També és coneguda per la celebració d'esdeveniments d'esports d'hivern, com la Copa Spengler, el torneig de clubs més antic d'hoquei sobre gel.

Història

El poblament recent de la regió de Davos data del alt edat mitjana, quan va ser colonitzada per migrants d'origen romanche de les valls de la Engadina i del Albula . El primer esment escrit del poble data de 1213 sota el nom de 'Tavaus' . A partir de 1280, els barons de Vaz permeten l'establiment de colons walser s (de parla alemanya) i els van concedir drets importants d'autonomia administrativa. És així com Davos es converteix en el major centre de poblament Walser a la regió de Suïssa oriental.

En 1853 el metge alemany Alexander Spengler constata que el microclima de la vall era propici per al tractament de la tuberculosi i altres malalties pulmonars. El poble es transformá llavors en un gran balneari de cura amb la construcció de sanatoris, hotels i pensions. Aquesta transformació fou impulsada igualment amb la construcció del ferrocarril rètic que va unir Davos amb Landquart i que entrà en servei el 1889. Amb el descobriment de medicaments contra la tuberculosi i altres malalties curades amb el clima alpí, les activitats dels sanatoris van anar disminuint per donar pas al turisme a través dels esports d'hivern i els congressos.

Geografia

Situada a una altitud de 1560 m s. n. m. Davos té la reputació de ser la ciutat més elevada dels Alps.[1] La ciutat es troba assentada sobre els Alps suïssos (grup Silvretta) a la vall del riu Landwasser, un afluent del riu Rin. Geogràficament la comuna limita al nord amb la comuna de Klosters-Serneus, a l'est amb Susch, al sud amb S-chanf i Bergün/Bravuogn, al sud-oest amb Filisur i Schmitten, ia l'oest amb Arosa i Langwies. Desde 2009 i fins al 31 de desembre de 2010, després de la fusió amb la comuna de Wiesen, va ser la comuna més gran de Suïssa, prenent-li el lloc a la comuna valesana de Bagnes. No obstant això, l'1 de gener de 2011 va ser superada per Glaris Sud, pel que actualment és la segona comuna per superfície.

Economia

Fins fa mig segle Davos vivia dels seus sanatoris, residècies per a cures i d'institucions sanitàries i de repòs pels malalts del pulmons, notablement pels tuberculosos. Ara aquest paper ha minvat considerablement i la seva economia es basa sobretot al turisme.

Davos ha esdevingut avui sobretot un lloc turístic per a fer esports d'hivern, amb les seves pistes d'esquí. Com altres centres d'esports d'hivern, intenten atreure actualment també turistes d'estiu, que poden fer excursionisme. També és un dels pocs centres de congressos als Alps.

Té una població estable de 13.000 habitants, 24.000 llits d'hotel i 100 restaurants.

 
Vista del viaducte de Wiesen

Turisme

  • Hotels: 24.000 llits
  • Vies / remuntis: 54 instal·lacions
  • Estació més alta: 2.844 m d'altitud
  • Quilòmetres de pistes: 300 km
  • Major pista d'esquí en descens: 12 km
  • Camins de senderisme a l'hivern: 97 km
  • Itineraris per a esquí de fons: 75&km clàssic / 40 km skating
  • Itineraris per a esquí: 700 km

Comunicacions

A Davos s'hi pot arribar en cotxe o en tren. L'aeroport més pròxim és el de Zuric.

Entre las línies ferroviàries hi ha:

Curiositats

Aquest petit municipi als Alps es va fer conegut internacionalment en aparèixer a la novel·la La muntanya màgica de Thomas Mann.

Enllaços externs

  1. «Davos - Graubünden» (en español). MySwitzerland.com. [Consulta: 21 enero 2016].