Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Alexandre Soumet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaLouis Alexandre Soumet

Alexandre Soumet
Nom original(fr) Alexandre Soumet Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Louis-Antoine-Alexandre Soumet Modifica el valor a Wikidata
29 gener 1786 Modifica el valor a Wikidata
Castellnou d'Arri (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 març 1845 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de Montmartre Modifica el valor a Wikidata
Bibliotecari castell de Compiègne
1830 –
Seient 27 de l'Acadèmia Francesa
29 juliol 1824 – 8 maig 1845
← Étienne AignanLudovic Vitet → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFrança
Activitat
Camp de treballPoesia i llibret Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta i dramaturg
Membre de
MovimentRomanticisme
Influències
Representat perComédie-Française, Théâtre de l'Odéon i Académie Royale de Musique Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsGabrielle Soumet Modifica el valor a Wikidata
Premis


Musicbrainz: 91a92fdd-6b59-46bf-9bcc-5f175152756e IMSLP: Category:Soumet,_Alexandre Find a Grave: 64457378 Modifica el valor a Wikidata


Louis Alexandre Soumet (Castellnou d'Arri, Aude, 29 de gener de 1786 - París, 30 de març de 1845) fou un poeta i dramaturg francès.

Biografia

[modifica]

Va preparar, sense reeixir-hi, la prova d'accés a l'École polytechnique i s'instal·là a París l'any 1808. Poeta dotat, va escriure versos en honor de Napoleó Bonaparte que li van valdre d'ésser nomenat auditor al Consell d'estat l'any 1810. Va adquirir popularitat l'any 1814 gràcies a una colpidora elegia, La Pauvre Fille. Posteriorment, l'any 1815, l'Académie française va premiar dos dels seus poemes: La Découverte de la vaccine i Les Derniers moments de Bayard. El 1819 va ser elegit mantenidor de l'Acadèmia dels Jocs Florals.

Va saludar la Restauració i fou nomenat bibliotecari del rei a Saint-Cloud. L'any 1822 va estrenar amb èxit dues tragèdies, Clytemnestre i Saul. Arran de l'èxit va ser elegit membre de l'Acadèmia francesa el 29 de juliol de 1824, en substitució d'Étienne Aignan i en competició amb Alphonse de Lamartine i Casimir Delavigne. Cléopâtre (1824) i Jeanne d'Arc (1825) també van gaudir de bona acollida. Elisabeth de France (1828), lliurement adaptada del Don Carlos de Schiller, va contribuir a la difusió del poeta alemany a França. Va retreure a Madame de Staël el fet de no haver-li dedicat més que un discret espai a la seua obra De l'Allemagne.

Després de la Revolució de Juliol va alinear-se amb la Monarquia de Juliol. Va ser nomenat bibliotecari del rei Lluís Felip I al Castell de Compiègne. L'any 1831, la seua tragèdia Norma ou l'infanticide va triomfar a l'Odéon, en part gràcies a la interpretació de Mademoiselle George; immediatament va ser emprada com a base del llibret de la cèlebre òpera de Vincenzo Bellini.

Obra

[modifica]

L'any 1823, Soumet va unir-se al grup d'escriptors i d'artistes autoanomenat « Le Cénacle », que reunia els principals partidaris de l'estètica romàntica, principalment Honoré de Balzac, Eugène Delacroix, Alfred de Vigny, Alexandre Dumas (pare), Alfred de Musset, Casimir Delavigne, Charles-Augustin Sainte-Beuve, Abel-François Villemain i Prosper Mérimée. Va publicar poemes a La Muse française, òrgan oficial dels romàntics, però es va abstenir de participar en les acalorades polèmiques de l'època.

Les seues tragèdies se situen a mig camí entre l'estètica clàssica i el romanticisme. Els temes són extrets bé de l'Antiguitat o bé de la història moderna, en les parts que aleshores estaven de moda. La forma dramàtica roman extremadament clàssica, però es veu magnificada per un estil que no manca de passió i de color, tot i ser de vegades emfàtic.

Soumet va assolir una gran celebritat. Victor Hugo li professava, almenys en els seus inicis, una viva admiració. Avui dia la seua obra ha caigut pràcticament en l'oblit.

Llista cronològica

[modifica]

Obres dramàtiques

[modifica]

Obra poètica

[modifica]
  • Le Fanatisme, 1808
  • L'Incrédulité, 1810
  • Les Embellissements de Paris, 1812
  • La Divine épopée, poema en 12 càntics, 1841: El tema d'aquest poema, que s'insereix en la vena de la Divina Comèdia de Dante, és la redempció de l'infern per Crist. « No és més que un somni, va dir prudentment l'autor, Jo no em prosterne davant de l'autoritat del dogma. » El conjunt té grandesa i alè, almenys a primera vista, però la qualitat de l'estil emmascara sovint el buit del pensament i de la inspiració.
  • Jeanne d'Arc, epopeia en 3 parts, 1845

Obres diverses

[modifica]
  • Les Scrupules littéraires de Mme de Staël, ou Réflexions sur le livre De l'Allemagne, 1814
  • Oraison funèbre de Louis XVI, 1817

Enllaços externs

[modifica]
  • (francès) Fitxa biogràfica al web de l'Académie française Arxivat 2010-06-12 a Wayback Machine.