Bu çalışma, 2003-2015 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasını... more Bu çalışma, 2003-2015 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasının, sermaye yapısı ile emek yoğunluğu arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktadır. Bankaların sermaye yapısı ölçütü olarak, özkaynak rasyosu ve sermaye yeterliliği standart oranı kullanılırken, bankaların emek yoğunluğu, personel giderlerinin toplam aktiflere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Çalışmada ayrıca, banka büyüklüğü, net faiz marjı, faiz dışı etkinlik, aktif kalitesi ve özkaynak karlılığı gibi kontrol değişkenlerinin de emek yoğunluğu üzerindeki etkileri incelenmektedir. Sermaye yapısı değişkenlerinin ve kontrol değişkenlerinin emek yoğunluğu üzerindeki etkileri panel veri regresyon analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Çalışma sonuçlarına göre, bankalarının sermaye yapısı değişkenleri ile emek yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki söz konusudur. Bu durum, iyi sermayelendirilmiş mevduat bankalarının, daha yüksek personel giderlerine sahip olduğu anlamına gelmekte ve Bertay ve Uras (2016)’nın bulgularını desteklemektedir.
Bu çalışma, 2003-2014 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasını... more Bu çalışma, 2003-2014 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasının, sermaye yapısı ile emek yoğunluğu arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktadır. Bankaların sermaye yapısı ölçütü olarak, özkaynak rasyosu ve sermaye yeterliliği standart oranı kullanılırken, bankaların emek yoğunluğu, personel giderlerinin toplam aktiflere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Çalışmada ayrıca, banka büyüklüğü, net faiz marjı, faiz dışı etkinlik, aktif kalitesi ve özkaynak karlılığı gibi kontrol değişkenlerinin de emek yoğunluğu üzerindeki etkileri incelenmektedir. Sermaye yapısı değişkenlerinin ve kontrol değişkenlerinin emek yoğunluğu üzerindeki etkileri panel veri regresyon analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Çalışma sonuçlarına göre, bankalarının sermaye yapısı değişkenleri ile emek yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki söz konusudur. Bu durum, iyi sermayelendirilmiş mevduat bankalarının, daha yüksek personel giderlerine sahip olduğu anlamına gelmekte ve Bertay ve Uras (2016)’nın bulgularını desteklemektedir.
Bu çalışmada, Ağustos 2015 tarihi itibarıyla BIST 30 endeksinde yer alan paylarda haftanın günü e... more Bu çalışmada, Ağustos 2015 tarihi itibarıyla BIST 30 endeksinde yer alan paylarda haftanın günü etkisi, Türkiye' de yaşanan 2001 krizi sonrası dönemi için bu endekste yer alan payların Ocak 2003-Mayıs 2015 tarihleri arasındaki getiri verileri kullanılarak araştırılmaktadır. Literatürde yapılan çalışmaların çoğundan farklı olarak, bu etki bir endeks yerine bir endeks içinde (BIST 30) yer alan bireysel paylar için yapılmaktadır. Bu etkiyi analiz etmek içinse, parametrik olmayan istatistiksel analiz yöntemlerinden olan Kruskal-Wallis testi ve Wilcoxon sıralama toplamı testi uygulanmaktadır. Çalışmanın sonuçları, BIMAS, EKGYO ve TCELL payları dışındaki tüm paylarda haftanın günü etkisinin varlığına ilişkin kanıtlar sunamamaktadır. BIMAS ve TCELL için cuma günü getirisi; EKGYO içinse, pazartesi günü getirisi haftanın diğer günlerinin getirilerine göre daha yüksektir.
Abstract
This study aims to analyze the day of the week effect in BIST 30 Index by August 2015. In this respect, the stock market data, which consist of BIST 30 stock returns, were used from January 2003 to May 2015. Contrary to most studies in the relevant literature, individual stocks are considered for the above-mentioned analysis. In order to analyze this effect, we have applied nonparametric statistical analysis methods, which
The purpose of this study is to analyze the relationship between the intellectual capital perform... more The purpose of this study is to analyze the relationship between the intellectual capital performance and financial performance of 44 banks operating in Turkey between 2005 and 2014. The intellectual capital performance of banks is measured through the value added intellectual coefficient (VAIC) methodology. The intellectual capital performance of the Turkish banking sector is generally affected by human capital efficiency (HCE). In terms of bank types, development and investment banks have the highest average VAIC. When VAIC is divided into its components, it can be observed that capital employed efficiency (CEE) and human capital efficiency (HCE) positively affect the financial performance of banks. However, CEE has more influence on the financial performance of banks compared to HCE. Therefore, banks operating in the Turkish banking sector should use their financial and physical capitals if they wish to reach a higher profitability level.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkil... more Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkileyen faktörleri, 2006-2014 yılları arası üçer aylık veriler kullanılarak görünürde ilişkisiz regresyon (SUR) yöntemi ile tespit etmektir. Çalışmanın sonuçları, katılım bankalarının önceki dönem likidite riskinin (GAP ) ve kredi t-1 genişliğinin (KTV) likidite riski üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, geçmiş dönem finansman açığının toplam varlıklara oranının ve toplam kredilerin toplam varlıklar içindeki payının arttıkça, katılım bankaların likidite riskinin de artacağı anlamına gelmektedir. Öte yandan, analize dahil edilen diğer bankaya özgü (likit aktifler-LATV, sermaye yeterlilik rasyosu-SYR, aktif karlılığı- ROA ve banka büyüklüğü-LNTV) ve makroekonomik değişkenlerin (büyüme oranı-GSYH ve enflasyon oranı-ENF) katılım bankalarının tümümün likidite riskinin üzerinde etkisi olmadığı görülmektedir.
