Viquipèdia:Resolució de conflictes
Aquesta pàgina és una proposta. |
A la Viquipèdia, com a projecte col·laboratiu en línia de múltiples usuaris, és inevitable que sorgeixin conflictes com a qualsevol comunitat humana. Aquesta política descriu què es pot fer, com es pot enfocar i com es pot resoldre un conflicte que tingueu amb altres editors. Vegeu també Viquipèdia:Viquietiqueta i Viquipèdia:Com mantenir-se calmat en un conflicte.
Recomanacions
[modifica]- Pressuposeu bona fe: probablement no us equivocareu, evitareu malentesos i evitareu haver-vos de disculpar. Tingueu molta cura abans de parlar de vandalisme.
- No respongueu als atacs personals o als comentaris amb malícia. Ignoreu-los, no caigueu en la trampa de les provocacions d'un flamer, sigueu en tot moment educat i respecteu la viquietiqueta. Concentreu-vos sobre l'assumpte de l'article o sobre els nous punts de vista i oblideu-vos de les persones i de les suposades motivacions de cadascú.
- Intenteu millorar abans de revertir, i eviteu una guerra d'edicions. Penseu-vos-ho dos cops abans de revertir una edició presumiblement de bona fe. Editeu-la i intenteu millorar-la buscant l'equilibri de tots els punts de vista. Assegureu-vos d'aportar les referències adequades en casos controvertits. Expliqueu sempre els vostres canvis. Si ho podeu explicar en una línia, feu-ho en el resum d'edició, sinó expliqueu-ho a la pàgina de discussió.
- No us precipiteu. La majoria de situacions no són urgents. Deixeu reposar l'assumpte, que es refredi i s'assereni. Tot queda registrat a l'historial i es pot solucionar més endavant. Ho podreu pensar amb perspectiva i mentrestant potser altres usuaris han contribuït a que evolucioni l'article.
- Comenceu per identificar quins són els punts en comú. Un acord inicial bàsic pot ser el començament d'una bona col·laboració.
Fases de la resolució de conflictes
[modifica]Les següents fases no són necessàriament correlatives, però mostren els passos a seguir segons la gravetat del conflicte i la seva escalada en cas que no es trobi solució.
Negociació
[modifica]Parleu-ne. La negociació és un procés cooperatiu on els participants tracten de trobar una solució de consens que contempli els legítims interessos de cada part. En el context de la Viquipèdia això és una oportunitat per mencionar tots els punts de vista en un article de forma que quedi més complet i millori la seva qualitat. El compromís és necessari perquè l'exposició quedi equilibrada segons la política del punt de vista neutral.
Per poder negociar és imprescindible el respecte mutu. En cas de negociació impossible per no respectar la viquietiqueta, ho podeu denunciar més avall.
Si el conflicte és només entre dos editors, heu intentat negociar i no trobeu cap solució, podeu demanar la intervenció i l'opinió d'una tercera part. Moltes vegades una anàlisi externa pot ajudar a veure-ho d'una altra forma i desencallar l'assumpte. Si l'article forma part d'algun viquiprojecte, demaneu l'opinió d'algun usuari amb experiència en aquell viquiprojecte.
Si el tema és prou complex o hi ha diferents parts implicades, podeu fer una demanda oberta de comentaris. Altres editors poden ajudar amb la seva experiència a enfocar el tema, comentar les polítiques aplicables i la seva interpretació. Podeu fer una demanda de comentaris més avall obrint un nou cas.
Mediació
[modifica]La mediació és una ajuda a la negociació on una tercera part neutral, el mediador, ajuda a trobar un acord per resoldre el conflicte sobre la base del consens. Un mediador és un usuari voluntari, acceptat per les parts implicades, que ajuda de forma independent i neutral a
- clarificar l'exposició de les parts implicades,
- convertir les avaluacions subjectives en valors objectius,
- mantenir la mútua tolerància i respecte,
- interpretar la forma d'aplicació de les polítiques, especialment VP:PVN i VP:VER,
- desenvolupar possibles solucions (no necessàriament elaborades pel mediador),
- formalitzar un acord de llarga durada.
En canvi, una mediació no pot ser un fòrum per elaborar noves polítiques o modificar-les. Una mediació no pot substituir la construcció del consens per part de la comunitat. Vegeu Viquipèdia:Sistema de presa de decisions.
Arbitratge
[modifica]Si heu seguit tots els passos raonables per a resoldre el conflicte i no us en heu sortit, podeu demanar un arbitratge com a últim recurs. En lloc d'ajudar a les parts a arribar a un acord, l'arbitratge consisteix en analitzar el cas i emetre una resolució. Estigueu preparats, per tant, a acceptar la decisió.
L'arbitratge serà resolt col·legiadament pels administradors prèvia deliberació que pot ser pública o en privat (per correu electrònic o per xat privat, exposada per un portaveu). Si el cas implica conducta greu d'un usuari, l'arbitratge pot incloure les actuacions conseqüents dels administradors.
Exposició de casos conflictius
[modifica]Abans d'exposar un cas de conflicte:
- He intentat resoldre'l? Si no se n'ha parlat, no hi ha conflicte, hi ha falta de col·laboració.
- Si es necessita l'actuació immediata d'un administrador, demaneu-la a Viquipèdia:Petició als administradors.
- Si és un cas evident de vandalisme, expliqueu-lo a Viquipèdia:Observatori del vandalisme.
- Si es tracta de possibles abusos de comptes titella, aneu a Viquipèdia:Comptes titella.