Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Wild Orchids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaWild Orchids
Fitxa
DireccióSidney Franklin Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióIrving G. Thalberg Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióCedric Gibbons Modifica el valor a Wikidata
GuióHanns Kräly, Willis Goldbeck i Richard Schayer Modifica el valor a Wikidata
MúsicaWilliam Axt Modifica el valor a Wikidata
FotografiaWilliam H. Daniels Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeConrad A. Nervig Modifica el valor a Wikidata
VestuariAdrian Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1929 Modifica el valor a Wikidata
Durada102 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost322.312,12 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació1.165.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut, drama i melodrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióIndonèsia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0020589 FilmAffinity: 874555 Rottentomatoes: m/wild_orchids Letterboxd: wild-orchids Allmovie: v54566 TCM: 504 TV.com: movies/wild-orchids AFI: 13337 TMDB.org: 5201 Modifica el valor a Wikidata

Wild Orchids és una pel·lícula dramàtica muda estatunidenca de 1929 de Metro-Goldwyn-Mayer dirigida per Sidney Franklin i protagonitzada per Greta Garbo, Lewis Stone i Nils Asther. Només aquestes tres estrelles van rebre el crèdit del repartiment. La trama és molt semblant a la pel·lícula sonora posterior de Garbo The Painted Veil (1934).[1]

Argument

[modifica]
Greta Garbo a Wild Orchids

John Sterling (Lewis Stone) porta la seva jove dona Lillie (Greta Garbo) a Java on té previst invertir en plantacions de te. Més enllà de la diferència d'anys entre tots dos, és negligent, cosa que crea reaccions de frustració per part de la seva jove dona romàntica.

A bord d'un vaixell, la Lillie és testimoni d'una escena de crueltat: un passatger colpeja un dels seus servents. L'home violent es deixa atrapar immediatament per la bellesa d'aquesta misteriosa dona i s'esforçarà tots per conèixer-la. Per tant, contacta amb el marit, a qui atrau amb el seu profund coneixement del mercat del te javanès. John presenta el seu nou amic, el jove i guapo príncep de Gace (Nils Asther) a la seva dona, que immediatament reconeix l'home violent. Múltiples situacions ofereixen al príncep l'oportunitat d'apropar-se a Lillie, que el menysprea. Aleshores fa servir la força per besar-la: la Lillie intenta parlar amb el seu marit, en va.

A Java, la parella és acollida pel príncep, a la seva immensa finca. Lillie evita quedar-se sola amb el príncep; fins i tot desitja unir-se al seu marit en les seves investigacions professionals, cosa que ell rebutja. Finalment, la Lillie i el príncep estan sols unes hores, i intensifiquen els seus esforços. Ell torna a imposar-se a ella, i ella finalment cedeix i li retorna el petó.

John torna per sorprendre el petó a les ombres xineses, plantejant la pregunta de si la dona que abraça a De Gace és la seva dona. La seva sospita confirmada per un collaret fora de lloc, els homes van a caçar un tigre. El príncep està ferit. John decideix tornar als Estats Units sol, però la seva dona li reafirma el seu amor per ell.

Repartiment

[modifica]

Producció

[modifica]

La producció va tenir lloc entre octubre i novembre de 1928 als estudis Metro-Goldwyn-Mayer de Culver City, Califòrnia (EUA). Durant la producció, Garbo va passar un dia filmant un cameo per a la pel·lícula de James Cruze A Man's Man. Les fotografies de la producció van ser realitzades per James Manatt i els retrats de la producció van ser fets per Ruth Harriet Louise l'octubre de 1928.

Sovint apareix com una pel·lícula "muda", però no ho és. Es va estrenar com una pel·lícula sonora no parlant, amb una partitura orquestral completa i efectes de so, retinguts tant en VHS com en DVD. El diàleg es transmetia a través de targetes de títol, segons la convenció estàndard del cinema mut.

Recepció

[modifica]

Resposta crítica

[modifica]

La pel·lícula va rebre 2,5 estrelles a All Movie Guide.

The New York Times la va anomenar "una imatge agradablement imaginativa d'una contribució especial a la pantalla de la ploma de John Colton", elogiant les actuacions dels actors:

« "L'actuació de la senyoreta Garbo és oportuna i, com de costum, efectiva. No és un paper fàcil, però aconsegueix donar-li una mica de subtilesa. Nils Asther és capital com el príncep, un individu persistent que sembla tristament mancat de precaució. Lewis Stone, que és el dolent de The Trial of Mary Dugan, fa esplèndida com a marit una mica miope d'aquesta pel·lícula muda". »

Taquilla

[modifica]

La pel·lícula va obtenir ingressos d'1.165.000 dòlars (622.000 dòlars als EUA i 543.000 dòlars a l'estranger), davant d'un pressupost de 322.000 dòlars. Va ser una de les pel·lícules més taquilleras de 1929. Va generar a MGM un benefici de 380.000 dòlars.[2]

Mitjans domèstics

[modifica]

TCM va llançar una versió en DVD a la seva Vault Collection - The Warner Archive Collection, l'1 de juliol de 2009.[3] L'1 de setembre de 1988 es va publicar una versió VHS (NTSC). Existeix una edició Laserdisc en un plató que conté també Love de Garbo, Torrent i el segment supervivent de The Divine Woman.

Referències

[modifica]
  1. (anglès) Michael Conway, Dion McGregor, Mark Ricci The Films of Greta Garbo, The Citadel Press, Secaucus, New Jersey, 1968. ISBN
  2. «Wild Orchids».
  3. Wild Orchids at TCM's website[Enllaç no actiu]

Bibliografia

[modifica]
  • Greta Garbo: A Cinematic Legacy – by Mark A. Vieira

Enllaços externs

[modifica]