Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Pedro Juan de Lastanosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaPedro Juan de Lastanosa

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementA començament segle XVI Modifica el valor a Wikidata
Montsó (província d'Osca), a prop de Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juny 1576 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Sertoriana d'Osca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata

Pedro Juan de Lastanosa (prop de Montsó (Osca), principis del s. XVI - 29 de juny de 1576) matemàtic, cartògraf i enginyer espanyol.

Biografia

[modifica]

Va estudiar a les universitats d'Osca, Alcalá, Salamanca, París i Lovaina, sent doctor en teologia i bones lletres.[1][2][3]

En 1553, a Brussel·les, va ordenar Los dos libros de Geometria práctica d'Oroncio Fineo, traduïts al castellà per Jeroni Girava. Posteriorment es trasllada a Itàlia al servei del virrei de Nàpols (1559).

El 1563, ja de tornada a Espanya, entra al servei de Felipe II, treballant en les obres del Alcázar de Madrid, amb Joan Baptista de Toledo, que tenia en aquells dies com ajudants a Joan de València i a Juan de Herrera. En 1565 se li encarrega de visitar les obres del Canal Imperial d'Aragó, com a expert en obres hidràuliques.

A partir de l'any següent, 1566, comença la participació de Lastanosa en la Descripción y Corografía de España, juntament amb el matemàtic Pedro Esquivel, treball que van realitzar per triangulació i per al qual van dissenyar diversos instruments.

Segons hipòtesi de Nicolás García Tapia, podria ser l'autor de Los veintiún libros de los ingenios y de las máquinas, conegut com el Pseudo-Juanelo Turriano, un manuscrit perdut del XVI del qual se'n conserva una còpia i que tracta fonamentalment sobre enginyeria hidràulica. Tapia l'atribueix a Pedro Juan de Lastanosa, ja que va ser «enginyer de Felip II».

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Fineo, Oroncio, Los dos libros de la Geometría práctica, mss. 1553, trads. Hierónimo Girava y». Arxivat de l'original el 2013-06-14. [Consulta: 29 desembre 2012].
  2. Los dos libros de la geometria Practica de Fineo[Enllaç no actiu]
  3. Andrea Palladio; Joaquín Arnau. Universidad Politécnica de Valencia. Departamento de Composición Arquitectónica. Palladio 1508- 2008. Una Visión de la Antigüedad. General Edic. Arquitectura, p. 77–. GGKEY:1S67H9K10HA [Consulta: 9 desembre 2012]. 

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]