Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Creu solar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Creu solar.

La creu solar, una creu dins d'un cercle, és un símbol comú en diferents artefactes de l'Europa prehistòrica, en particular durant el període Neolític fins a l'Edat de bronze.

La combinació de la creu i el cercle és la representació més simple concebible de la unió de les polaritats oposades al món occidental. Sol associar-se amb el sol, d'aquí el seu nom, i l'arbre de la vida.

Creus solars gravades en pedra han pogut recuperar-se en diferents jaciments, a ressaltar els menhirs de Callanish localitzats a l'illa de Lewis, en les Hèbrides, el més famós emplaçament megalític d'Escòcia.

Edat de bronze

[modifica]

En les religions primitives de l'Edat del Bronze, les creus solars apareixen freqüentment en artefactes identificats com a articles de culte. Per exemple, la miniatura en ambre que mostra la forma de creu quan se sosté a contrallum, correspon a l'Edat de bronze nòrdica i es conserva en el Museu Nacional de Copenhaguen, Dinamarca.[1]

El símbol durant l'Edat de bronze tenia connexions amb la roda d'eixos de carro, que en aquell temps era de quatre eixos i estava relacionat amb l'ideograma tipus 243 «la roda». Aquesta innovació tecnològica sorgeix a Europa a mitjan segon mil·lenni a.C. En el context cultural, la roda del carro havia tingut una connotació solar.

La Creu solar en la cultura

[modifica]
Bandera original de la Unió internacional paneuropea, fundada en 1923.
Una creu solar de la tribu americana Caddo.

Astronomia

[modifica]

El mateix símbol representa a la terra en els símbols astronòmics, mentre que el sol està representat per un cercle amb un punt central.

Etnografia

[modifica]

La creu solar s'usa per representar a la Raça ària.

Els amerindis i altres pobles indígenes continuen usant la creu solar en les seves pràctiques simbòliques i com a decoració.

Música

[modifica]

En les taules de la música moderna, la creu solar denota un canvi de guitarra d'un to acústic a distorsió.[2]

Política

[modifica]

L'Imperi Sassànida a Pèrsia usava un símbol similar a la creu solar en el seu estendard, anomenat Derafsh Kaviani[3][4]

El partit noruec Nasjonal Samling utilitzava una creu solar daurada sobre un fons vermell com a símbol oficial des de 1933 fins a 1945. La creu amb el cercle estava adscrit a sant Olaf, sant patró de Noruega, i els colors eren els propis de l'Escut de Noruega.

Diversos grups de supremacia blanca i neonazi usen la creu solar per representar a la raça blanca.

Religió i neopaganisme

[modifica]

En la Wicca, la creu solar representa al sol i els quatre quadrants a la roda de l'any, el cicle de les quatre estacions.

Entre altres símbols, el neopaganisme va recuperar la creu solar pel reconstruccionisme de la fe i cultura pagana, en particular el celtisme, l'etenismo, especialment el Ásatrú, i altres creences del paganisme nòrdic.

Existeix la teoria que l'origen de la creu cèltica procedeixi de la combinació de la creu solar i la creu de Crist, però també existeix un argument negacionista.[5][6]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Cruz Solar de Nebra». Arxivat de l'original el 2007-09-28. [Consulta: 9 març 2015].
  2. Web ultimate-guitar
  3. Website tributo del Dr.
  4. Imagen del Derafsh Kaviani:
  5. Walker, Stephen. «Historia y simbolismo de la Cruz Céltica» (en anglès). Arxivat de l'original el 2009-04-16. [Consulta: 22 novembre 2008].
  6. Weber, Martin. «Orígenes de la Cruz Irlandesa» (en anglès). [Consulta: 22 maig 2009.].

Enllaços externs

[modifica]