Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Halamishita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHalamishita
Fórmula químicaNi₅P₄
EpònimHalamish wadi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusHalamish wadi, Conca de l'Hatrurim, Tamar, Districte del Sud, Israel
Classificació
Categoriaelements natius
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 6,8184(4) Å; c = 11,0288(8) Å
Grup puntual6mm - dihexagonal piramidal
Grup espacialp6₃mc
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2013-105
Any d'aprovació2013
SímbolHla
Referències[1]

La halamishita és un mineral de la classe dels elements natius. Va rebre el nom l'any 2014 per Sergey N. Britvin, Michail N. Murashko, Ye. Vapnik, Yury S. Polekhovsky i Sergey V. Krivovichev per Halamish wadi, a Israel, la localitat tipus.

Característiques

[modifica]

La halamishita és un fosfur de fórmula química Ni₅P₄. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2013, sent publicada per primera vegada el 2020. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La halamishita pot ser emprada com a geotermòmetre per indicar que la formació de conjunts de fosfurs s'havia produït a una temperatura inferior a 870 °C. Químicament es troba relacionada amb el niquelfosfur, la melliniïta, la negevita i la transjordanita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del museu mineralògic de la Universitat Estatal de Sant Petersburg (Rússia), amb el número de catàleg: 19606.

Formació i jaciments

[modifica]

Va ser descoberta a Halamish wadi, a la conca de l'Hatrurim, dins el consell regional de Tamar (Districte del Sud, Israel), on es troba en forma de grans minuts de fins a 20 μm de mida, associada a transjordanita i a zuktamrurita. També ha estat descrita a la Formació de Hatrurim i a la pedrera de fosforita del complex Daba-Siwaqa, a Jordània. Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències

[modifica]
  1. «Halamishite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 novembre 2021].