Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Retrat d'una dona en flames

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaRetrat d'una dona en flames
Portrait de la jeune fille en feu Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióCéline Sciamma Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBénédicte Couvreur Modifica el valor a Wikidata
GuióCéline Sciamma Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPara One Modifica el valor a Wikidata
FotografiaClaire Mathon Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJulien Lacheray Modifica el valor a Wikidata
VestuariDorothée Guiraud Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLilies Films Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMozinet, iTunes i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata
Estrena19 maig 2019 Modifica el valor a Wikidata
Durada121 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format1.85:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost4.860.000 € Modifica el valor a Wikidata
Recaptació10.106.374 $ (mundial)
3.759.854 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema històric, drama, cinema romàntic i cinema LGBT Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Temaamor prohibit, pintura i lesbianisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís i Morbihan Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webportraitmovie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt8613070 FilmAffinity: 218131 Allocine: 265621 Rottentomatoes: m/portrait_of_a_lady_on_fire Letterboxd: portrait-of-a-lady-on-fire Mojo: portraitofaladyonfire Allmovie: v716370 Metacritic: movie/portrait-of-a-lady-on-fire TMDB.org: 531428
X: Portrait_Movie Modifica el valor a Wikidata

Retrat d'una dona en flames[1] (títol original en francès: Portrait de la jeune fille en feu) és una pel·lícula dramàtica històrica francesa de 2019 escrita i dirigida per Céline Sciamma, protagonitzada per Noémie Merlant i Adèle Haenel. Ambientada en la França de finals del segle xviii, la pel·lícula explica la història d'un romanç prohibit entre una aristòcrata i una pintora encarregada de pintar el seu retrat. La versió doblada al català es va estrenar el 4 de juny de 2022 al canal La 2.[1]

Va ser seleccionada per competir per a la Palma d'Or en el Festival de Cinema de Canes de 2019.[2] La pel·lícula va guanyar la Palma Queer a Cannes, convertint-se en la primera pel·lícula dirigida per una dona a guanyar el premi. Sciamma també va guanyar el premi a Millor Guió a Canes. La pel·lícula va ser estrenada en cinemes a Fraça el 18 de setembre de 2019.[3]

Va ser nominada per als Premis Independent Spirit, Critics 'Choice Awards i als Globus d'Or a la millor pel·lícula en llengua estrangera i va ser triada per la National Board of Review com una de les cinc millors pel·lícules en llengua estrangera de 2019.

Sinopsi

[modifica]

Marianne és una pintora que rep un encàrrec molt especial: retratar Héloïse, que acaba de sortir del convent després d'una experiència traumàtica, el suïcidi de la seva germana. La mare d'Héloïse, espantada per la situació de la seva filla, vol casar-la amb un altre noble, però Héloïse s'hi nega constantment. Per allò, és necessari crear un retrat de noces sense que ella en tingui consciència que està sent retratada. És en aquest moment quan arriba Marianne, que es fa passar per la seva dama de companyia. Juntes passegen pels penya-segats, intimant cada cop més. Mentrestant, Marianne agafa esbossos de l'anatomia de la seva companya, per després elaborar aquest retrat clandestinament a les nits. A mesura que passen els dies, les protagonistes tenen una relació més profunda, fins que s'enamoren. Marianne confesa a Héloïse quina ha estat la seva missió tot aquell temps. Héloïse, encara que en un principi reacciona negativament, decideix posar per ella. El retrat avança, però també la seva relació. Finalment, arriba el dia de presentar el retrat acabat a la comtessa i, per tant, el dia on finalitza la relació de les dues noies. No obstant això, en aquesta última escena del film les protagonistes es retroben en un concert simfònic, on es toca una cançó simbòlica per elles.

Repartiment

[modifica]

Producció

[modifica]

El rodatge va començar l'octubre de 2018 i es va completar després de 38 dies.[4] La filmació va tenir lloc a Saint-Pierre-Quiberon a Bretanya i en un castell a la Chapelle-Gauthier, al departament del Sena i Marne.

Les pintures i esbossos de la pel·lícula van ser realitzats per l'artista Hélène Delmaire.[5] Va pintar 16 hores cada dia durant el rodatge, basant la seva pintura en el bloqueig de les escenes. Les seves mans també van aparèixer en la pel·lícula.

La càmera utilitzada per filmar aquesta pel·lícula és la Red Monstro, la qual filma a una resolució 8K, amb lents Leitz Thalia, les quals ofereixen una imatge semblant a les de l’ull humà. En les imatges s'usa un LUT amb aparença de pel·lícula. La càmera Monstro incorpora un gran sensor que combinat amb les lents i el LUT va donar lloc al to de pell que la directora de fotografia Claire Mathon volia mostrar a la pel·lícula.

La pel·lícula va ser filmada en 8K amb la intenció de captar la gran gamma de colors dinàmics per tal que se sentís més contemporània. És per això que en moments de la pel·lícula es pot sentir com els quadres prenen vida.

A causa del baix pressupost de la pel·lícula i limitada pel decorat històric on es filmava, la il·luminació es va produir des de l'exterior de les finestres, en lloc de l’interior.[6]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «El cinema de La 2 - Retrat d'una dona en flames». RTVE, 08-08-2022. [Consulta: 28 gener 2023].
  2. «The 2019 Official Selection». Festival de Canes, 18-04-2019. [Consulta: 9 maig 2019].
  3. «Cannes festival 2019: full list of films». The Guardian, 06-05-2019. [Consulta: 18 abril 2019].
  4. «Quiberon. Cinéma : Céline Sciamma et Adèle Haenel tournent sur la presqu’île». Le Télégramme, 24-10-2018. [Consulta: 15 desembre 2019].
  5. «Hélène Delmaire, la peintre derrière le "Portrait de la jeune fille en feu"» (en francès). les inrockuptibles, 20-09-2019. Arxivat de l'original el 30 de novembre 2018. [Consulta: 7 juny 2020].
  6. O'Falt, Chris; O'Falt, Chris. «‘Portrait of a Lady on Fire’ Cinematography: The Perfect 18th Century Digital Painting» (en anglès), 28-02-2020. [Consulta: 8 novembre 2021].

Enllaços externs

[modifica]