Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Altiplà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:00, 7 juny 2023 amb l'última edició de Enric (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Per a altres significats, vegeu «Altiplà (desambiguació)».
L'altiplà de Putorana, a l'extrem nord-oest de l'altiplà de la Sibèria Central

Un altiplà és una superfície relativament plana elevada sobre el terreny que l'envolta. Un planell és simplement un indret pla

La formació d'altiplans sol ser deguda a una elevació del terreny provocada per forces tectòniques o bé per erosió del terreny circumdant. En el primer cas es tracta de l'aplicació de forces tectòniques sobre estrats horitzontals del sòl, que quan troben falles propícies produeixen l'elevació d'una àrea que manté l'horitzontalitat però a un nivell superior que l'entorn. En el segon cas, en un terreny horitzontal l'erosió pot formar rius que aprofundeixen el sòl i hi deixen zones isolades i elevades, normalment perquè estan formades per materials més resistents a l'erosió.

També hi ha altiplans submarins, però en aquest cas també poden estar formades per l'enfonsament o la inundació d'altiplans anteriorment emergits. Per exemple, les illes Seychelles se situen en un altiplà o plataforma que va restar separat del continent i que més endavant va quedar submergit, igual que les diferents plataformes continentals. També es poden formar per emissions volcàniques submarines, que es poden acumular en forma d'altiplà quan entren en contacte amb l'aigua.

Exemples d'altiplans

[modifica]

Vegeu també

[modifica]