Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Segle XXVI aC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
segle xxvii aC - segle xxvi aC - segle xxv aC
Mil·lenni III aC

El segle XXVI aC és un període de l'edat antiga marcat pel domini d'Egipte i Mesopotàmia, tant des del punt vista militar i econòmic com cultural.

Política

[modifica]

A Egipte regna la IV Dinastia, a la qual destaca el faraó Kheops, tant pels monuments que va erigir com per les expedicions militars que van servir per sotmetre els pobles del Sinaí i així aconseguir més aliments. A Mesopotàmia puja al poder la Primera dinastia d'Ur, ocupant la preeminència d'Uruk. Segons la tradició historiogràfica xinesa, s'hi esdevé la batalla de Banquan.

Economia i societat

[modifica]

Es domestiquen el dromedari i el camell, animals que ocuparan un lloc clau en les rutes comercials a través del continent africà i l'Orient, ja que aguanten dies amb poca aigua i resisteixen bé les altes temperatures.

Invencions i descobriments

[modifica]

La lira trobada als gravats d'Ur prova que aquest instrument s'usava a la cort durant aquesta època.[cal citació] Al nord d'Europa s'inventen els esquís per desplaçar-se sobre la neu i el gel. [cal citació]

Art, cultura i pensament

[modifica]

Proliferen els grans llocs de culte públic a diverses civilitzacions, per exemple es continua la construcció de Stonehege o s'edifiquen els primers monuments de Mohenjo-Daro. Els faraons són divinitzats després de la seva mort, en la línia del culte que se'ls ret en vida.

Neix l'idioma maia com a llengua separada de les veïnes.[1]

Dins l'art, cal destacar la construcció de l'Esfinx de Guiza, una icona cultural.

Referències

[modifica]
  1. Alfredo Barrera Vásquez. Diccionario Maya-Español, Cordemex. México, 1980