Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Francesc Albo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaFrancesc Albo
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Quios (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, navegant Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle XVI Modifica el valor a Wikidata)
Carrera militar
Rang militarcontramestre Modifica el valor a Wikidata

Francesc Albo va ser un navegant del segle xvi. Va formar part de la expedició de Magallanes-Elcano, i acabà el viatge com pilot de la Victòria.[1] Va escriure un derroter descrivint la ruta seguida a la primera circumnavegació de la Terra.[2]

Pàgina del derroter d'Albo descriu la primera navegació europea per l 'estret de Magallanes i la costa de Xile

No es coneix la data del seu naixement ni de la seva mort. Se'l considera natural de Quios (Axio).[2] Segons una declaració oficial de 1522, era veí de Roses.[3][4] És conegut per participar en l'expedició de Fernao de Magallanes. Salpa de Sevilla com contramestre de la nau Trinitat i acaba el viatge de la primera volta al món com a pilot de la nau Victòria, al comandament de Juan Sebastián Elcano.

Durant el viatge de circumnavegació, Albo va escriure un quadern de bitàcola titulat: Derrotero del viaje de Magallanes desde el cabo de San Agustín en el Brasil, hasta el regreso a España de la nao Victoria.[5] En aquest derroter es descriu, entre les pàgines 9 i 13, el pas pel estret de Magallanes detallant la seva latitud cada dos dies, aquesta informació complementa el descobriment de Xile. Aquest important document es conserva a l'Arxiu General d'Índies de Sevilla.

Referències

[modifica]
  1. Gil, Luis. Griegos en la expedición de Magallanes-Elcano.  Arxivat 2020-07-19 a Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 Bernal, 27 de febrer de 2015, p. 1.
  3. de Navarrete, M.F.. Colección de los viages y descubrimientos que hicieron por mar los españoles desde fines del siglo XV: con varios documentos inéditos concernientes á la historia de la marina castellana y de los establecimientos españoles en Indias (en castellà). Imprenta real, 1825, p. 290 [Consulta: 6 novembre 2021]. 
  4. de Dios de la Rada y Delgado, J.; Velázquez, R.; Academia, La (Barcelona). (1878. 727 p., 20 h. lám.) (en hongarès). Emilio Oliver y Compañía, 1878, p. 611 [Consulta: 11 novembre 2021]. 
  5. De Navarrete, M.F.. Colección de los viages y descubrimientos que hicieron por mar los españoles desde fines del siglo 15 ... coordinada é ilustrada por Martin Fernandez de Navarrete: Expediciones al Maluco. Viage de Magallanes y de Elcano (en castellà). Imprenta Nacional, 1837, p. 209 [Consulta: 11 novembre 2021]. 

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]