Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Spring til indhold

Biæder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Biæder
Biæder Foto: Marek Szczepanek
Biæder
Foto: Marek Szczepanek
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)[1]

Sårbar (DKRL)[2]
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
KlasseAves (Fugle)
OrdenCoraciiformes
(Skrigefugle)
FamilieMeropidae (Biædere)
SlægtMerops
Artapiaster
Videnskabeligt artsnavn
Merops apiaster
Linnaeus 1758
Kort
Biæderens udbredelse
Biæderens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Biæderen (Merops apiaster) er en fugl i familien af biædere i ordenen af skrigefugle. Den når en længde på 30 cm og vejer 70 g. Den lever i Europa, Afrika og det vestlige, sydlige og centrale Asien. Den lille fugl har en temmelig kraftig stemme, der lyder blød og trillende i retning af "prry-it" eller kortere "pyt". Ofte kan man se den sidde i toppen af buske eller på telefonledninger. Et mindre antal besøger Danmark hvert sommerhalvår, men den er en meget sjælden ynglefugl i landet.

Redehullet er 1,5 meter langt og anbringes i en stejl klint.

Biæderen yngler i kolonier og bygger rede i huller i jorden eller på skrænter. I 1-2 års alderen yngler den første gang, hvorefter parret i fællesskab udgraver en over én meter lang redegang til beskyttelse af æggene. I maj måned lægger hunnen 6-7 æg og begge køn udruger dem i løbet af 20 dage. Efter yderligere 20-25 dage er ungerne flyvefærdige. Hvis mennesker eller dyr nærmer sig redepladsen bliver parret uroligt og synger højlydt kaldende.

Biæderen lever, som navnet antyder, af bier samt hvepse og andre flyvende insekter.

I Danmark og Nordeuropa

[redigér | rediger kildetekst]

Biæderen har langsomt spredt sig nordpå i de senere årtier, og et mindre antal besøger Danmark hvert sommerhalvår, men som ynglefugl blev den først registreret i 1948.[3] Efterfølgende ynglede arten kun med flere års mellemrum i landet, dog mere regelmæssigt siden slut-1990erne, hvor man også så de første små kolonier (i stedet for enkelte spredte par som man havde set tidligere).[3] Bestanden i Danmark er meget lille med kun én koloni med 3-7 ynglepar i 2011-2020,[3] og biæderen blev i 2017 vurderet som sårbarden danske rødliste.[2] Den er dog ret afhængig af bl.a. vejret, og i 2021-2022 var der ingen par i den koloni, hvor biædere ellers havde ynglet i 2011-2020.[4]

Desuden har biæderen ynglet enkelte gange i Sverige og de Baltiske lande, og uregelmæssigt i Storbritannien. De er sammen med Danmark den nordligste yngleforekomst af biæderen. Den nærmeste større og regelmæssige forekomst af ynglende biædere er i Tyskland, hvor der er flere tusinde par, men antallet i Nordtyskland er lille.[3]

Kilder og henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Merops apiaster, rødlistestatus og globalt udredelseskort på iucnredlist.org hentet 22. januar 2021
  2. ^ a b Biæder Den danske rødliste, bios.au.dk hentet 22. januar 2021
  3. ^ a b c d Toffts, J.; Bastian, H.-V. (2021). "Biæderen Merops apiaster som ynglefugl i Danmark og Sverige". Vogelwarte. 59: 293-299.
  4. ^ "Antal fugle set i Danmark igennem DOFBasen". biaederne.dk. 2022. Hentet 27. januar 2023.
Merops apiaster