Pay ve menfaat sahipleri, şirketlerin finansal başarısını veya başarısızlığını, finansal oranları... more Pay ve menfaat sahipleri, şirketlerin finansal başarısını veya başarısızlığını, finansal oranları kullanarak tahmin edebilmektedir. Ancak, finansal açıdan başarılı veya başarısız şirketleri kesin bir şekilde sınıflandıran genel kabul görmüş finansal oranlar yoktur. Bu varsayım doğrultusunda çalışmanın amacı, şirketlerin finansal başarısının tahmin edilmesinde sadece finansal oranların değil, kurumsal yönetim ve ihtiyatlılığın rolünü de tespit edebilmektir. Bu bağlamda, Borsa İstanbul’da işlem gören imalat sanayi şirketlerinin 2010 yılı verileri kullanılarak, 2011 ve 2012 yıllarındaki finansal başarılarını etkileyen faktörler diskriminant analizi yardımıyla sınıflandırılmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın sonuçları, finansal oranlar ve kurumsal yönetime ilişkin bazı değişkenlerin finansal başarının tahmin edilmesinde anlamlı farklılıklar yarattığını göstermektedir.
Bu çalışmanın amacı, 2005-2014 yılları arası on yıllık dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren dört ... more Bu çalışmanın amacı, 2005-2014 yılları arası on yıllık dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren dört katılım bankasının entelektüel sermaye ile finansal performansı arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktır. Bankaların entelektüel sermaye performansı, entelektüel katma değer katsayısı (VAIC) metodolojisi kullanılarak ölçülmektedir. Bankaların finansal performans ölçütü olarak ise, aktif karlılığı (ROA) ve özsermaye karlılığı (ROE) kullanılmaktadır. VAIC ve bileşenlerinin (entelektüel sermaye etkinliği-ICE ve kullanılan sermaye etkinliği-CEE), bankaların finansal performansı üzerindeki etkileri panel veri regresyon analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Çalışma sonuçlarına göre, katılım bankalarının entelektüel sermaye performansları düşüktür ve finansal performans göstergeleri ile pozitif ilişkidir. Ancak, VAIC bileşenlerine ayrıldığında, bu bileşenlerden CEE’nin finansal performans göstergeleri üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Abstract The purpose of this study is to investigate empirically the relationship between intellectual capital and financial performance of four participation banks operating in Turkey for a period of ten years from 2005 to 2014. Intellectual capital performance of banks is measured by using value added intellectual coefficient (VAIC) methodology. Returns on asset (ROA) and return on equity (ROE) are used to measure the profitability of banks. The effect of VAIC and its components (intellectual capital efficiency- ICE and capital employed efficiency-CEE) on banks’ financial performance are tested by using panel data regression analysis. According to the study results, intellectual capital performance of participation banks is low and it is positively associated with bank performance indicators. However, when VAIC is split into its components, CEE of these components seems to have greater impact on the financial performance indicators.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkil... more Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkileyen faktörleri, 2006-2014 yılları arası üçer aylık veriler kullanılarak görünürde ilişkisiz regresyon yöntemi ile tespit etmektir. Çalışmanın sonuçları, katılım bankalarının önceki dönem likidite riskinin (GAPt-1) ve kredi genişliğinin (KTV) likidite riski üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, geçmiş dönem finansman açığının toplam varlıklara oranının ve toplam kredilerin toplam varlıklar içindeki payının arttıkça, katılım bankaların likidite riskinin de artacağı anlamına gelmektedir. Öte yandan, analize dahil edilen diğer bankaya özgü (likit aktifler-LATV, sermaye yeterlilik rasyosu-SYR, aktif karlılığı-ROA ve banka büyüklüğü-LNTV) ve makroekonomik değişkenlerin (büyüme oranı-GSYH ve enflasyon oranı-ENF) katılım bankalarının tümümün likidite riskinin üzerinde etkisi olmadığı görülmektedir.
Abstract The aim of this study is to determine the factors that affect the liquidity risk of four participation banks operating in Turkey by using seemingly unrelated regression method with quarterly data of 2006-2014. The results of the study indicate that previous period liquidity risk (GAPt-1) and credit expansion (KTV) of participation banks have an impact on liquidity risk. These results mean that, in case of the increase in the ratios of previous period financing gap to total assets and total credits to total assets will also increase the liquidity risk of participation banks. On the other hand, it seems that the other bank specific (liquid assets-LATV, capital adequacy ratio-SYR, return on assets-ROA and bank size-LNTV) and macroeconomic variables (growth rate-GSYH and inflation rate-ENF) included in the analysis have no effect on the liquidity risk of all participation banks.
