Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Tubal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:50, 18 març 2023 amb l'última edició de Joan Gené (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula personatgeTubal
Tipuspersonatge bíblic humà Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraPrimer de les Cròniques i Gènesi 10 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareJàfet
GermansGómer, Tiras, Javan, Madai, Gog i Meixec Modifica el valor a Wikidata
ParentsGómer, Magog, Madai, Javan, Mèixec i Tiràs (germans)

En el Gènesi, capítol desè, Tubal o Túbal (en hebreu, תובל בן-יפת Tubal ben Iafeth) és un fill de Jàfet i net de Noè.

Diversos grups ètnics tenen tradicions que els situen com a descendents de Tubal, entre aquests, els ibers, els tabal, els georgians, els itàlics, els il·liris, els vascons i també els habitants de les Balears.

Túbal, rei d'Ibèria

Segons la tradició catalana, després del diluvi universal, Noè encarregà als seus fills repartir-se pel món i repoblar la Terra. Jàfet fou destinat a Europa, que va repartir-la entre els seus fills. A Tubal, van tocar-li les terres de l'oest del Mediterrani; aleshores, va embarcar al port de Jafa el 2157 aC i va travessar la mar Mediterrània fins a arribar a la desembocadura del Francolí. Allà va fundar una primera ciutat, que va anomenar Tarraho (futura Tarragona), com el seu primogènit.

Tubal i la resta de la família van continuar el seu viatge per les costes catalanes fins al delta de l'Ebre, on van instal·lar-se. Allà va fundar diverses ciutats (entre aquestes, Amposta) i va anomenar el gran riu Ebre i la terra Ibèria en honor del seu segon fill, Íber.

Prop de cent anys després d'instal·lar-se a la península, Tubal i els seus fills van rebre la visita del patriarca Noè. Tubal va morir l'any 155 del seu regnat, quan anava a colonitzar Mauritània.

A la mitologia catalana, Tubal és el pare de Pirene. La llegenda explica que aquesta fugia de Geríon, el monstre de tres caps, pel Pirineu, i aquest, per tal que no es pogués escapar, va incendiar les muntanyes per deixar-la isolada.[1]

Dinastia tubalita

La llista de reis tubalites llegendaris és:

  • Tubal (155 anys), fill de Jàfet i net de Noè.
  • Íber (37 anys), fill de l'anterior. Fundador de Cotlliure.
  • Idubeu (o Idubeda, Jubelda, Jubala o Jubalda) (64 anys), fill de l'anterior.
  • Brigus (52 anys), fill de l'anterior. Fundador llegendari de Lleida, Requena i Sogorb.
  • Tagus (o Targus) (30 anys), fill de l'anterior i fundador mític de Cartagena i Tarifa.
  • Betus (31 anys), fill de l'anterior. Va morir sense hereu i el gegant Gerió va presentar batalla per ocupar la península Ibèrica i esdevenir nou rei.

Referències

  1. Soler i Amigó, Joan; Martín Saurí, Josep M. «El Pirineu era una pira encesa». A: Mitologia Catalana. Dracs, gegants i dones d'aigua. Barcelona: Barcanova, 1990, p. 13-17. ISBN 84-7533-527-6.