Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Franz Ritter von Soxhlet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaFranz Ritter von Soxhlet

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Franz von Soxhlet Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 gener 1848 Modifica el valor a Wikidata
Brno (Txèquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 maig 1926 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Múnic (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Leipzig
Universitat de Halle Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Múnic Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímic, pedagog, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Tècnica de Múnic Modifica el valor a Wikidata
Interessat enQuímica agrícola Modifica el valor a Wikidata


Franz Ritter von Soxhlet (Brno, Moràvia, 1848 – Múnic, Alemanya, 1926) fou un químic alemany conegut per la invenció de l'extractor de Soxhlet i pels seus estudis de la llet.

Esquema d'un extractor de Soxhlet

Von Soxhlet era fill d'un immigrant belga. Després de doctorar-se el 1873 entrà a treballar a l'Estació de Recerca Agrícola de Viena, i el 1879 aconseguí una plaça al Col·legi Agrícola de Múnic com a professor de Fisiologia Animal i dels Derivats Lactis. El 1894 aconseguí el grau de metge a la Universitat de Halle.

Les seves investigacions se centraren en la salud infantil basant-se en estudis de química i bioquímica de la llet; el 1879 inventà un extractor que duu el seu nom, que és àmpliament emprat en els laboratoris, per millorar l'extracció de lípids de la llet i dels productes de lactis; estudià els sucres de la llet i caracteritzà la lactosa i també n'estudià l'acidesa. Ideà un mètode domèstic d'esterilització de la llet de vaca pels infants que eliminava els organismes patògens conservant les propietats nutritives de la llet. Diferencià les llets humana i de la vaca. Diferencià les proteïnes de la llet en caseïna, albúmina, globulina i lactoproteïna. Estudià la relació entre el calci present a la llet i el raquitisme; i la relació entre el ferro de la llet humana i de la vaca amb l'anèmia infantil.[1]

Referències

[modifica]
  1. Boyd, B.; Boyd, R.K., Basic, C. i Bethem, R. Trace quantitative analysis by mass spectrometry. John Wiley and Sons, 2008. ISBN 9780470057711.