Bu çalışmada, hisse senedi getirileri ile enflasyon arasındaki ilişki, TCMB Beklenti Anketi’nde y... more Bu çalışmada, hisse senedi getirileri ile enflasyon arasındaki ilişki, TCMB Beklenti Anketi’nde yer alan beklenen enflasyon verileri kullanılarak Fisher hipotezi ve temsil etkisi hipotezi kapsamında incelenmektedir. Çalışmanın bulguları, reel hisse senedi getirileri ile enflasyon arasında negatif bir ilişki olduğunu ve bu negatif ilişkinin beklenmeyen enflasyon bileşeninden kaynakladığını ortaya koymaktadır. Buradan hareketle Fisher hipotezi ile tutarlı bir şekilde, Borsa İstanbul’un beklenen enflasyon bileşenine karşı etkin bir koruma sağladığı söylenebilir. Temsil etkisi hipotezine ilişkin bulgular ise, enflasyon ve reel iktisadi faaliyetler arasında negatif bir ilişki olduğunu açıkça göstermezken; reel iktisadi faaliyetler ile reel hisse senedi getirileri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bulgular, temsil etkisi hipotezini tüm yönleriyle desteklememektedir.
Bu çalışmada, gelişen kurumsal yönetim eğitimi ve uygulamalarından bahsedilmekte,Türkiye’de kurum... more Bu çalışmada, gelişen kurumsal yönetim eğitimi ve uygulamalarından bahsedilmekte,Türkiye’de kurumsal yönetim dersinin muhasebe programlarındaki yeri incelenmekte ve
öğrencilerin bu konudaki algıları ölçülmektedir. Çalışmamıza ait istatistiksel analiz sonuçları, kurumsal yönetimle ilgili bilgi edinmede üniversitelerin önemli rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca ankette yer alan önermelerin çoğunda kurumsal yönetim dersini alan öğrencilerin dersi almayan öğrencilere göre daha net yargılara ve daha yüksek kurumsal yönetim algısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin de erkek öğrencilere göre
kurumsal yönetim algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
In this study, we seek to answer whether stock prices fully reflect information in accruals and c... more In this study, we seek to answer whether stock prices fully reflect information in accruals and cash flows about future earnings. Following prior research, we perform Mishkin test and hedge portfolio analysis. The results based on full sample do not indicate mispricing in the components of earnings on Borsa Istanbul. When we exclude loss firms from the full sample, mispricing of total accruals and its components, and thus the presence of accrual anomaly on Borsa Istanbul, is revealed. Using trading strategy based on total accruals of profit firms, investors may generate abnormal returns of 18.58%. These results may suggest that Borsa Istanbul is not efficient in semi-strong form.
Çalışmanın amacı, Türk şirketlerinin kazançlarının süreğenliğini ve bu süreğenliğin, kazancın nak... more Çalışmanın amacı, Türk şirketlerinin kazançlarının süreğenliğini ve bu süreğenliğin, kazancın nakit akımı ya da tahakkuk bileşenlerinin hangisinden daha çok etkilendiğini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Borsa İstanbul’da 2005-2010 yılları arasında işlem gören 158 şirketin kazanç ve bileşenlerinin süreğenliği panel veri analizi metodolojisi ile test edilmektedir. Çalışmanın ampirik bulguları, Borsa İstanbul’da kazançların süreğen olduğunu göstermektedir. Ancak kazancın süreğenlik katsayısı gelişmiş ülke şirketleriyle karşılaştırıldığında daha düşüktür. Ampirik bulgular, gelişmiş ülke piyasalarında yapılan araştırmalarla uyumlu olarak kazanç performansının süreğenliğinin kazancın toplam tahakkuk bileşeninden çok, kazancın nakit akımı bileşeninden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca ampirik bulgular, toplam tahakkukların nakit akımlarına göre düşük süreğenlik göstermesinin anormal tahakkuklardan kaynaklandığını işaret etmektedir.
Ticari Bankaların Karlılık Analizi: Türkiye Örneği, May 2014
Son yıllarda Türk bankacılık sektörü küresel rakiplerinin çoğuna kıyasla daha iyi performans göst... more Son yıllarda Türk bankacılık sektörü küresel rakiplerinin çoğuna kıyasla daha iyi performans göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de faaliyet gösteren 30 ticari bankanın 2002-2012 yılları arasındaki verileri kullanılarak karlılık analizi yapılmaktadır. Banka karlılık ölçütü olarak aktif karlılığı kullanılmaktadır. Aktif karlılığı üzerinde bankaya özgü veya makroekonomik faktörlerin hangisinin anlamlı etkilerinin olduğunu göstermek için panel veri analizi yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmanın bulguları, banka karlılığı üzerinde hem bankaya özgü (aktif kalitesi, sermaye yeterliliği, gelir-gider yapısı ve aktif büyüklüğü), hem de makroekonomik faktörlerin (büyüme oranı ve enflasyon) etkili olduğunu göstermektedir.
In recent years the Turkish banking sector outperformed compared to its global rivals. Therefore in this study, profitability analysis of 30 commercial banks operating in Turkey is performed using data between the years 2002 and 2012. As a measure of bank profitability, we use return on assets. In order to demonstrate the bank specific or macroeconomic factors that have significant impacts on return on assets, we prefer panel data analysis method. The findings of the study indicate that both bank-specific (asset quality, capital adequacy, income-expenditure structure, and asset size) and macroeconomics factors (growth rate and inflation) have an impact on bank profitability.
This paper investigates the reaction of investors to the arrival of major political and economica... more This paper investigates the reaction of investors to the arrival of major political and economical news in Borsa Istanbul from October 2004 to September 2011. While the empirical results of the paper cannot support the prediction of Overreaction Hypothesis, they are consistent with the Uncertain Information Hypothesis which means investors in Turkey set security prices below their fundamental values in response to unexpected information. In comparison with the studies examining previous periods, we found that this impact is diminishing and Borsa Istanbul has become more efficient for the period of 2004 to 2011.
