Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

CALIPSO

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations (CALIPSO)
OrganitzacióNASA i CNES
Tipus de missiórealitzar observacions d'alta resolució dels aerosols de l'atmosfera superior
Planeta on orbitaTerra
Úscivil
Vehicle de llançamentDelta des de Base Aérea de Vandenberg
WebCalipso (anglès)
Massa587 kg
PotènciaPanell solars;
Elements orbitalsÒrbita heliosíncrona
Inclinació98,2°
Període orbital98,8 min
Apoapsi703 km
Periapsi702 km
Instrument principalCALIOP
WFC
IIR
TecnologiaLIDAR i un radiòmetre infraroig

CALIPSO (Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations, Observacions exploratòries per satèl·lit de núvols i aerosols en l'infraroig i mitjançant Lidar) és un satèl·lit artificial de la NASA i del CNES dedicat a realitzar observacions d'alta resolució dels aerosols de l'atmosfera superior utilitzant un telescopi d'1 metre de diàmetre equipat amb LIDAR i un radiòmetre infraroig.

Va ser llançat el 28 d'abril de 2006 mitjançant un coet Delta des de Vanderberg. Forma part d'un conjunt de satèl·lits d'observació terrestre conegut com A-Train i del qual formen part Aqua, Para, Aura i CloudSat. Els satèl·lits volen en una Òrbita heliosíncrona a uns 705 km d'altura.

Instruments

[modifica]
  • CALIOP, Cloud-Aerosol Lidar with Orthogonal Polarization: es tracta d'un LIDAR que treballa en dues longituds d'ona i que és sensible a la polarització, proporcionant perfils verticals d'alta resolució d'aerosols i núvols.
  • WFC, Wide Field Camera: es tracta d'una càmera gran angular, una modificació de la cambra comercial seguidora d'estrelles Ball Aerospace CT-633. És fixa, apuntant al nadir, amb un únic canal espectral cobrint el rang de longituds d'ona d'entre 270 i 620 nanòmetres.
  • IIR, Imaging Infrared Radiometer: es tracta d'un radiòmetre infraroig de tres canals proporcionat pel CNES. Té un camp de visió de 64 km x 64 km, amb una resolució d'1 km per píxel.

Referències

[modifica]
  • Wade, Mark. «CALIPSO» (en (anglès)), 2008. [Consulta: 14 març].