Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Premis Nacionals de Cultura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremis Nacionals de Cultura
Map
 41° 50′ 15″ N, 1° 32′ 16″ E / 41.8375°N,1.5378°E / 41.8375; 1.5378
Tipuspremi de cultura Modifica el valor a Wikidata
Vigència1995 Modifica el valor a Wikidata - 
LocalitzacióCatalunya (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Conferit perConsell Nacional de la Cultura i de les Arts Modifica el valor a Wikidata

Lloc webconca.gencat.cat… Modifica el valor a Wikidata

Els Premis Nacionals de Cultura és la màxima distinció relacionada amb la cultura atorgada per la Generalitat de Catalunya. S'atorguen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d'un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment, valorant-hi preferentment l'excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i tenint present la seva contribució durant l'any anterior al de la concessió.[1]

Història

[modifica]

Van ser instituïts l'any 1995 i són concedits anualment per la Generalitat de Catalunya. Des de l'any 2009 a través del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA). Pretenen ser una continuació dels premis concedits l'any 1932 i 1938 per la Generalitat Republicana. El 2012, els premis estan dotats en 18.000 euros, el 2014 en 15.000.[cal citació]

El jurat que atorga els premis proposa al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts la llista de premiats, que el Plenari del Consell ratifica. L'entrega dels premis se solia realitzar entre els mesos de setembre i octubre en una cerimònia presidida pel President de la Generalitat, tot i que a partir de l'edició de 2014 es realitza entre els mesos de maig i juny.[cal citació]

Categories

[modifica]

Entre 1995 i 2012 es van crear progressivament diverses subdivisions dels premis, establint fins a 17 premis diferents, i amb una aportació monetària que variava depenent de l'any. Van arribar a coexistir:

  • Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp de l'arquitectura o l'espai públic (nova planta, rehabilitació o intervenció en l'espai públic).
  • Premi Nacional d'Arts Visuals, a l'aportació més rellevant dels o les professionals de les arts visuals.
  • Premi Nacional d'Audiovisual, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp dels mitjans audiovisuals.
  • Premi Nacional de Cinema, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del cinema.
  • Premi Nacional de Circ, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del circ.
  • Premi Nacional de Còmic, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del còmic i en els llenguatges que s'hi relacionen.
  • Premi Nacional de Cultura Popular, a l'associació, fundació, entitat, col·lectiu o personalitat que hagi fet l'aportació més rellevant en el camp de l'associacionisme cultural, de la creació artística no professional o de la difusió, promoció, conservació i recuperació de la cultura popular i tradicional catalana.
  • Premi Nacional de Dansa, a l'aportació més rellevant dels o les professionals de la dansa.
  • Premi Nacional de Disseny, a l'aportació més rellevant dels o les professionals del disseny.
  • Premi Nacional de Literatura, a l'autor o autora de la millor obra literària en català, en les diverses modalitats de creació, o a l'autor o autora de la millor traducció al català d'obres literàries en altres llengües.
  • Premi Nacional de Música, a l'aportació més rellevant dels o les professionals de la música.
  • Premi Nacional de Patrimoni Cultural, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del patrimoni arqueològic, documental, museístic o bibliogràfic.
  • Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica, a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en els camps del pensament i/o la cultura científica.
  • Premi Nacional de Periodisme, a l'aportació més rellevant dels o les professionals del periodisme en llengua catalana.
  • Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana, a la persona, entitat o institució que hagi contribuït de manera destacada a la projecció social de la llengua catalana.
  • Premi Nacional de Teatre, a l'aportació més rellevant dels o les professionals del teatre.
  • Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística, a la persona que per la seva trajectòria sigui mereixedora d'un reconeixement especial per la seva contribució a la consolidació i el reconeixement dels diferents àmbits de la nostra cultura.

Reunificació

[modifica]

A principis d'abril de 2013 es va fer públic que el Govern de la Generalitat de Catalunya reduïa els premis Nacionals de Cultura de 16 a 10 guardonats, i n'abolia les categories, amb la intenció de "tallar el creixement il·limitat de categories".[2] El juny de 2013 es concediren a deu guardonats, el màxim permès pel nou marc legal d'aquests premis, dotats amb 15.000 euros.[3]

Referències

[modifica]
  1. «Premis Nacionals de Cultura». web. Conca, 2013. [Consulta: 10 abril 2013].
  2. Closas, Núria «Es redueixen els Premis Nacionals de Cultura». Diari Ara, 03-04-2013, p.31. ISSN: 2014-010X [Consulta: abril 2013].
  3. «Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Hermann Bonnín i Josep Ramoneda, entre els Premis Nacionals de Cultura 2013». 324.cat, 05-07-2013. [Consulta: 5 juliol 2013].

Enllaços externs

[modifica]