In this study, it is analyzed the existence of day of the week effect in the stock markets of Bra... more In this study, it is analyzed the existence of day of the week effect in the stock markets of Brazil, India, Indonesia, Turkey and South Africa which are named as fragile five countries (BIITS). To determine this effect in fragile five countries; daily closing price data of basic indices of the stock markets of these countries’ for the period (2 January 2009–31 December 2015) and Kruskal-Wallis test and Wilcoxon rank sum test which are non-parametric statistical analysis methods, are used. The results obtained in this study supports the literature findings that day of the week effect is reducing in developed and emerging markets in the recent years for fragile five countries for the period after the 2008 global financial crisis. The findings indicate that, except Indonesia, day of the week effect doesn’t exist in other four countries’ stock markets. In Indonesia stock market, the lowest return is on Monday, highest return is on Wednesday.
Financial literacy is one of the most important issues emerging on the agenda of the economic lit... more Financial literacy is one of the most important issues emerging on the agenda of the economic literature in the aftermath of the 2008 global financial crisis. The lack of financial knowledge of both individuals and institutions play a major role in contributing toward the 2008 global financial crisis. In this study, the level of financial literacy of Dumlupınar University’s academic staff was determined by the help of survey questionnaires. Accordingly, a survey form consisting of 40 questions was developed by using the scales of relevant institutions and researchers. Among 1.048 academic staff, the survey was applied to 734 academicians that work at Dumlupınar University as of January 2017 and among 734 survey forms, 505 of them were found to be appropriate to assess. All variables in the survey were in categorical form and the first level was taken as the “reference level”. The obtained data were analyzed by “binary logistic regression analysis method”. Some demographic characteristics, monitoring economic and financial developments, the level of knowledge on credit card details, budgeting habit, saving and investment ability, the level of general knowledge relating to banking regulations, and the knowledge of calculating the inflation rate and rate of return were among the factors that influence the level of financial literacy. The dependent variable of the study was “do you describe yourself as financially literate?” and 117 academic staff answered this question as “yes” (23.2%) and 388 “no” (76.8%). 51 of the academic staff who described themselves as financially literate cannot be considered as financially literate and while 24 of the academic staff who did not describe themselves as financially literate can be considered as financially literate.
Bu çalışma, 2003-2015 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasını... more Bu çalışma, 2003-2015 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasının, sermaye yapısı ile emek yoğunluğu arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktadır. Bankaların sermaye yapısı ölçütü olarak, özkaynak rasyosu ve sermaye yeterliliği standart oranı kullanılırken, bankaların emek yoğunluğu, personel giderlerinin toplam aktiflere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Çalışmada ayrıca, banka büyüklüğü, net faiz marjı, faiz dışı etkinlik, aktif kalitesi ve özkaynak karlılığı gibi kontrol değişkenlerinin de emek yoğunluğu üzerindeki etkileri incelenmektedir. Sermaye yapısı değişkenlerinin ve kontrol değişkenlerinin emek yoğunluğu üzerindeki etkileri panel veri regresyon analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Çalışma sonuçlarına göre, bankalarının sermaye yapısı değişkenleri ile emek yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki söz konusudur. Bu durum, iyi sermayelendirilmiş mevduat bankalarının, daha yüksek personel giderlerine sahip olduğu anlamına gelmekte ve Bertay ve Uras (2016)’nın bulgularını desteklemektedir.
Bu çalışma, 2003-2014 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasını... more Bu çalışma, 2003-2014 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren yirmi dokuz mevduat bankasının, sermaye yapısı ile emek yoğunluğu arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktadır. Bankaların sermaye yapısı ölçütü olarak, özkaynak rasyosu ve sermaye yeterliliği standart oranı kullanılırken, bankaların emek yoğunluğu, personel giderlerinin toplam aktiflere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Çalışmada ayrıca, banka büyüklüğü, net faiz marjı, faiz dışı etkinlik, aktif kalitesi ve özkaynak karlılığı gibi kontrol değişkenlerinin de emek yoğunluğu üzerindeki etkileri incelenmektedir. Sermaye yapısı değişkenlerinin ve kontrol değişkenlerinin emek yoğunluğu üzerindeki etkileri panel veri regresyon analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Çalışma sonuçlarına göre, bankalarının sermaye yapısı değişkenleri ile emek yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki söz konusudur. Bu durum, iyi sermayelendirilmiş mevduat bankalarının, daha yüksek personel giderlerine sahip olduğu anlamına gelmekte ve Bertay ve Uras (2016)’nın bulgularını desteklemektedir.
