Atisha
Atiśa Dīpankara Śrījñāna (Bikrampur, Bangladesh, 982 – Qüxü, Tibet, 1054), conegut com a Atisha, va ser un líder i mestre religiós budista.[1][2] Generalment està associat amb el seu treball realitzat al monestir de Vikramashila a Bihar.[3] Va ser una de les figures principals en la difusió del budisme Mahayana i Vajrayana del segle XI a Àsia i va inspirar el pensament budista arreu, des del Tibet fins a Sumatra. És reconegut com una de les figures més importants del budisme medieval. El principal deixeble d'Atiśa, Dromtön, va ser el fundador de l'escola Kadampa,[4] una de les escoles antigues de la del budisme tibetà. Aquesta va ser absorbida per l'escola Gelug al segle XIV, adoptant els seus ensenyaments i absorbint els seus monestirs.[5]
L'any 2004, Atiśa va ocupar el lloc 18è en l'enquesta de la BBC sobre els bengalís més importants de tots els temps.[6][7][8]
Primers anys de vida
[modifica]Bikrampur, el lloc més probable per al lloc de naixement d'Atiśa, va ser la capital de l'Imperi Pala. Igual que Siddharta Buda, Atiśa va néixer en la reialesa.[9] El seu pare era un rei anomenat Kalyanachandra i la seva mare era Shri Prabhavati. Raja Srichandra de la dinastia Chandra era el seu avi.[10] Atiśa es va anomenar Candragarbha durant la primera part de la seva vida. De fet, no va ser fins que va viatjar a Guge i es va trobar amb el rei Jangchup Ö (984–1078) que li van donar el nom d'Atiśa.
Estudis
[modifica]Segons fonts tibetanes, Atiśa va ser ordenat al llinatge Mahāsāṃghika a l'edat de 28 anys per l'abat Śīlarakṣita i va estudiar gairebé totes les escoles budistes i no budistes del seu temps, incloent-hi ensenyaments del vaishnavisme, el xivaisme, l'hinduisme tàntric i altres pràctiques. També va estudiar els seixanta-quatre tipus d'art, l'art de la música i de la lògica. Entre els molts llinatges budistes que va estudiar, practicar i transmetre, els tres llinatges principals van ser el Llinatge de l'acció profunda transmès per Asaṅga i Vasubandhu, el Llinatge de la visió profunda transmès per Nagarjuna i Candrakīrti i el Llinatge de l'experiència profunda transmès per Tilopa i Naropa.[11] Es diu que Atiśa tenia més de 150 professors, però un dels més importants era Dharmakīrtiśrī.[12] Un altre professor notable seu durant el seu temps a Vikramashila va ser Ratnākaraśānti.[13]
Ensenyaments a Sumatra i al Tibet
[modifica]Fonts tibetanes afirmen que Atiśa va passar 12 anys a la Sumatra de l'imperi Srivijaya i va tornar a l'Índia l'any 1025 dC, que també va ser el mateix any en què Rajendra Chola I de la dinastia Chola va envair Sumatra.[14] Atiśa va tornar a l'Índia. Un cop de tornada, el monjo cada cop més coneixedor va rebre molta atenció pels seus ensenyaments i habilitats en el debat i la filosofia. En tres ocasions diferents, va ser aclamat per haver derrotat els extremistes no budistes en el debat. Quan percebia alguna forma de budisme falsa o deteriorada, implementava reformes de manera ràpida i eficaç. Ben aviat va ser nomenat per al càrrec de majordom, o abat, al monestir de Vikramashila.[15]
El retorn d'Atiśa de Suvarnabhumi, on havia estat estudiant amb Dharmakīrtiśrī, i el seu ascens a la prominència a l'Índia van coincidir amb un floriment de la cultura budista i la pràctica del budisme a la regió, i en molts aspectes la influència d'Atiśa va contribuir a aquest desenvolupament. Segons les narracions tradicionals, el rei Langdarma havia suprimit els ensenyaments del budisme i perseguit els seus seguidors durant més de setanta anys. Segons els Blue Annals, un nou rei de Guge, al Tibet, amb el nom de Yeshe-Ö va enviar els seus seguidors acadèmics a aprendre i traduir alguns dels textos budistes en sànscrit.[16] Entre aquests acadèmics hi havia Naktso, que finalment va ser enviat a Vikramashila per estudiar sànscrit i demanar a Atiśa que vingués a ensenyar el dharma al Tibet. Viatjant amb Naktso i Gya Lōtsawa, Atiśa va viatjar pel Nepal cap a Tolung, la capital del regne de Purang. Va passar tres anys a Tolung i va recopilar els seus ensenyaments en la seva obra acadèmica més influent, Bodhipathapradīpa, o Làmpada per al camí cap a la Il·luminació. El text breu, en seixanta-set versos, exposa tot el camí budista en termes dels tres vehicles: Hinayana, Mahayana i Vajrayana, i es va convertir en el model de textos posteriors en el gènere de Lamrim (lam rim), o les Etapes del Camí,[17] i va ser específicament la base dels escrits Lamrim de Tsongkhapa. Aquí Atiśa va conèixer a Dromtön, o Dromtonpa, que es convertiria en el seu principal deixeble, considerat com un encarregat dels estàndards ètics de propagació posteriors i un posseïdor del llinatge tàntric d'Atiśa.[18]
Escrits
[modifica]A continuació es mostren els seus llibres més destacats:
- Bodhipathapradīpa (Làmpada per al camí cap a la Il·luminació)
- Bodhipathapradipapanjikanama, comentari de l'anterior.
