Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

E. L. Doctorow

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaE. L. Doctorow
Imatge
(2014) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Edgar Lawrence Doctorow Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 gener 1931 Modifica el valor a Wikidata
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Mort21 juliol 2015 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Manhattan (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortcàncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de Woodlawn Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaBronx
New Rochelle Modifica el valor a Wikidata
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Colúmbia (1952–1953)
Bronx High School of Science
Kenyon College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLiteratura dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciónovel·lista, assagista, catedràtic, autor, dramaturg, guionista, professor d'universitat, escriptor, personal acadèmic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1960 Modifica el valor a Wikidata -
OcupadorUniversitat de Nova York Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Influències
Carrera militar
Branca militarExèrcit dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Premis

Lloc webeldoctorow.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0230039 Allocine: 57646 Allmovie: p167241 IBDB: 69343 TMDB.org: 73233
Musicbrainz: 4284b47b-cdb4-49f4-8e9f-a5177e1e45e7 Goodreads author: 12584 Find a Grave: 149611017 Modifica el valor a Wikidata

Edgar Lawrence Doctorow (Ciutat de Nova York, 6 de gener de 1931 - Ciutat de Nova York, 21 de juliol de 2015)[1] fou un escriptor estatunidenc.

Biografia

[modifica]

Edgar Lawrence Doctorow, nascut al Bronx de Nova York, és membre de la segona generació d'una família de jueus que havia emigrat de Rússia. Va assistir a escoles públiques de la ciutat i va obtenir el grau a la Bronx High School of Science, on, envoltat de nens amb talent matemàtic, va decidir entrar en la revista literària de l'escola, anomenada Dynamo. La seva primera obra fou L'escarabat.

Doctorow va assistir al Kenyon College d'Ohio, on va estudiar amb el poeta i membre de la New Criticism John Crowe Ransom, va actuar en produccions de teatre universitari i es va especialitzar en filosofia. Després de graduar-se amb honors el 1952, va completar un any d'estudis de postgrau en drama anglès a la Universitat de Colúmbia abans de ser reclutat per l'exèrcit, on va servir com a caporal al Signal Corps a l'Alemanya ocupada pels aliats durant els anys 1954-55.

Va tornar a Nova York després del servei militar i va acceptar una feina com a lector d'una companyia de cinema, on va dir que havia de llegir molts westerns que li van servir per al que es convertiria en la seva primera novel·la, Welcome to Hard Times. Va començar l'obra com una paròdia del gènere western, però la peça es va convertir en una novel·la que es va imposar com una recuperació del gènere.[2] Es va publicar amb crítiques favorables el 1960.

Doctorow s'havia casat amb una companya de Columbia estudiant d'art dramàtic, Helen Setzer, a Alemanya, amb qui ha tingut tres fills. El 1960 es va convertir en editor a la New American Library (NAL), una gran editorial de butxca. En aquesta feina s'hi va mantenir nou anys, on va treballar amb autors com Ian Fleming i Ayn Rand, i després, el 1964, ja com a editor en cap de The Dial Press, fou l'encarregat de publicar els treballs de James Baldwin, Norman Mailer, Ernest J. Gaines i William J. Kennedy, entre d'altres.

El 1969, Doctorow deixa l'editorial per escriure, accepta el càrrec com a escriptor visitant a la Universitat de Califòrnia, Irvine, on va acabar The Book of Daniel, una versió lliure del judici i execució de Julius i Ethel Rosenberg per presumptament passar secrets nuclears a la Unió Soviètica durant la Guerra Freda. Publicada el 1971, va ser àmpliament aclamada (The Guardian la va qualificar d'«obra mestra») i va col·locar Doctorow a «la primera fila dels escriptors nord-americans», segons el New York Times.[3]

El següent llibre de Doctorow que va escriure a la casa de New Rochelle fou Ragtime (1975), que fou inclosa ràpidament a la llista de les 100 millors novel·les del segle XX del Modern Library board.[4]

Treballs posteriors de Doctorow inclouen la guardonada novel·la World's Fair (1985), Billy Bathgate (1989) i The March (2005); dos volums de ficcions breus, Lives of the Poets I (1984) and Sweetland Stories (2004); i dos volums d'assaigs, Jack London, Hemingway, and the Constitution (1993) i Creationists (2006). És un autor publicat en més de trentra llengües.

Ha estat professor al Sarah Lawrence College, el Yale School of Drama, la Universitat de Utah, la Universitat de Califòrnia, Irvine i la Universitat de Princeton. Ell és el Loretta i Lewis Glucksman Professor de lletres angleses i nord-americanes a la Universitat de Nova York. Ha donat els seus treballs i documents a la Biblioteca Fales de la Universitat de Nova York.

El 1998, va rebre el Premi a l'Autor Distingit Peggy V. Helmerich. També el Premi Helmerich entregat per la Biblioteca del Comtat de Tulsa

Doctorow va rebre la Medalla Nacional d'Humanitats que entrega la Casa Blanca el 1998[5]

Obres

[modifica]

Novel·les

[modifica]

Relats breus

[modifica]
  • (1968) "The Songs of Billy Bathgate"[6]
  • (1984) Lives of the Poets: Six Stories and a Novella
  • (2004) Sweet Land Stories.
  • (2011) All The Time In The World: New And Selected Stories.

Teatre

[modifica]
  • (1979) Drinks Before Dinner

Altres obres

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Mor el novel·lista E.L. Doctorow als 84 anys». Nació Digital, 22-07-2015. [Consulta: 22 juliol 2015].
  2. «Interview: E.L. Doctorow discusses the art of writing and his new book of essays, "Reporting the Universe"». Talk of the Nation. NPR. [Consulta: 9 febrer 2011].
  3. Christopher Lehmann-Haupt. Ressenya de 'The Book of Daniel', New York Times, 7 de juny de 1971.
  4. Staff. Modern Library's 100 Best Novels. Consultat el 05-09-2008.
  5. Staff. «Winners of the National Humanities Medal and the Charles Frankel Prize». National Endowment for the Humanities (NEH). [Consulta: 5 setembre 2008].
  6. «Presleyites, Dylanists and Springsteenians». A short story chronicling the career of a folk-rock musician, the tale is told in the form of liner notes. Doctorow later recycled the protagonists' name for his PEN/Faulkner award-winning novel Billy Bathgate. In an interview, Doctorow said that he'd been questioned as to whether the protagonist of "Songs" was the son of the protagonist from Billy Bathgate, since the dates of birth given for the protagonists's son in Billy Bathgate correlate to the age of the protagonist from Songs. Doctorow stated that, while he had not intended it as such, he had no objection to this view of the character's lineage.