Bu çalışmada, Ağustos 2015 tarihi itibarıyla BIST 30 endeksinde yer alan paylarda haftanın günü e... more Bu çalışmada, Ağustos 2015 tarihi itibarıyla BIST 30 endeksinde yer alan paylarda haftanın günü etkisi, Türkiye' de yaşanan 2001 krizi sonrası dönemi için bu endekste yer alan payların Ocak 2003-Mayıs 2015 tarihleri arasındaki getiri verileri kullanılarak araştırılmaktadır. Literatürde yapılan çalışmaların çoğundan farklı olarak, bu etki bir endeks yerine bir endeks içinde (BIST 30) yer alan bireysel paylar için yapılmaktadır. Bu etkiyi analiz etmek içinse, parametrik olmayan istatistiksel analiz yöntemlerinden olan Kruskal-Wallis testi ve Wilcoxon sıralama toplamı testi uygulanmaktadır. Çalışmanın sonuçları, BIMAS, EKGYO ve TCELL payları dışındaki tüm paylarda haftanın günü etkisinin varlığına ilişkin kanıtlar sunamamaktadır. BIMAS ve TCELL için cuma günü getirisi; EKGYO içinse, pazartesi günü getirisi haftanın diğer günlerinin getirilerine göre daha yüksektir.
Abstract
This study aims to analyze the day of the week effect in BIST 30 Index by August 2015. In this respect, the stock market data, which consist of BIST 30 stock returns, were used from January 2003 to May 2015. Contrary to most studies in the relevant literature, individual stocks are considered for the above-mentioned analysis. In order to analyze this effect, we have applied nonparametric statistical analysis methods, which
The purpose of this study is to analyze the relationship between the intellectual capital perform... more The purpose of this study is to analyze the relationship between the intellectual capital performance and financial performance of 44 banks operating in Turkey between 2005 and 2014. The intellectual capital performance of banks is measured through the value added intellectual coefficient (VAIC) methodology. The intellectual capital performance of the Turkish banking sector is generally affected by human capital efficiency (HCE). In terms of bank types, development and investment banks have the highest average VAIC. When VAIC is divided into its components, it can be observed that capital employed efficiency (CEE) and human capital efficiency (HCE) positively affect the financial performance of banks. However, CEE has more influence on the financial performance of banks compared to HCE. Therefore, banks operating in the Turkish banking sector should use their financial and physical capitals if they wish to reach a higher profitability level.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkil... more Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkileyen faktörleri, 2006-2014 yılları arası üçer aylık veriler kullanılarak görünürde ilişkisiz regresyon (SUR) yöntemi ile tespit etmektir. Çalışmanın sonuçları, katılım bankalarının önceki dönem likidite riskinin (GAP ) ve kredi t-1 genişliğinin (KTV) likidite riski üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, geçmiş dönem finansman açığının toplam varlıklara oranının ve toplam kredilerin toplam varlıklar içindeki payının arttıkça, katılım bankaların likidite riskinin de artacağı anlamına gelmektedir. Öte yandan, analize dahil edilen diğer bankaya özgü (likit aktifler-LATV, sermaye yeterlilik rasyosu-SYR, aktif karlılığı- ROA ve banka büyüklüğü-LNTV) ve makroekonomik değişkenlerin (büyüme oranı-GSYH ve enflasyon oranı-ENF) katılım bankalarının tümümün likidite riskinin üzerinde etkisi olmadığı görülmektedir.
Pay ve menfaat sahipleri, şirketlerin finansal başarısını veya başarısızlığını, finansal oranları... more Pay ve menfaat sahipleri, şirketlerin finansal başarısını veya başarısızlığını, finansal oranları kullanarak tahmin edebilmektedir. Ancak, finansal açıdan başarılı veya başarısız şirketleri kesin bir şekilde sınıflandıran genel kabul görmüş finansal oranlar yoktur. Bu varsayım doğrultusunda çalışmanın amacı, şirketlerin finansal başarısının tahmin edilmesinde sadece finansal oranların değil, kurumsal yönetim ve ihtiyatlılığın rolünü de tespit edebilmektir. Bu bağlamda, Borsa İstanbul’da işlem gören imalat sanayi şirketlerinin 2010 yılı verileri kullanılarak, 2011 ve 2012 yıllarındaki finansal başarılarını etkileyen faktörler diskriminant analizi yardımıyla sınıflandırılmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın sonuçları, finansal oranlar ve kurumsal yönetime ilişkin bazı değişkenlerin finansal başarının tahmin edilmesinde anlamlı farklılıklar yarattığını göstermektedir.
