Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Dialecte kansai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaDialecte kansai
Kinki
Tipusdialecte del japonès Modifica el valor a Wikidata
Dialecte dejaponès Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants20 milions
Parlat aKansai Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deKansai Modifica el valor a Wikidata
EstatJapó Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengües japòniques
japonès
japonès occidental Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturakanji i kana Modifica el valor a Wikidata
Codis
Glottologkink1238 Modifica el valor a Wikidata
Linguasphere45-CAA-af Modifica el valor a Wikidata
Una etiqueta en Kansai-ben. Iwashi o tabena akan!, significa "Hauries de menjar sardines"

El dialecte kansai, en japonès:関西弁, 関西方言 Kansai-ben, Kansai hōgen. és un grup de dialectes del japonès que es parla en la Regió Kansai (regió Kinki) del Japó. Els dialectes de Kyoto i Osaka, especialment en el període Edo, s'anomenaven dialecte kamigata :上方言葉, 上方語 Kamigata kotoba, Kamigata-go. El dialecte Kansai està tipificat en la parla d'Osaka.[1]

Una divisió dels dialectes kansai proposada per Mitsuo Okumura el 1968. En taronja: dialecte kansai central. En blau: dialecte kansai nord. En marró: dialecte kansai occidental. En groc: dialecte kansai oriental. En verd: dialecte kansai meridional.

Història

[modifica]

El dialecte kansai té una història milenària quan les ciutats Kinai com Nara (Japó) i Kyoto eren capitals imperials, el dialecte Kinai, antecessor del dialecte kansai era de facto el japonès estàndard. L'estil desenvolupat per l'elit de Heian-kyō va esdevenir el model clàssic de l'idioma japonès.

Amb els canvis polítics el dialecte Edo va substituir el dialecte kansai i amb la Restauració Meiji i el pas de la capitalitat des de Kyoto a Tokyo, el dialecte kansai va esdevenir un dialecte local no estàndard.

La regió de kansai té uns 20 milions d'habitants. El vocabulari del dialecte kansai de vegades s'introdueix en els altres dialectes o fins i tot en el japonès estàndard. Molts parlants del dialecte kansai estan fortament units al seu dialecte.[2]

Fonologia

[modifica]

El dialecte kansai es caracteritza per les vocals fortes que contrasten amb el dialecte de Tokyo que té les consonants fortes, però la base dels fonemes és similar:[3]

Gramàtica

[modifica]

Moltes paraules i estructures gramàticals en el Kansai-ben són contraccions dels equivalents japonesos clàssic. Per exemple, chigau (ser diferent o erroni) esdevé chau, yoku (bé) esdevé yoo, i omoshiroi (interessant) esdevé omoroi.

Vocabulari

[modifica]

En alguns casos, el Kansai-ben utilitza paraules completament diferents. El verb hokasu correspon a l'estàndard japonès suteru "llançar", i metcha correspon a choo "molt". Choo, en Kansai-ben, significa "un poc" i és la forma contractada de chotto. Així la frase choo matte "espera un poc" en Kansai-ben sona molt estranya per a una persona de Tokyo.

Notes

[modifica]
  1. Omusubi: Japan's Regional Diversity Arxivat 2006-12-14 a Wayback Machine., retrieved January 23, 2007
  2. Fumiko Inoue (2009). 関西における方言と共通語 (Kansai ni okeru hōgen to Kyōtsūgo). 月刊言語 (Gekkan gengo) 456 number. Tokyo: Taishukan Shoten.
  3. Umegaki (1962)

Bibliografia

[modifica]
  • Palter, DC and Slotsve, Kaoru Horiuchi (1995). Colloquial Kansai Japanese: The Dialects and Culture of the Kansai Region. Boston: Charles E. Tuttle Publishing. ISBN 0-8048-3723-6.
  • Tse, Peter (1993). Kansai Japanese: The language of Osaka, Kyoto, and western Japan. Boston: Charles E. Tuttle Publishing. ISBN 0-8048-1868-1.
  • Takahashi, Hiroshi and Kyoko (1995). How to speak Osaka Dialect. Kobe: Taiseido Shobo Co. Ltd. ISBN 978-4-88463-076-8
  • Minoru Umegaki (Ed.) (1962). 近畿方言の総合的研究 (Kinki hōgen no sōgōteki kenkyū). Tokyo: Sanseido.
  • Isamu Maeda (1965). 上方語源辞典 (Kamigata gogen jiten). Tokyo: Tokyodo Publishing.
  • Kiichi Iitoyo, Sukezumi Hino, Ryōichi Satō (Ed.) (1982). 講座方言学7 -近畿地方の方言- (Kōza hōgengaku 7 -Kinki chihō no hōgen-). Tokyo: Kokushokankōkai
  • Shinji Sanada, Makiko Okamoto, Yoko Ujihara (2006). 聞いておぼえる関西(大阪)弁入門 (Kiite oboeru Kansai Ōsaka-ben nyūmon). Tokyo: Hituzi Syobo Publishing. ISBN 978-4-89476-296-1.

Enllaços externs

[modifica]