Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Hazenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHazenita
Fórmula químicaKNaMg₂(PO₄)₂·14H₂O
EpònimRobert Hazen Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusLlac Mono, comtat de Mono, Califòrnia, Estats Units
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.CH.40
Nickel-Strunz 9a ed.8.CH.40 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 6,9349 Å; b = 25,1737 Å; c = 11,2189 Å
Grup puntualmm2 - piramidal
Colorincolor
Exfoliaciódistingible/bona - {001}
Tenacitatfràgil
Duresa2 a 2,5
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanc
Densitat1,91 g/cm3 (mesurada); 1,88 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2007-061
Any d'aprovació2007
SímbolHz
Referències[1]

La hazenita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la struvita. Va rebre el nom per H. Yang, H.J. Sun i R.T. Downs el 2011 en honor al Dr. Robert M. Hazen (1 de novembre de 1948, Rockville Centre, Nova York, EUA), mineralogista del Laboratori de Geofísica de la 'Carnegie Institution for Science. El 2016 va rebre la medalla Roebling de la Mineralogical Society of America.

Característiques

[modifica]

La hazenita és un fosfat de fórmula química KNaMg₂(PO₄)₂·14H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2007, sent publicada per primera vegada el 2011. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 2 i 2,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hazenita pertany a «08.CH: Fosfats sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, RO₄:H₂O < 1:1» juntament amb els següents minerals: walentaïta, anapaïta, picrofarmacolita, dittmarita, niahita, francoanel·lita, taranakita, schertelita, hannayita, struvita, struvita-(K), rimkorolgita, bakhchisaraitsevita, fahleïta, smolyaninovita, barahonaïta-(Al) i barahonaïta-(Fe).

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al museu mineral de la Universitat d'Arizona, als Estats Units.

Formació i jaciments

[modifica]

Va ser descoberta als Estats Units, concretament a la riba sud del llac Mono, situat a al comtat de Mono (Califòrnia), on es troba en forma de cristalls radials tabulars allargats, clústers prismàtics o bé com a cristalls simples, de fins a 0,06 x 0,12 x 0,40 mm, associada a restes de cianobacteris descompostos sobre calcita o aragonita. És precipitada per microbis quan el llac ha estat sec durant tant de temps que els nivells de fòsfor s'acumulen enverinant els microbis, eliminant llavors aquest l'excés de fòsfor excretant vidres de hazenita.[2] Aquest llac és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències

[modifica]
  1. «Hazenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 novembre 2021].
  2. Netburn, Deborah «Way beyond diamonds: A look at some of the rarest minerals in the world». , 13-02-2016 [Consulta: 15 maig 2018].