Bu çalışmanın amacı, 2005-2014 yılları arası on yıllık dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren dört ... more Bu çalışmanın amacı, 2005-2014 yılları arası on yıllık dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren dört katılım bankasının entelektüel sermaye ile finansal performansı arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktır. Bankaların entelektüel sermaye performansı, entelektüel katma değer katsayısı (VAIC) metodolojisi kullanılarak ölçülmektedir. Bankaların finansal performans ölçütü olarak ise, aktif karlılığı (ROA) ve özsermaye karlılığı (ROE) kullanılmaktadır. VAIC ve bileşenlerinin (entelektüel sermaye etkinliği-ICE ve kullanılan sermaye etkinliği-CEE), bankaların finansal performansı üzerindeki etkileri panel veri regresyon analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Çalışma sonuçlarına göre, katılım bankalarının entelektüel sermaye performansları düşüktür ve finansal performans göstergeleri ile pozitif ilişkidir. Ancak, VAIC bileşenlerine ayrıldığında, bu bileşenlerden CEE’nin finansal performans göstergeleri üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Abstract The purpose of this study is to investigate empirically the relationship between intellectual capital and financial performance of four participation banks operating in Turkey for a period of ten years from 2005 to 2014. Intellectual capital performance of banks is measured by using value added intellectual coefficient (VAIC) methodology. Returns on asset (ROA) and return on equity (ROE) are used to measure the profitability of banks. The effect of VAIC and its components (intellectual capital efficiency- ICE and capital employed efficiency-CEE) on banks’ financial performance are tested by using panel data regression analysis. According to the study results, intellectual capital performance of participation banks is low and it is positively associated with bank performance indicators. However, when VAIC is split into its components, CEE of these components seems to have greater impact on the financial performance indicators.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkil... more Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyette bulunan dört katılım bankasının likitide riskini etkileyen faktörleri, 2006-2014 yılları arası üçer aylık veriler kullanılarak görünürde ilişkisiz regresyon yöntemi ile tespit etmektir. Çalışmanın sonuçları, katılım bankalarının önceki dönem likidite riskinin (GAPt-1) ve kredi genişliğinin (KTV) likidite riski üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, geçmiş dönem finansman açığının toplam varlıklara oranının ve toplam kredilerin toplam varlıklar içindeki payının arttıkça, katılım bankaların likidite riskinin de artacağı anlamına gelmektedir. Öte yandan, analize dahil edilen diğer bankaya özgü (likit aktifler-LATV, sermaye yeterlilik rasyosu-SYR, aktif karlılığı-ROA ve banka büyüklüğü-LNTV) ve makroekonomik değişkenlerin (büyüme oranı-GSYH ve enflasyon oranı-ENF) katılım bankalarının tümümün likidite riskinin üzerinde etkisi olmadığı görülmektedir.
Abstract The aim of this study is to determine the factors that affect the liquidity risk of four participation banks operating in Turkey by using seemingly unrelated regression method with quarterly data of 2006-2014. The results of the study indicate that previous period liquidity risk (GAPt-1) and credit expansion (KTV) of participation banks have an impact on liquidity risk. These results mean that, in case of the increase in the ratios of previous period financing gap to total assets and total credits to total assets will also increase the liquidity risk of participation banks. On the other hand, it seems that the other bank specific (liquid assets-LATV, capital adequacy ratio-SYR, return on assets-ROA and bank size-LNTV) and macroeconomic variables (growth rate-GSYH and inflation rate-ENF) included in the analysis have no effect on the liquidity risk of all participation banks.
Bu çalışmada, hisse senedi getirileri ile enflasyon arasındaki ilişki, TCMB Beklenti Anketi’nde y... more Bu çalışmada, hisse senedi getirileri ile enflasyon arasındaki ilişki, TCMB Beklenti Anketi’nde yer alan beklenen enflasyon verileri kullanılarak Fisher hipotezi ve temsil etkisi hipotezi kapsamında incelenmektedir. Çalışmanın bulguları, reel hisse senedi getirileri ile enflasyon arasında negatif bir ilişki olduğunu ve bu negatif ilişkinin beklenmeyen enflasyon bileşeninden kaynakladığını ortaya koymaktadır. Buradan hareketle Fisher hipotezi ile tutarlı bir şekilde, Borsa İstanbul’un beklenen enflasyon bileşenine karşı etkin bir koruma sağladığı söylenebilir. Temsil etkisi hipotezine ilişkin bulgular ise, enflasyon ve reel iktisadi faaliyetler arasında negatif bir ilişki olduğunu açıkça göstermezken; reel iktisadi faaliyetler ile reel hisse senedi getirileri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bulgular, temsil etkisi hipotezini tüm yönleriyle desteklememektedir.
Bu çalışmada, gelişen kurumsal yönetim eğitimi ve uygulamalarından bahsedilmekte,Türkiye’de kurum... more Bu çalışmada, gelişen kurumsal yönetim eğitimi ve uygulamalarından bahsedilmekte,Türkiye’de kurumsal yönetim dersinin muhasebe programlarındaki yeri incelenmekte ve
öğrencilerin bu konudaki algıları ölçülmektedir. Çalışmamıza ait istatistiksel analiz sonuçları, kurumsal yönetimle ilgili bilgi edinmede üniversitelerin önemli rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca ankette yer alan önermelerin çoğunda kurumsal yönetim dersini alan öğrencilerin dersi almayan öğrencilere göre daha net yargılara ve daha yüksek kurumsal yönetim algısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin de erkek öğrencilere göre
kurumsal yönetim algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
In this study, we seek to answer whether stock prices fully reflect information in accruals and c... more In this study, we seek to answer whether stock prices fully reflect information in accruals and cash flows about future earnings. Following prior research, we perform Mishkin test and hedge portfolio analysis. The results based on full sample do not indicate mispricing in the components of earnings on Borsa Istanbul. When we exclude loss firms from the full sample, mispricing of total accruals and its components, and thus the presence of accrual anomaly on Borsa Istanbul, is revealed. Using trading strategy based on total accruals of profit firms, investors may generate abnormal returns of 18.58%. These results may suggest that Borsa Istanbul is not efficient in semi-strong form.