- Charyasamgrahapradipa, conté alguns versos kirtans composts per Atiśa.
- Satyadvayavatara
- Bodhisattvamanyavali
- Madhyamakaratnapradipa
- Mahayanapathasadhanasangraha
- Shiksasamuccaya Abhisamya
- Prajnaparamitapindarthapradipa
- Ekavirasadhana
- Vimalaratnalekha, una carta en sànscrit a Nayapala, rei de Magadha.
Referències
[modifica]- ↑ «Atisha». Termcat - centre de terminologia. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 març 2022].
- ↑ «Reincarnation». Dalailama. The Dalai Lama. Arxivat de l'original el 14 de maig 2015. [Consulta: 20 maig 2015].
- ↑ Jan Westerhoff. The Golden Age of Indian Buddhist Philosophy. Oxford University Press, 2018, p. 276. ISBN 978-0-19-873266-2.
- ↑ POV. «Tibetan Buddhism from A to Z - My Reincarnation - POV - PBS». Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 27 març 2022].
- ↑ «Kadam - The Treasury of Lives: A Biographical Encyclopedia of Tibet, Inner Asia and the Himalayan Region» (en anglès). The Treasury of Lives. [Consulta: 11 desembre 2018].
- ↑ «Listeners name 'greatest Bengali'» (en anglès). , 14-04-2004.
- ↑ «International : Mujib, Tagore, Bose among 'greatest Bengalis of all time'». The Hindu, 17-04-2004. Arxivat de l'original el 25 desembre 2018. [Consulta: 24 febrer 2018].
- ↑ «The Daily Star Web Edition Vol. 4 Num 313». The Daily Star. Arxivat de l'original el 29 d’abril 2019. [Consulta: 24 febrer 2018].
- ↑ Maha Bodhi Society, The Maha Bodhi, Volume 90, p. 238.
- ↑ «Janata Bank Journal of Money, Finance and Development». Janata Bank. Arxivat de l'original el 9 de desembre 2020. [Consulta: 18 novembre 2020].
- ↑ Great Kagyu Masters: The Golden Lineage Treasury by Khenpo Konchog Gyaltsen, Snow Lion Publications, pages 154-186
- ↑ Buswell, 2014, p. 247.
- ↑ «Ratnākaraśānti». Encyclopedia of Buddhism Online.
- ↑ Atisa and Tibet: Life and Works of Dipamkara Srijnana by Alaka Chattopadhyaya p.91
- ↑ Chattopadhyaya, Alaka. Atīśa and Tibet: Life and Works of Dīpaṃkara Śrījñāna in Relation to the History and Religion of Tibet (en anglès). Motilal Banarsidass Publ., 1981, p. 126. ISBN 978-81-208-0928-4.
- ↑ bstan pa'i mgon po. Blue Annals. Lokesh Chandra, 1974.
- ↑ «Atisa Dipamkara» (en anglès). The Treasury of Lives. [Consulta: 11 desembre 2018].
- ↑ «Dromton Gyelwa Jungne» (en anglès). The Treasury of Lives. [Consulta: 11 desembre 2018].
Bibliografia
[modifica]- Buswell, Robert Jr. Princeton Dictionary of Buddhism. Princeton, NJ: Princeton University Press, 2014. ISBN 9780691157863.
- Khenpo Konchog Gyaltsen, Great Kagyu Masters: The Golden Lineage Treasury, Snow Lion Publications
- Geshe Sonam Rinchen, Atiśa's Lamp for the Path to Enlightenment, Snow Lion Publications
- Khyentse, Dilgo. 'Enlightened Courage. Ithaca, New York: Snow Lion Publications, 1993. ISBN 1-55939-023-9.
- Tulku, Ringu; Helm, Ann. The Ri-Me Philosophy of Jamgon Kongtrul the Great: A Study of the Buddhist Lineages of Tibet. Boston: Shambhala Publications, 2006. ISBN 1-59030-286-9.
- Apple, James B.. Atisa Dipamkara: Illuminator of the Awakened Mind. Boston: Shambhala Publications, 2019. ISBN 978-1611806472.