Rotació de conreus
La rotació de conreus (també conegut com a sistema Norfolk) és la pràctica agrícola o jardinera d'alternar les espècies cultivades sobre un mateix terreny.
La necessitat de les rotacions
[modifica]- Raons biològiques per tal de reduir la contaminació del sòl en males herbes malalties i plagues
- Motius agrofísics per tal de mantenir l'estructura òptima de la terra llaurable
- Raons agroquímiques per subministrar els elements químics necessaris al sòl
- Motius econòmics com són la ubicació dels conreus, tenir en compte la distància des del consumidor al conreu, particularment el conreu de farratges prop de les granges ramaderes 4000
Esquema de rotació
[modifica]L'alternança conreus es fa tenint en compte quin pot ser el millor conreu precedent, és a dir el cultiu que estava en la temporada anterior, (l'exemple que es dona a continuació correspon a Rússia):
- 1r: Guaret (sense conreu)
- 2n:Sègol sembrat a la tardor
- 3r:Patates plantades després de collir el sègol
- 4t:Trèvol de primer any (planta que dura més d'un any)
- 5è:Trèvol de segon any
Després d'aquest cinquè any es torna a començar la mateix rotació o se'n fa una de nova
Classificació
[modifica]Les rotacions es classifiquen segons els tipus i les espècies. N'hi ha tres tipus bàsics: Rotacions de conreus extensius, rotacions farratgeres i rotacions especials, aquestes darreres estan destinades a funcions com la protecció de l'erosió hídrica o a una particular tecnologia de conreu com pot ser el conreu en hivernacles.
Vegeu també
[modifica]Enllaços externs
[modifica]- Cyclopedia of American Agriculture ed. by L. H. Bailey (1911), Vol. II--Crops, Chapter V "Crop Management," primarily the history and theory of crop rotation.