Çalışmanın amacı, Türk şirketlerinin kazançlarının süreğenliğini ve bu süreğenliğin, kazancın nak... more Çalışmanın amacı, Türk şirketlerinin kazançlarının süreğenliğini ve bu süreğenliğin, kazancın nakit akımı ya da tahakkuk bileşenlerinin hangisinden daha çok etkilendiğini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Borsa İstanbul’da 2005-2010 yılları arasında işlem gören 158 şirketin kazanç ve bileşenlerinin süreğenliği panel veri analizi metodolojisi ile test edilmektedir. Çalışmanın ampirik bulguları, Borsa İstanbul’da kazançların süreğen olduğunu göstermektedir. Ancak kazancın süreğenlik katsayısı gelişmiş ülke şirketleriyle karşılaştırıldığında daha düşüktür. Ampirik bulgular, gelişmiş ülke piyasalarında yapılan araştırmalarla uyumlu olarak kazanç performansının süreğenliğinin kazancın toplam tahakkuk bileşeninden çok, kazancın nakit akımı bileşeninden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca ampirik bulgular, toplam tahakkukların nakit akımlarına göre düşük süreğenlik göstermesinin anormal tahakkuklardan kaynaklandığını işaret etmektedir.
Ticari Bankaların Karlılık Analizi: Türkiye Örneği, May 2014
Son yıllarda Türk bankacılık sektörü küresel rakiplerinin çoğuna kıyasla daha iyi performans göst... more Son yıllarda Türk bankacılık sektörü küresel rakiplerinin çoğuna kıyasla daha iyi performans göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de faaliyet gösteren 30 ticari bankanın 2002-2012 yılları arasındaki verileri kullanılarak karlılık analizi yapılmaktadır. Banka karlılık ölçütü olarak aktif karlılığı kullanılmaktadır. Aktif karlılığı üzerinde bankaya özgü veya makroekonomik faktörlerin hangisinin anlamlı etkilerinin olduğunu göstermek için panel veri analizi yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmanın bulguları, banka karlılığı üzerinde hem bankaya özgü (aktif kalitesi, sermaye yeterliliği, gelir-gider yapısı ve aktif büyüklüğü), hem de makroekonomik faktörlerin (büyüme oranı ve enflasyon) etkili olduğunu göstermektedir.
In recent years the Turkish banking sector outperformed compared to its global rivals. Therefore in this study, profitability analysis of 30 commercial banks operating in Turkey is performed using data between the years 2002 and 2012. As a measure of bank profitability, we use return on assets. In order to demonstrate the bank specific or macroeconomic factors that have significant impacts on return on assets, we prefer panel data analysis method. The findings of the study indicate that both bank-specific (asset quality, capital adequacy, income-expenditure structure, and asset size) and macroeconomics factors (growth rate and inflation) have an impact on bank profitability.
This paper investigates the reaction of investors to the arrival of major political and economica... more This paper investigates the reaction of investors to the arrival of major political and economical news in Borsa Istanbul from October 2004 to September 2011. While the empirical results of the paper cannot support the prediction of Overreaction Hypothesis, they are consistent with the Uncertain Information Hypothesis which means investors in Turkey set security prices below their fundamental values in response to unexpected information. In comparison with the studies examining previous periods, we found that this impact is diminishing and Borsa Istanbul has become more efficient for the period of 2004 to 2011.
In this study, it is analyzed the existence of day of the week effect in the stock markets of Bra... more In this study, it is analyzed the existence of day of the week effect in the stock markets of Brazil, India, Indonesia, Turkey and South Africa which are named as fragile five countries (BIITS). To determine this effect in fragile five countries; daily closing price data of basic indices of the stock markets of these countries’ for the period (2 January 2009–31 December 2015) and Kruskal-Wallis test and Wilcoxon rank sum test which are non-parametric statistical analysis methods, are used. The results obtained in this study supports the literature findings that day of the week effect is reducing in developed and emerging markets in the recent years for fragile five countries for the period after the 2008 global financial crisis. The findings indicate that, except Indonesia, day of the week effect doesn’t exist in other four countries’ stock markets. In Indonesia stock market, the lowest return is on Monday, highest return is on Wednesday.
Financial literacy is one of the most important issues emerging on the agenda of the economic lit... more Financial literacy is one of the most important issues emerging on the agenda of the economic literature in the aftermath of the 2008 global financial crisis. The lack of financial knowledge of both individuals and institutions play a major role in contributing toward the 2008 global financial crisis. In this study, the level of financial literacy of Dumlupınar University’s academic staff was determined by the help of survey questionnaires. Accordingly, a survey form consisting of 40 questions was developed by using the scales of relevant institutions and researchers. Among 1.048 academic staff, the survey was applied to 734 academicians that work at Dumlupınar University as of January 2017 and among 734 survey forms, 505 of them were found to be appropriate to assess. All variables in the survey were in categorical form and the first level was taken as the “reference level”. The obtained data were analyzed by “binary logistic regression analysis method”. Some demographic characteristics, monitoring economic and financial developments, the level of knowledge on credit card details, budgeting habit, saving and investment ability, the level of general knowledge relating to banking regulations, and the knowledge of calculating the inflation rate and rate of return were among the factors that influence the level of financial literacy. The dependent variable of the study was “do you describe yourself as financially literate?” and 117 academic staff answered this question as “yes” (23.2%) and 388 “no” (76.8%). 51 of the academic staff who described themselves as financially literate cannot be considered as financially literate and while 24 of the academic staff who did not describe themselves as financially literate can be considered as financially literate.
