Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Francisco de Zamora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaFrancisco de Zamora
Biografia
Naixement25 juliol 1757 Modifica el valor a Wikidata
Villanueva de la Jara (província de Conca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1812 Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Villanueva de la Jara (província de Conca) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Francisco de Zamora Peinado (Villanueva de la Jara, província de Conca, 25 juliol 1757 - 1812) fou un magistrat, escriptor i viatger espanyol de la Il·lustració.[1]

Biografia

[modifica]

Després d'estudiar lleis, va emprendre la carrera judicial, i el 1784, als 28 anys, ja era alcalde del crimen (un dels títols que tenien els magistrats en aquell moment) a l'Audiència de Barcelona. Més tard va ser oïdor, també a Barcelona, moment en què, del tot inserit en els moviments il·lustrats catalans, va convèncer el matemàtic Manuel Poy i Comes que publiqués la seva obra Llave aritmética y algebrayca, que va veure la llum el 1790 a Barcelona, a la impremta de Francesc Surià.

El 1791 obtingué la plaça de fiscal de la Sala de Corte de Madrid, i el 1795 ingressà com a membre en el Consejo de Castilla. Era una carrera brillant, com ho era també la seva trajectòria com a intel·lectual il·lustrat. Tanmateix, va veure aturada la seva ascensió per diversos plets, en part buscats pels enemics de la il·lustració. Una herència familiar i els deutes que havia anat creant van posar fi a la seva carrera: el 1799 perdia els seus càrrecs i era empresonat en el Castell de Pamplona.[2]

Va deixar escrits diversos diaris, manuscrits, on reflecteix els seus viatges per Andalusia, el Marroc i Catalunya.[3] Les dades recollides en aquests diaris són moltes. A més, l'any 1789 va enviar un qüestionari amb 143 preguntes a tots els municipis de Catalunya. A la seva mort, els seus diaris foren utilitzats per un altre destacat viatger de l'època, Antonio Ponz.

Referències

[modifica]
  1. Quílez i Corella, Francesc Miquel. «Introducció». A: Bonaventura Bassegoda. Col·leccionistes, col·leccions i museus. Barcelona: UdL, UAB, UdG i MNAC, 2007, p. 22 (Memoria Artium). ISBN 978-84-8043-174-3. 
  2. LLOVET, Salvador «Los viajes de Francisco de Zamora en Cataluña y la geografia economica del Principado». Revista de Geografia, 1970.
  3. FONT, Jaume «El valor geografic dels viatges de Francisco de Zamora per Catalunya». Revista de geografia, 1989.

Bibliografia

[modifica]
  • ZAMORA, Francisco de. Diario de los viajes hechos en Cataluña, edició de Ramon Boixareu. Barcelona: Curial, 1973.