Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Spring til indhold

Bosut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bosut
Босут
Bosut mellem Rokovci og Andrijaševci
Overblik
Land Serbien,  Kroatien
Løber igennemSrem District, Vukovar-Syrmia County Rediger på Wikidata
Geografi
UdspringSammenløbet af floderne Biđ og Berava,
- højde
313 moh.
UdmundingSava (→DonauSortehavet
- sted
landsbyen Bosut, Serbien
44°56′29″N 19°22′9″Ø / 44.94139°N 19.36917°Ø / 44.94139; 19.36917
Fysiske kendetegn
Længde186 km
Højde77 m Rediger på Wikidata
Afvandingsareal3.097 km²
Oversigtskort
Bosut er placeret i Kroatien
Udmunding
Udmunding
Bosuts udspring og udmunding
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Bosut ved Sopotac nær Nijemci.

Bosut (kyrillisk: Босут) er en 186 km lang venstre biflod til Sava -floden, der løber i Syrmien- regionen i det østlige Kroatien og det nordvestlige Serbien. Den kommer langsomt og bugtende fra sammenløbet af floderne Biđ og Berava, syd for byen Vinkovci, den eneste større by på dens løb, og drejer derefter mod sydøst. I nærheden af Lipovac modtager den sin store biflod Spačva og går derefter ind i Serbien nær Batrovci. I sit nedre løb flyder Bosut gennem et skovområde i Spačva-regionen. Floden er generelt kendt for sin overflod af fisk.

Dens navn fra den indoeuropæiske rod *bhogj, der betyder "at flyde". Den samme rod ses i hydroonymet "Bosna".[1]

Bosut kommer fra Biđ (eller Bič)-floden i det centrale af regionen Slavonien , på de sydlige skråninger af bjerget Dilj, nordvest for byen Slavonski Brod. Det løber hovedsageligt mod nordøst, men har ingen større bosættelser, selvom nogle større landsbyer ligger i nærheden af floden (Donji Andrijevci, Vrpolje og Strizivojna). Biđ er 66 km lang.[2]

Berava er en lille flod, der har sit udspring syd for Velika Kopanica, bugter sig mod øst nær Gundinci og Babina Greda og drejer mod nord nær Gradište, syd for Cerna.

Nedstrøms for Cerna

[redigér | rediger kildetekst]

I landsbyen Cerna løber Biđ floden sammen med Berava, der kommer fra syd, og fra dette punkt er den kendt som Bosut. Nogle kort viser dog, at navnet Bosut bruges før floden når Cerna, og andre anvender navnet også for den laveste del af Beravas løb, mellem Gradište og Cerna.

Derfra, løber floden ind i regionen Syrmien og landsbyerne Andrijaševci og Rokovci, og når den største bosættelse på sit løb, byen Vinkovci. Derfra drejer floden mod sydøst, hvilket er den retning, den følger resten af sit løb, bortset fra et stort U-sving syd for Vinkovci. Den passerer gennem Kunjevci, Nijemci, Podgrađe, Apševci og Lipovac, hvor den modtager floden Spačva fra højre, og efter en strækning på 151 km gennem Kroatien, krydser den grænsen til Serbien.

Bosut kommer ind i Serbien ved landsbyen Batrovci og løber gennem den sydvestligste del af provinsen Vojvodina. Den fortsætter gennem landsbyerne Morović (hvor den modtager floden Studva fra højre, dens største biflod i Serbien) og Višnjićevo, gør et sving nord for Sremska Rača og efter 28. km i Serbien, munder den ud i Sava ved landsbyen Bosut.

Karakteristik

[redigér | rediger kildetekst]
Bosut i Vinkovci

Bosut hører til Sortehavets afvandingsområde med sit eget afvandingsområde på 3.097 km2 (hvoraf 2.572 km2 ligger i Kroatien). På en strækning på omkring 40 km er den sejlbar for mindre fartøjer.

Floden er kendt som bugtende og ekstremt langsom, og den har et meget lille fald i sit bassin - mindre end 10 m fra Vinkovci til dens udmunding. Bosut er kendt som "floden, der løber baglæns", fordi den nogle gange, med hård vind, er så langsom, at det ser ud som om vandet løber baglæns.

Hele dalen i Biđ-Bosut er faktisk en gammel, fossil flodseng i Sava. Det er også kendt som den region der har den højeste fordampning i både Kroatien og Serbien. I sit nedre løb løber Bosut gennem et skovområde i regionen Spačva. Floden er generelt kendt for sin overflod af fisk.

  1. ^ "Ime Mursa". Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu.
  2. ^ "Statistic description of Brod Regimente in third decade of 19th century". Scrinia Slavonica.
  • Mala Prosvetina Enciklopedja, tredje udgave (1985); Prosveta;ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): "Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije"; Svjetlost-Sarajevo;ISBN 86-01-02651-6