Uploads
Papers by Nasif Ozkan
Abstract
This study aims to analyze the day of the week effect in BIST 30 Index by August 2015. In this respect, the stock market data, which consist of BIST 30 stock returns, were used from January 2003 to May 2015. Contrary to most studies in the relevant literature, individual stocks are considered for the above-mentioned analysis. In order to analyze this effect, we have applied nonparametric statistical analysis methods, which
Abstract
The purpose of this study is to investigate empirically the relationship between intellectual capital and financial performance of four participation banks operating in Turkey for a period of ten years from 2005 to 2014. Intellectual capital performance of banks is measured by using value added intellectual coefficient (VAIC) methodology. Returns on asset (ROA) and return on equity (ROE) are used to measure the profitability of banks. The effect of VAIC and its components (intellectual capital efficiency- ICE and capital employed efficiency-CEE) on banks’ financial performance are tested by using panel data regression analysis. According to the study results, intellectual capital performance of participation banks is low and it is positively associated with bank performance indicators. However, when VAIC is split into its components, CEE of these components seems to have greater impact on the financial performance indicators.
Abstract
The aim of this study is to determine the factors that affect the liquidity risk of four participation banks operating in Turkey by using seemingly unrelated regression method with quarterly data of 2006-2014. The results of the study indicate that previous period liquidity risk (GAPt-1) and credit expansion (KTV) of participation banks have an impact on liquidity risk. These results mean that, in case of the increase in the ratios of previous period financing gap to total assets and total credits to total assets will also increase the liquidity risk of participation banks. On the other hand, it seems that the other bank specific (liquid assets-LATV, capital adequacy ratio-SYR, return on assets-ROA and bank size-LNTV) and macroeconomic variables (growth rate-GSYH and inflation rate-ENF) included in the analysis have no effect on the liquidity risk of all participation banks.
öğrencilerin bu konudaki algıları ölçülmektedir. Çalışmamıza ait istatistiksel analiz sonuçları, kurumsal yönetimle ilgili bilgi edinmede üniversitelerin önemli rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca ankette yer alan önermelerin çoğunda kurumsal yönetim dersini alan öğrencilerin dersi almayan öğrencilere göre daha net yargılara ve daha yüksek kurumsal yönetim algısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin de erkek öğrencilere göre
kurumsal yönetim algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
In recent years the Turkish banking sector outperformed compared to its global rivals. Therefore in this study, profitability analysis of 30 commercial banks operating in Turkey is performed using data between the years 2002 and 2012. As a measure of bank profitability, we use return on assets. In order to demonstrate the bank specific or macroeconomic factors that have significant impacts on return on assets, we prefer panel data analysis method. The findings of the study indicate that both bank-specific (asset quality, capital adequacy, income-expenditure structure, and asset size) and macroeconomics factors (growth rate and inflation) have an impact on bank profitability.
Books by Nasif Ozkan
Conference Presentations by Nasif Ozkan
Abstract
This study aims to analyze the day of the week effect in BIST 30 Index by August 2015. In this respect, the stock market data, which consist of BIST 30 stock returns, were used from January 2003 to May 2015. Contrary to most studies in the relevant literature, individual stocks are considered for the above-mentioned analysis. In order to analyze this effect, we have applied nonparametric statistical analysis methods, which
Abstract
The purpose of this study is to investigate empirically the relationship between intellectual capital and financial performance of four participation banks operating in Turkey for a period of ten years from 2005 to 2014. Intellectual capital performance of banks is measured by using value added intellectual coefficient (VAIC) methodology. Returns on asset (ROA) and return on equity (ROE) are used to measure the profitability of banks. The effect of VAIC and its components (intellectual capital efficiency- ICE and capital employed efficiency-CEE) on banks’ financial performance are tested by using panel data regression analysis. According to the study results, intellectual capital performance of participation banks is low and it is positively associated with bank performance indicators. However, when VAIC is split into its components, CEE of these components seems to have greater impact on the financial performance indicators.
Abstract
The aim of this study is to determine the factors that affect the liquidity risk of four participation banks operating in Turkey by using seemingly unrelated regression method with quarterly data of 2006-2014. The results of the study indicate that previous period liquidity risk (GAPt-1) and credit expansion (KTV) of participation banks have an impact on liquidity risk. These results mean that, in case of the increase in the ratios of previous period financing gap to total assets and total credits to total assets will also increase the liquidity risk of participation banks. On the other hand, it seems that the other bank specific (liquid assets-LATV, capital adequacy ratio-SYR, return on assets-ROA and bank size-LNTV) and macroeconomic variables (growth rate-GSYH and inflation rate-ENF) included in the analysis have no effect on the liquidity risk of all participation banks.
öğrencilerin bu konudaki algıları ölçülmektedir. Çalışmamıza ait istatistiksel analiz sonuçları, kurumsal yönetimle ilgili bilgi edinmede üniversitelerin önemli rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca ankette yer alan önermelerin çoğunda kurumsal yönetim dersini alan öğrencilerin dersi almayan öğrencilere göre daha net yargılara ve daha yüksek kurumsal yönetim algısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin de erkek öğrencilere göre
kurumsal yönetim algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
In recent years the Turkish banking sector outperformed compared to its global rivals. Therefore in this study, profitability analysis of 30 commercial banks operating in Turkey is performed using data between the years 2002 and 2012. As a measure of bank profitability, we use return on assets. In order to demonstrate the bank specific or macroeconomic factors that have significant impacts on return on assets, we prefer panel data analysis method. The findings of the study indicate that both bank-specific (asset quality, capital adequacy, income-expenditure structure, and asset size) and macroeconomics factors (growth rate and inflation) have an impact on bank profitability.