Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Beskides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula indretBeskides
Imatge
Tipusserralada Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMoràvia (Txèquia) i Voivodat de Silèsia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 49° 25′ N, 20° 15′ E / 49.42°N,20.25°E / 49.42; 20.25
SerraladaCarpates occidentales extérieures (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Dimensió70 (amplada) × 600 (longitud) km
Punt més altBabia Modifica el valor a Wikidata  (1.725 m Modifica el valor a Wikidata)
TravessaPolònia, Ucraïna, Eslovàquia i Txèquia Modifica el valor a Wikidata

Les muntanyes Beskides (en polonès: Beskidy; en txec i eslovac: Beskydy; ucraïnès: Бескиди ) és el nom tradicionalment atribuït a una successió de massissos muntanyosos dels Carpats (l'arc exterior dels Carpats occidentals i dels Carpats orientals) estenent-se del nord-est de la República txeca, al llarg de la frontera entre Polònia i l'Eslovàquia fins a l'oest d'Ucraïna.[1]

El nom Beskid / Beskidy, deriva del baix alemany mitjà: beshêt, beskēt, « repartiment », entès en el sentit del límit secular entre els regnes de Polònia i d'Hongria[2] des de l'Edat mitjana.[3]

Geografia

[modifica]
Les Beskides de Silèsia a prop de Cieszyn a Polònia.
Les Beskides de Sącz, Polònia.

L'arc de les Beskides és aproximativament de 600 km de longitud per 50-70 d'ample. S'estén del sud-est de la regió de Silèsia i del nord-oest de la regió de Moràvia en la direcció oest-és cap a Ucraïna passant pel nord de les muntanyes dels Tatras i dels Pienins.

Els límits occidentals xoquen amb les Beskides moravo-silesianes i la porta de Moravia que els separa dels Sudets a l'oest. La definició de la frontera oriental de les Beskides és flonja: les fonts més antigues fan referència a les fonts del riu Tisza, les més recents posen la frontera oriental de les Beskides al coll d'Uzhok a prop de la frontera poloneso-ucraïniana. El punt culminant del massís depèn d'aquesta definició, la cimera més alta de la seva part occidental és el Babia Góra (Babia hora en eslovac) a la frontera poloneso-eslovaca.

La cresta de la muntanya és de vegades una línia de repartiment de les aigües que separen la conca hidrogràfica de l'Òder i del Vístula al nord de la del Danubi al sud; representa així una part de la línia de repartiment de les aigües mar Bàlticamar Negra.

Les Beskides són riques en boscos i minerals de carbó. Van ser antany riques en minerals de ferro, i importants fàbriques hi van veure el dia a Ostrava i Trinec. Hi ha moltes atraccions turístiques, com ara esglésies d'època de fusta i estacions d'esquí.

Subdivisions

[modifica]
Les subdivisions dels Carpats occidentals exteriors
Les subdivisions dels Carpats orientals

Segons la concepció actual, la major part de les Beskides formen part dels Carpats occidentals exteriors. Només les baixes Beskides (Nízke Beskydy en eslovac, Beskid Niski en polonès) i els monts Bieszczady a l'est formen part dels Carpats orientals. Segons la classificació dels Carpats en el sentit orogràfic i geomorfològic es distingeix :

  • Carpats occidentals
    • Beskides occidentals (en txec : Západní Beskydy, en eslovac : Západné Beskydy, en polonès : Beskidy Zachodnie);
    • Beskides centrals (en eslovac : Stredné Beskydy);
    • Beskides orientals (en eslovac : Východné Beskydy).

Totes aquestes muntanyes són de vegades considerades com formant part de les Beskides occidentals en un sentit ampli.

  • Carpats orientals :
    • Baixes Beskides (en polonès : Beskid Niski, en eslovac : Nízke Beskydy), de vegades anomenades Beskides orientals;
    • Bieszczady fins al coll d'Uzhok.

Segons la interpretació tradicional, les Beskides orientals a Ucraïna comprenen també les Beskides de Skole així com els massissos de Gorgany, Svydovets i Tchornohora (el punt culminant del qual és el mont Hoverla a 2.061 m) a l'est.

Panorama de les Beskides, a la regió de Moràvia-Silèsia, à l'hivern

Referències

[modifica]
  1. «Beskyds». [Consulta: 24 setembre 2019].
  2. Zarzycki, Kazimierz; Głowaciński, Zbigniew. Bieszczady (en polonès). Wiedza Powszechna, 1986. ISBN 9788321404141. 
  3. Zbigniew Gołąb. The Origins of the Slavs: A Linguist's View. Slavica Publishers, Inc., 1992 p. 342. "The Germanic etymology of Bieszczad // Beskid was proposed by prof. Jan Michał Rozwadowski (1914:162, etc). He derives the variant beščad from Germc. biskaid, wchich is represented by MLG besche (beskêt) Trennung and by Scandinavian bêsked, borrowed from [...]"