Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

In Old Arizona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaIn Old Arizona

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRaoul Walsh i Irving Cummings Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióWinfield R. Sheehan Modifica el valor a Wikidata
GuióTom Barry i Paul Girard Smith Modifica el valor a Wikidata
FotografiaArthur Edeson i Alfred G. Hansen Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeLouis R. Loeffler Modifica el valor a Wikidata
Productora20th Century Studios Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFox Film Corporation i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1928 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeCalifòrnia Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerewestern Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióArizona Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0020018 FilmAffinity: 660458 Allocine: 34058 Rottentomatoes: m/in_old_arizona Letterboxd: in-old-arizona Allmovie: v96402 TCM: 79094 AFI: 1524 TMDB.org: 83989 Modifica el valor a Wikidata

In Old Arizona és una pel·lícula pre-codi dirigida per Raoul Walsh i Irving Cummings, i protagonitzada per Warner Baxter, que va obtenir l'Oscar al millor actor per aquest paper,[1] Edmund Lowe i Dorothy Burgess.[2] Basada en el personatge Cisco Kid del relat "The Caballero's Way" (1907) d'O. Henry,[3] la pel·lícula es va estrenar el 20 de gener de 1929.[4] Apart de l’Oscar concedit a Warner Baxter, la pel·lícula també va ser nominada en les categories de millor pel·lícula, millor director, (Irving Cummings), millor fotografia (Arthur Edeson i Lawrence Jost) i millor guió adaptat (Tom Barry).[1]

Argument

[modifica]

A Arizona, un bandoler conegut com a Cisco Kid roba una diligència. La notícia del robatori arriba al sergent Micky Dunn, a qui el seu superior ha encarregat de capturar-lo viu o mort, amb una recompensa de 5.000 dòlars si ho aconsegueix. Cisco i Micky es troben en una barberia però Micky desconeix la fisonomia de Cisco Kid per lo que el confon amb un amable ciutadà. Quan marxa, Micky Dunn té un gran disgust perquè el ferrer local li diu que aquell home era Cisco Kid.

Cisco Kid està amistançat amb Tonia Maria i la visita sovint. Ell l'estima, però ella té altres amants d’amagat. Dunn i Maria es coneixen i aquest explica a Maria que un cop capturi Cisco Kid rebrà la recompensa de 5.000 dòlars, i això fa que ella s’enamori d'ell. Mentre es besen són descoberts per Cisco Kid que mira i escolta d’amagat. Maria escriu un missatge secret a Dunn avisant-lo que vagi a la seva casa aquella nit que podrà capturar Cisco Kid. Tanmateix, Cisco Kid intercepta la carta i la substitueix per una altra en la que fent-se passar per la noia li diu que ella i Cisco s’intercanviaran la roba per tal que Cisco passi desapercebut. Dunn rep la carta falsa i, creient que és de la noia, quan surten de la casa Dunn dispara Maria creient que en realitat és Cisco Kid disfressat que s'escapa.

Repartiment

[modifica]
  • Warner Baxter (Cisco Kid)
  • Edmund Lowe (Sargent Mickey Dunn)
  • Dorothy Burgess (Tonia Maria)
  • J. Farrell MacDonald (Tad)
  • Fred Warren (pianista)
  • Frank Campeau (vaquer)
  • Henry Armetta (barber)
  • Thomas Santschi (vaquer)
  • Pat Hartigan (vaquer)
  • Roy Stewart (comandant)

Producció

[modifica]

Es tracta del primer western sonor produït als Estats Units, amb la dificultat tècnica que en aquell moment suposava grabar el so exterior.[5] Raoul Walsh havia de dirigir la pel·lícula i interpretar el paper de Cisco Kid, però va haver d'abandonar el projecte quan una llebre va saltar pel parabrisa d'un vehicle que conduïa de nit, provocant que Walsh perdés un ull. Mai més va actuar, però va continuar la seva exitosa carrera com a director cinematogràfic.[6]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «The 2nd Academy Awards | 1930» (en anglès). Academy of Motion PIcture Arts and Sciences. [Consulta: 11 març 2022].
  2. «In Old Arizona (dialog)». Variety, 23-01-1929, pàg. 18.
  3. Cortés, Carlos E. Multicultural America: A Multimedia Encyclopedia (en anglès). SAGE Publications, 2013-08-15, p. 506. ISBN 978-1-4522-7626-7. 
  4. «In Old Arizona» (en anglès). American Film Institute Catalog. [Consulta: 11 març 2022].
  5. D'Arc, James. When Hollywood Came to Utah (en anglès). Gibbs Smith, 2019-12-24, p. 160. ISBN 978-1-4236-5281-6. 
  6. Eagan, Daniel. America's Film Legacy: The Authoritative Guide to the Landmark Movies in the National Film Registry (en anglès). A&C Black, 2010, p. 172. ISBN 978-0-8264-2977-3. 

Enllaços externs

[modifica]